Se här hur du räddar hunden i olika akuta situationer!  

Giftigt och farligt för hundar         

 

Exempel på sådant som är giftigt för hunden: Glykol, råttgift, choklad, xylitol, ekollon, vindruvor, russin, paddor, svamp, växter, lök, blommor, pepparkakor, saffransbröd mm

Choklad är giftigt för hundar

2011-04-20 10:00

Påsken är för oss människor en tid för god mat och chokladägg. Tänk på att inte ge hunden av den feta, salta maten och förvara påskgodiset på en plats där din hund inte kan komma åt det. Det är lätt hänt att glömma en chokladask på bordet.

Chokladförgiftning

Choklad innehåller ämnet teobromin som är ett ämne som hundar inte kan bryta ner. Ju mörkare chokladen är, ju mer teobromin innehåller chokladen. Får de i sig tillräckligt mycket av ämnet så leder det till förgiftning. Under påskhelgen fylls våra hem av påskägg och chokladaskar och på ett ögonblick kan hunden knycka åt sig av den goda, men farliga chokladen. Om hunden får i sig för mycket choklad kan symptomen visas efter alltifrån 2-24 timmar.

- Typiska symptom är att hunden dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och kissnödig. Den kan bli darrig, orolig, få kramper och hjärtklappning. Grava fall av förgiftning kan leda till att hunden dör, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Det är lätt hänt att glömma chokladaskar och påskägg framme

Hellre hundgodis än matrester

Påskhelgen bjuder på, förutom godis, mycket god mat. Det kan vara frestande att ge hunden lite av resterna från påskbordet, men tänk på att för mycket fett och salt kan leda till mag- och tarmproblem och saltförgiftning.

- Vill man unna hunden något extra till påsk så är det bättre att ge den ett tuggben, en leksak, eller några hundgodisar. Eller varför inte en extra promenad, säger Lotta.

Hur mycket choklad är farligt?

Giftinformationscentralen har tagit fram exempel på hur mycket choklad hunden kan äta utan att bli förgiftad:

•    En hund på 10 kilo kan äta 12-40 gram mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas.
•    Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den äta ca 100 gram.
•    Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer.

Kom ihåg att mängden choklad varierar beroende på hundens storlek.

Om hunden har fått i sig choklad

Om du tror att din hund har fått sig en farlig mängd choklad, kontakta en veterinär. Du kan alltid ringa Agrias telefonveterinär som kan ge råd per telefon.Agrias telefonveterinär har öppet under helgen mellan 07-24 och på vardagar mellan 16-24.

 

Glykol är livsfarligt för hundar

2011-03-21 06:00

Glykol finns bland annat i bilars och båtars kylarväska och utgör en stor förgiftningsfara för hundar. Det behövs inte särskilt mycket glykol för att en hund ska bli dålig. Här får du några tips på hur du bäst agerar om din hund slickat i sig glykol.

Hundar dricker gärna söt glykol eller slickar i sig snö där vätskan spillts ut. Det kan vara svårt att veta säkert om ens hund fått i sig glykol. Också diagnosen kan vara svår att ställa på ett tidigt stadium eftersom symptomen liknar vilken kraftig njurskada som helst. Blod- och urinprover kan dock ge svar.

De första tecknen på förgiftning visar sig från 30 minuter till 12 timmar efter att hunden fått i sig glykolen. Om hunden svalt tillräcklig mängd glykol kan den dö redan här. Om inte så är symptomen kraftigt ökad törst, att den kissar mycket, blir vinglig och kräks. Ibland beskriver hundägare det som att hunden verkar berusad.

Efter tolv timmar kan det verka som om faran är över, men eftersom de giftiga produkterna i glykolen bryts ner på olika sätt, kommer nästa kris efter ca 24 timmar. Då upphör njurarna att fungera. Hunden slutar att kissa. Den kräks och blir allt sämre.

Om du misstänker att din hund fått i sig glykol måste du ta den till veterinären. Väl där måste hunden om det inte gått för lång tid kräkas och därefter behöver den dropp.

Om din hund fått i sig glykol, gör så här;

  • Kontakta direkt en veterinär
  • Ta med ett urinprov om det gått mer än sex timmar sen förgiftningstillfället

Här kan du läsa mer om glykolförgiftning »

Lars-Erik Kängström leg. veterinär

 

Xylitol- och vindruve-/russinförgiftning

2011-03-29 16:29

I nummer 3 av Veterinärtidningen 2011 redovisas en litteraturstudie, utförd av veterinär Ylva Sjöström som arbetar på Blå Stjärnans Djursjukhus i Göteborg, över effekten av xylitol- och vindruve-/russinintag hos hund.

