Finns och Jessies valpar blev 2 veckor den 21 augusti -08
Övergångsfasen: 13-20 dagar. När ögonen öppnas börjar en dramatisk utveckling i valpens liv.. På en vecka förändras den från att till synens vara helt ovetande om sin omvärld till att börja visa grunden till den vuxna hundens beteenden. Förmågan att ta emot och reagera på sinnesintryck från omvärlden ökar snabbt.
Ögonen fungerar inte som hos den vuxna hunden än. För att synen ska fungera perfekt måste bland annat pupillreflexen, ögats muskler, näthinnan, synnerven och syncentrum i hjärnan vara färdigutvecklade.
Efter några dagar fungerar pupillens sammandragning vid starkt ljus.
Valpen kan följa rörliga objekt, till exempel syskonen med blicken.
När man lyfter dem flackar blicken fram och tillbaka som om de försöker fixera olika föremål i omgivningen.
Troligen ser de skugga och ljus, kontrastförändringar och rörelser men det är tveksamt om de ser några detaljer.
Näthinnan och synnerven börjar likna den vuxna hundens först under fjärde till femte veckan.
Man har mätt den elektriska aktiviteten i hjärnans syncentrum med EEG och det visar sig att den liknar den vuxna hundens mönster först vid sju till åtta veckors ålder.
Det enklaste sättet att kolla om valpens hörsel fungerar är att se när valpen börjar rycka till vid kraftiga ljud som handklappning.
Sen vet man inte riktigt när hundens hörsel är färdigtutvecklad så att den kan höra alla nyanser..
Den motoriska utvecklingen: Under denna period börjar valpens nervmuskelkontroll över bakbenen att komma ikapp utvecklingen av frambenen, vilket gör att valpen börjar kunna gå.
Utvecklingen av dessa sensoriska signaler från musklerna och in mot centrala nervsystemet börjar komma ikapp de motoriska signalerna ut till musklerna. Detta är en förutsättning för att rörelserna ska kunna fininställas.
En annan viktig mognadsprocess mot slutet av denna period är att de första tänderna börjar spricka fram, hörntänderna i överkäken.
Man ser att valpen börjar tugga på saker i sin omgivning.
Valpen börjar vifta på svansen i olika sociala situationer och man kan se att den har mera kontroll över sin svans.
Tillbaka
|