År 2013 - första gången vi upplever mardrömmen med bortsprungen hund

Här kan man se hur det det var den andra gången vi upplevde bortsprungen hund!

Här kan man se hur det var tredje gången vi upplevde bortsprungen hund!

Att hundar blir snabbt förvildade och därför svåra att fånga är det många som inte förstår!

Här kan man läsa om det!

OBS! När det här hände fanns det inte så många ID-hundar - bara en handfull i hela landet!

Här kan man läsa mer om ID-hundar och söka dem länsvis!

Men.....man ska också veta att ID-hundverksamheten fått en hel del kritik som man kan läsa genom att klicka på bilden ovan!

*****************************************************************************************

Majas äventyr!

*****************************************************************************************

1,5 årig glad och trevlig cocker spanieltik som är mycket social och framåt. Hon har hela tiden bott hos oss på kenneln tillsammans med sin far, mor och övriga hundar och har därför en mycket bra uppväxt som gjort henne till en underbart rar och tillgiven hund. Reg SKK, ID-chip, vaccinerad,  veterinärbesiktigad och dolda felförsäkrad. Kan du ge denna tik ett aktivt, kärleksfullt och tryggt hem är du välkommen att höra av dig för ytterligare information!

Så såg annonsen ut där vi sökte ett nytt hem åt vår underbara Maja! Eftersom hon är en mycket vacker och trevlig tik i lagom ålder så fick vi massvis med svar och vi valde ut ett mycket passande hem till henne!

Söndagen den 10 nov hämtades Maja av denna familj som bor i Askersund som ligger cirka 30 mil härifrån. Tisdagen den 12 nov ringer de och berättar att Maja slank ut genom dörren på morgonen och sprang på en metall-lykta som välte, varför hon blev skrämd och försvann. Hon sprang över en mindre väg mellan bilar och observerades sedan på eftermiddagen vid ett hus i närheten - sen var hon borta..............

Som tur var händer detta på en plats där det finns människor av den rätta sorten som har erfarenhet av att söka försvunna hundar och agerar på rätt sätt - se dessa länkar där det beskrivs hur man går tillväga........

Det är fantastiskt att uppleva att det finns så många godhjärtade människor som engagerar sig, informerar, letar, sprider lappar, samordnar och håller i trådar så att söket genomförs på ett organiserat sätt - så att vi som hundens ägare känner oss så trygga som man kan göra i denna förtvivlade situation. Vi tänker på alla faror som hotar, trafik, rovdjur, kyla, oväder och så vilsen och ensam Maja ska känna sig i helt okänd miljö....ja, listan kan göras lång......

En rikstäckande organisation med fokus på efterlysning av hundar är Bosses hundhjälp som även finns på Facebook!

En av dem som var aktiv i sökandet efter Maja ordnade med att hon fick en egen sida på Facebook för att underlätta kommunikationen!

Redan på tisdagen undrar vi om det finns någon spårhund i närheten som kan hjälpa till i sökandet efter Maja. Vi får då veta att det finns bara en handfull hundar i landet som är tränade att söka efter hund. På onsdagen har en vänlig människa ordnat med att det kommer en sådan! Det är en blodhund som hittar spår, men inget mer......

Maja syns inte till och inga observationer meddelas förrän på torsdagen då hon observeras av jägare vid Edö säteri som ligger 7,9 km från den plats där hon försvann. Hon verkar då rädd och skygg. Man gillrar grävlingsfällor med mat i och hoppas hon ska gå i dem. Gör hon inte det så planerar någon av oss i familjen att åka till platsen eftersom inte Maja känner den nya familjen tillräckligt väl. Det är välkänt att hundar får någon slags blockering när de kommit på rymmen, framför allt om det passerat mer än 24 timmar!

Så här berättar en av de erfarna som är med och söker efter Maja:

"Läste om hundar på rymmen, vill tillägga att det är individer som kan vara olika, och hundar blir snabbt blockerade det stämmer mycket väl. Det är det svåraste för en hundägare att ta in om man inte har varit med om det, sålde en valp, ras av mindre sällskapshund för länge sedan och den stack från nya stället när de öppna altandörren och släppte in sin katt. Varpå jag åkte dit för o försöker få tag på valpen, när jag kommer dit så ser jag den sitta på en väg nån km ifrån där han rymde, stannar bilen o öppnar dörren för hämta in han, då drar han som en vettskrämd därifrån, då hade det gått max 4 timmar från att de nya hämtade han. Då hade jag ändå fött upp han och hade hans pappa o 1 kullsyskon med i bilen. Sen höll jag på i 4-5 dygn o försökte fånga han, visste var den fanns men omöjlig o fånga, till sist så fångades han in o mår väl hos mig i dag.Vad jag ville ha sagt med detta var att jag och de hundar han fötts o växt upp med hade ingen som helst påverkan att bryta blockeringen och då hade varit skild från oss i max 4 timmar och valpen var ung. 10 veckor gammal. Hade varit nyfiken på hur det verkat med Ann-Kristin Olsson s son o hund, hur det hade gått, vet att det gått väldigt bra i en del fall, nu blev det bra jag får fortsätta vara nyfiken. Tack det var min mässa."

En annan av de som är med i söket skriver så här:

"Jag funderar oxå mkt på det du skrev om ngn som skrivit i en bok att bara den som Cockern ser som ägare, som den alltså tyr sig mest till kan få kontakt. Gäller inte det alla raser? Och jag har lärt mig att i många fall är de så blockerade att inte ens ägare hjälper. Samtidigt så tänkte jag att en cocker som är så social borde var " lätt" att ropa in, men det har jag lärt mig då detta är 4:e Cockern på rymmen som jag varit "delaktig" i."

Kari Haave, som har skrivit Cocker Spanielboken, och har mycket lång erfarenhet av rasen skriver så här:

"Cockrar kan inga andra än ägarna fånga om dom blir skrämda och kommer på avvägar Och med ägare menar jag det hunden uppfattar som ägare- dvs den person hunden har starkast band till. Hoppas detta slutar lyckligt. Ta hunden hem sedan. Inte bara lämna av den till främmande folk på en gång. Det behövs terapi och debriefing innan hunden kan byta hem från det gamla, trygga och till något nytt."


På kvällen lördagen den 16 nov, alltså 4 dagar efter försvinnandet, går då äntligen Maja in i en fälla!

 

Naturen på den här platsen påminner mycket om där vi bor och Maja växt upp, kanske därför hon stannade där tills hon infångades.

Söndagen den 17 nov på förmiddagen kommer Askersundsfamiljen hem till oss med Maja, eftersom det anses väldigt viktigt att hon får komma tillbaka till sin invanda hemmiljö.

Hon är sig lik, glad och sprallig men bara mycket smalare och lika kärvänlig som alltid:) Det var en underbar dag...

Frågan är om vi vågar sälja någon vuxen hund igen???

Svaret på frågan är att Maja har fått ett toppenhem på landet utanför Norrtälje, där matte och husse jobbar hemifrån och hon får gå långa promenader - och får all den kärlek och omsorg hon är värd. Allt på bästa sätt! Är så glad för hennes skull att allt har slutat lyckligt efter allt hon varit med om....

Så här skriver de: "

"Vi har aldrig haft en så kärvänlig hund som Maja, hon är underbar"

Jag tror det är just den typen av hund, som är så fäst vid sin ägare som löper största risken att fly från ny miljö för att komma till sin matte...

Så vi kommer att våga sälja även vuxna hundar igen!

Att hundar blir snabbt förvildade och därför svåra att fånga är det många som inte förstår!

Här kan man läsa om det!

 


 

Tillbaka