Xylitol

Risken för att hundar kan få tillgång till produkter sötade med xylitol ökar vartefter fler och fler tillverkare använder xylitol i stället för andra sötningsmedel i till exempel godis, lättdrycker och andra lättprodukter. Xylitol förebygger karies och är därför vanligt i tuggummi. Det är också vanligt som sötningsmedel i olika läkemedel.

2002 började frågor komma i USA angående förgiftningsärenden på hund efter xylitolintag. 2004 publicerades den första fallbeskrivningen om en xylitolförgiftad hund.

Xylitol absorberas snabbt från magtarmkanalen, utsöndringen sker via levern. Xylitol ger frisättning av insulin, den exakta mekanismen är inte känd. Resultatet blir bland annat hypoglykemi, lågt blodsocker. Hypoglykemin kommer oftast inom 30 till 60 minuter efter intaget, men en fördröjd effekt kan ses i upp till 12 timmar. Vissa hundar utvecklar leversvikt.

Risk för hypoglykemi ses om dosen xylitol överstiger 0,1 g/kg kroppsvikt. Detta motsvarar 2-3 xylitoltuggummin till en hund med 10 kg i kroppsvikt. Ett stort intag anges vara mer än 0,5 g/kg kroppsvikt.

Behandlingen går ut på att hindra upptaget från magtarmkanalen genom framkallande av kräkning och tillförsel av aktivt kol. Hypoglykemin behandlas med glukos intravenöst.  Vid snabbt insatt behandling av okomplicerad hypoglykemi är prognosen god.

Vindruvor/russin

Intag av vindruvor/russin kan orsaka akut njursvikt hos hund. Det saknar betydelse om druvorna är med eller utan kärnor, vita, gröna eller röda. Den exakta mekanismen bakom den toxiska effekten är inte känd, inte heller varför vissa individer är känsliga för vindruvor/russin medan andra inte är det.

Minsta mängd som orsakat förgiftning hos hund har varit 4 vindruvor hos en hund med 8,2 kg i kroppsvikt och 2,4 g russin/kg kroppsvikt. Något samband mellan intagen mängd och förgiftning hos hund har inte konstaterats. I vissa fall har hunden ätit betydligt större mängder utan att symtom har konstaterats.

Dominerande symtom är kräkning som uppkommer 2 till 48 timmar efter intag, ibland kombinerat med snabbt insättande diarré. Buksmärta, ataxi (vinglighet) och svaghet kan uppkomma inom 24 timmar, men i de flesta fall tar det upp till 5 dagar innan dessa symtom kommer.

En hund med akut njursvikt orsakad av vindruvor/russin kräver tidigt insatt behandling med framkallande av kräkning, upprepade givor av medicinskt kol, vätskebehandling samt intensiv övervakning som ofta sträcker sig över flera veckor. Trots insatt behandling är dödligheten hög.
                                                                                  
Vid misstanke om förgiftning, oavsett substans, ska veterinär kontaktas omgående.

Anne Carlswärd, Leg Veterinär

 

Råttgift kan ge inre blödningar hos hunden

2012-10-25 10:37

Det händer ibland att hundar äter råttgift och blir sjuka och till och med dör. Råttgift innehåller ofta ett ämne som försämrar blodets förmåga att koagulera. De råttor som äter giftet dör av inre förblödning.

Botemedlet för en hund som fått i sig råttgift är K-vitamin. Det bör ges i ca 10-30 dagar beroende på vilken sorts råttgift din hund fått i sig.

Storlek på hund och mängd råttgift spelar roll

Det tar i allmänhet 3-5 dagar innan en hund reagerar på råttgiftet. Vad som är viktigt att komma ihåg är att hur snabbt giftet verkar beror på hundens storlek och mängden gift. En liten hund kan dö av samma mängd gift som en hund av större modell "endast" blir sjuk av. Upprepade små intag är ofta värre än motsvarande mängd vid ett tillfälle.

Förblöder av inre blödningar

Symptomen hos en obehandlad hund som ätit råttgift är ospecifika. Ofta märks förgiftningen inte på annat sätt än att hunden blir trött och slemhinnorna är bleka. Hunden kan också få svårt att andas och orkar till slut inte att gå.
Hunden kan förblöda av inre blödningar. Det räcker ibland att den rör på sig, stöter emot saker och flämtar mycket för att små blödningar som inte upphör, ska uppstå. Dessa hundar brukar förblöda in mot brösthålan eller mot buken.

