Vad tycker SKK om pudelblandningar?

28 nov 2019I TV-programmet Malou efter tio, som sändes i tisdags, gästades Malou von Sivers av artisten Sofia Källgren som berättade om sin hund Mille och varför hon hade valt just en ladradoodle. Tyvärr var vi inte inbjudna till programmet och vi vill därför lyfta några saker som är värda att påpeka.

I studion fanns också Marlene Areskog, chefsveterinär på djursjuk­vårds­företaget Evidensia. I programmet berättade Sofia Källgren att hon valt en labradoodle på grund av sin sons allergier och för att hon tycker att dessa hundar har ett trevligt temperament. Hon berättade också att hon gjort mycket noggranna efterforskningar för att hitta en hund med bra bakgrund och uppfödd av en seriös uppfödare.

Nedan följer ett antal punkter som vi gärna hade lyft fram i programmet om vi hade fått medverka.

  • Det finns inga allergifria hundraser, vilket Sofia Källgren själv påpekade. Att hon hittade en labradoodle som matchade med hennes son var förstås lyckosamt men kunde lika gärna gjorts med en pudel eller någon annan hundras. SKK har sedan länge ett samarbete med Karolinska Institutet och företaget Medi-Tec som arbetat fram allergitesterna.
  • Att en labradoodle kan ha ett trevligt temperament beror på de ingående rasernas mentala egenskaper och att de används som sociala tjänstehundar är knappast något unikt för labradoodle. Till exempel var Årets sociala tjänstehund Dis en vit herdehund registrerad i Svenska Kennelklubben, SKK.
  • Om man köper en hund från en uppfödare inom SKK slipper man göra så mycket efterforskningar som Sofia Källgren fick göra då alla våra uppfödare har stränga regelverk att hålla sig till och som framför allt ska garantera hundarnas välfärd. SKK utför också kontroller för att se till att regelverken efterlevs.
  • Om man väljer en rashund registrerad i SKK är det också enkelt att kolla härstamning, vilka veterinärmedicinska undersökningar som gjorts och resultat av tester och prov i många generationer bakåt.
  • I programmet tog man också upp de höga kostnader som är förknippade med pudelblandningar, vilket enbart beror på att efterfrågan är större än tillgången. Pudelblandningarna kostar ofta mångdubbelt mot en SKK-registrerad rashund, trots att de flesta inte har kostat något extra i form av provmeriter, veterinärundersökningar och tester för hälsoprogram med mera. De höga valppriserna lockar också hundsmugglare och oseriösa uppfödare som vill tjäna snabba pengar, vilket ökar risken för att bli lurad

Om man vill göra det enkelt för sig behöver man alltså inte gå över ån efter vatten och pudelblandningar tycker vi inte tillför något på hundmarknaden. En hundras som uppfyller ens önskemål och en seriös uppfödare hittar man enklast inom Svenska Kennelklubben. Gör ett tryggt hundköp och köp en svenskuppfödd hund från en av SKKs duktiga hunduppfödare!

 

 

Tillbaka