Behandlas med K-vitamin

Behandling ges i form av K-vitamin, både för att förebygga blödning och som en del av behandlingen för de individer som hunnit utveckla blödningssymptom.
Behandlingens längd avgörs av vilken typ av råttgift hunden  fått i sig. Ibland tas också blodprov för att kunna avgöra när behandlingen med K-vitamin kan avslutas.

Övrig understödjande behandling kan också bli nödvändig i de fall hunden har hunnit utveckla kraftiga symptom. Vila är en viktig del av behandlingen om hunden har hunnit utveckla blödningssymptom för att undvika att nya blödningar uppstår.

Viktigast är att förebygga förgiftning. Lägg inte ut råttgift så att hundar och barn kan komma åt det.

Om du misstänker att din hund fått i sig råttgift, gör så här:

•    Ta med paketet eller uppgifter om giftet till veterinären.
 
•    Försök avgöra om hunden verkligen har ätit av råttgiftet.
 
•    Försök inte kräka hunden själv, det gör ofta mer skada än nytta.
 
•    Uppsök veterinär för lämplig behandling.  Hos veterinären kan det, förutom övriga åtgärder, bli aktuellt att framkalla kräkning om intaget har skett nyligen.
 

Anne Carlswärd, Leg Veterinär

 

 

Ekollon är giftigt för djur

2012-09-17 10:00

På hösten faller ekens alla ekollon till marken och vissa djur tycks frestade att äta dessa. Ekollon innehåller dock tannin som djur är mycket känsliga mot. I hög dos kan tannin till och med vara dödligt.

Agria Djurförsäkring får varje höst in fall med hundar som förgiftats efter att de ätit ekollon. Att djur blir förgiftade av ekollon beror på att de innehåller stora mängder tannin. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skadar njurarna och levern.

– Det är skadorna på levern och njurarna som kan vara livshotande om djuret ätit stora mängder ekollon, säger Agrias veterinär Thomas Ohlén.

Enligt giftinformationscentralen är de första symtomen på ekollonförgiftning att djuret blir trött och slutar äta. Efter en stund kan det få förstoppning som inom 2-10 dygn övergår i en tjärliknande diarré. Det är inte heller ovanligt att djuret får feber.

Det är oftast får, boskap och hästar som förgiftas av ekollon men även hundar och andra smådjur kan drabbas.

– Ju mindre djuret är, desto mindre mängd ekollon behövs för att skadorna inte ska stanna vid magsmärtor utan bli betydligt allvarligare, säger Thomas Ohlén.

Det finns ingen medicin mot ekollonförgiftning. Djuren kan enbart behandlas understödjande mot magsmärtorna, förstoppningen och diarrén.

– Det bästa sättet att undvika att ens djur blir sjukt är att inte låta det sätta i sig ekollon på promenaden alternativt inte släppa ut det i en hage där det ligger mycket ekollon på marken, avslutar Thomas Ohlén.

Susanna Martell

 

Paddor är giftiga för hundar

2012-06-29 12:13

På somrarna händer det ofta att veterinären får besök av hundar som plötsligt blivit lite slöa och dreglar. Inte så sällan rör det sig då om paddförgiftning.

Paddor har en körtel på ryggen som avsöndrar ett ämne som är mer eller mindre giftigt. I tropikerna finns det grodor med livsfarligt gift.

Giftet hos svenska paddor är dock inte alls lika giftigt. Om en hund biter tag i en levande eller död padda blir resultatet en kraftigt saliverande hund. Pupillerna blir påtagligt små. Padd-förgiftning är inte farligt men kan vara nog så besvärande.

Själv kan du inte göra annat än att torka saliv och avvakta. Veterinären kan ge hunden en spruta så att salivproduktionen upphör tills giftet försvunnit ur kroppen.

Om du misstänker paddförgiftning, gör så här:

  • Inspektera hunden, framför allt i munhålan. Finns det främmande substans mellan tänderna?
     
  • Om du vet att hunden tuggat på en padda kan du avvakta under observation
     
  • Om hunden börjar salivera kraftigt eller blir påverkad på annat sätt bör veterinär kontaktas

Anne Carlswärd, Leg Veterinär

 

Julen en farlig helg för hundar

2011-12-19 09:00

Choklad, julmat, julnötter och krusiga presentsnören. De hör alla julen till men gör också julen farlig för Sveriges 730 000 hundar. På Agrias webbplats presenteras de största hoten för våra fyrfotade vänner.

För hunden är julen en härlig tid. Hela ”flocken”, det vill säga familjen, är samlad. Det finns tid för lek, mys och långa promenader. Samtidigt finns många risker under denna högtid.

Håll chokladaskar utom noshåll för hunden och vekna inte när hunden bedjande ber om en bit choklad. Choklad innehåller teobromin, ett ämne som hundar är känsliga för och som kan orsaka chokladförgiftning. Har hunden fått i sig mycket choklad, som dessutom är mörk, kan den till och med dö.

– Var även försiktig med den vanliga julmaten. Se till att skinkan får svalna på ett ”hundsäkert” ställe, annars kan frestelsen bli för stor. Undvik att ge hunden ben som börjar på F: fågel-, fisk- eller fläskben. Hundar mår heller inte bra av fet och salt mat, råder Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Andra saker som är vanliga orsaker till veterinärbesök är pepparkakor, saffransbröd, ojästa degar, rå lök russin och stearin. Och dammsug noga under granen – för hundmagar kan inte smälta granbarr.

Julklappar och julpynt kan skada om det vill sig illa. Trasiga julgranskulor av glas kan ge elaka skärsår. Presentsnören är roliga att leka med, men om hunden skulle tugga i sig den kan tarmarna snöras åt och skäras sönder, med skadade tarmpartier som följd.

– Se också till att hunden inte tuggar i sig julpynt eller barnens leksaker. Man upphör aldrig att förvånas över alla konstiga saker som plockas ut ur hundmagar: valnötter, legobitar, små leksaker, till och med damtrosor och nylonstrumpor, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Trots alla dessa faror firar veterinärerna också jul med stängda kliniker som följd.

– Ofta kan ett kvalificerat råd per telefon hjälpa dig att avgöra om ditt djur behöver akut vård och hur sjukdomen kan behandlas, fortsätter Lotta Möller och tipsar om Agrias Telefonveterinär som håller öppet när många kliniker har stängt. Där kan man också få information om närmaste veterinär med akutmottagning.

För mer information, besök www.agria.se/hund eller kontakta:

Lotta Möller, veterinär, telefon 073-964 20 78, Cina Seidefors, PR-ansvarig, Agria Djurförsäkring, telefon 073-964 20 01.

 

Picknick-rester farliga för hundar - bl a majskolvar........

2012-08-07 08:00

Fint väder innebär att vi svenskar spenderar mer tid utomhus. Vi tar också gärna med oss mat ut i naturen. Så länge vi tar med oss resterna hem är allt frid och fröjd men kvarlämnade picknick-rester kan innebära livsfara för våra hundar.

Exempel på picknick-mat som kan vara farlig för hunden är olika sorters benrester. Tillagade fågel-, fläsk- och fiskben ska hundägare vara särskilt uppmärksamma på eftersom de kan splittras till mycket vassa bitar i magsäcken.

– Benrester kan också sätta sig fast i gommen och i matstrupen på en glupsk hund som inte tar sig tid att tugga sönder dem ordentligt, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Även glasspinnar blir sylvassa när de splittras och det händer att både flisor och hela pinnar perforerar hundars tarmar och magsäck.

– Se också upp med engångsgrillspett i trä som hunden tycker smakar gott av kött men som kan sticka hål på magsäcken och tarmen om hunden sväljer det, säger Lotta.

Majskolvar är populärt att lägga på grillen men inte alls bra för en hund att sätta i sig.

– De sätter sig som proppar i tarmen. Enda sättet att rädda en hund som svalt en bit majskolv är att operera den, berättar Lotta som själv varit med och plockat ut bitar av majskolvar ur flera hundar.

Picknick-tider innebär inte enbart ätbara faror. En krossad glasflaska skär lätt sönder en hundtass. Och sönderskurna engångsgrillar av aluminium är också mycket vassa för en hund att sticka nosen i eller kliva på.

– Det bästa sättet att förhindra sådana här tråkiga olyckor är såklart att alltid slänga sitt picknick-skräp i närmsta papperskorg. Att hålla lite extra koll på vad den egna hunden pysslar med i buskar och snår är givetvis också bra, avslutar Lotta.

Susanna Martell

Se mer intressant på Agrias hemsida!

Tillbaka