2019 - tredje gången vi upplever mardrömmen med bortsprungna hundar

De två tidigare gångerna så var det på många mils avstånd. Så den här gången var det på så sätt bättre eftersom när hundar försvinner från sitt invanda hem så tar de sig oftast tillbaka på egen tass - vilket de också gjorde....

Här kan man se hur det det var den första gången vi upplevde bortsprungen hund!

Här kan man se hur det det var den andra gången vi upplevde bortsprungen hund!

Vill tacka för allt stöd och deltagande, på plats och på avstånd, under de drygt fyra dygn två av våra tikar varit på vift! Camilla och Elina försvann från -gården på kvällen fredagen den 29 mars Vi har sökt natt och dag sedan dess. Två välutbildade och erfarna spårhundar har varit här och hjälpt till och vi har vidtagit alla åtgärder som man gör, samt delat efterlysning i alla kända efterlysningsgrupper och lokala grupper.

Tisdagen den 2 april kl 10.30 står Elina vid grinden. Hon är pigg och glad men avmagrad. Camilla kommer vid samma tid dagen därpå, inte fullt lika pigg men lite avmagrad även hon. Vi ser inte från vilket håll hon kommer, hon är bara helt plötsligt med den övriga flocken intill entrén. Elina var alltså borta i 3,5 dygn och Camilla 4,5 dygn. De är fulla med fästingar, men i övrigt helt oskadda.


Det är tredje gången vi gått igenom denna mardröm. Den första gången kan man läsa om här och den andra bara för ett år sedan här! Förutom en gång för drygt två år sedan då Chilli, i samma ålder som Elina, försvann från gården och hade fastnat i en härva taggtråd ett par km härifrån. En av sönerna hittade henne dagen därpå och fick klippa loss henne!!

Nu ska vi se över inhägnaderna, som det är extra viktigt att ha i bästa skick när det är vår och därmed inte lika igenvuxet som det senare blir och därför inbjuder till att söka sig ut och upptäcka världen utanför - med allt vilt vi har här som änder, tranor, rådjur, harar osv...

Är tacksam att vi inte har några större trafikerade vägar här, utan bara en liten byväg där det kommer en och annan bil ibland. Men även skogen kan vara farlig med sjöar som har svag is, vildsvin, varg, lo, björn mm

Många frågar när de köper cockervalp om de har mycket jakt i sig och vill sticka iväg på egen tass. Men eftersom cockern är avlad att stöta och apportera tillsammans med jägaren, så är det inte alls så som det kan vara med t ex drever, tax, stövare, jämthund som är drivande hundar och jagar på egen hand. Men en och annan cocker kan ha så pass mycket jaktlust att den om frestelsen blir för stor får lust att ta sig utanför tomten/gården. Största risken för det är på våren såsom Camilla och Elina gjorde. De kände vittring från änder, tranor, harar och rådjur mm. På våren är det lätt att ta sig igenom snåren då ingen växtlighet skapar hinder. Har också märkt såsom både i Chillis och Elinas fall, att just i den åldern, 7 - 10 månader, gör sig det genetiska arvet från vargen sig påmint. Det är "spökåldern" då vargvalparna börjar ge sig ut på vandring och rädslepåslaget ökar, försiktighet är ett måste för att överleva. Våra hundar ger ju sig inte ut på vandring, men fönstret av självständighet finns kvar och därmed påslaget av rädsla och nyfikenhet på världen utanför.

 

Det första man ska göra är att polisanmäla händelsen!

- men man ska veta att man måste själv hela tiden höra av sig till polisen eftersom det är ingen prioritet från polisens sida att meddela om någon hund som hittats lämnats in

SIDOR MAN KAN LÄGGA IN SIN EFTERLYSNING

OBS! att de fyra översta är via Facebook!

Beroende på var det hände är vissa lokala sidor bra att lägga in efterlysningen på

Har man som vi varit med om detta vill man göra allt man kan för att sprida information för att förebygga, så färre hundar och ägare drabbas!! Kan man bara rädda någon så är det betydelsefullt. Det är en plåga för hund och ägare - en djurskyddsfråga! Vi människor får skydda oss och våra hundar genom att lära oss vad som gäller! Se nedan!

*****************************************************************************************
TIDER/PLATSER DÅ DU BÖR VARA EXTRA VAKSAM PÅ DIN HUND!

Dessa tillfällen och omständigheter, är de vanligast förekomna, då en hund rymmer/försvinner:

************************************************************************

-Nyår Påsk Valborg samt andra tider då smällare och fyrverkerier är vanliga och då många hundar blir oroliga/får panik.

-Rastning eller lössläpp vid tidigare helt okänd plats för hunden.

-Hundvakt som ej har full insikt i och om din hunds agerande och mentalitet.

-Hundvakt som släpper hunden lös trots och med avsaknad av tidigare säkerhet på inkallning.

-Omplaceringshundar som inte lärt känna miljön eller de nya ägarna

-Adopterade/importerade hundar som nyss kommit till Sverige.
De är oftast vana att leva "på gatan" så de känner ingen större längtan/behov att hitta tillbaka till sina ägare som de inte hunnit lära känna.

-Rastning utförd av yngre barn och/eller andra, som inte kan handskas och klara av ett möte med en, för hunden, svår/hotfull/otäck situation.

Dessa scenarior är vanliga vid många hundars försvinnande

TÄNK PÅ SÄKERHETEN
Skulle något av ovan nämnda anledningar till flykt/försvinnande kunna drabba er?
Undvik att utsätta din hund för faror. Se över säkerheten och inhägnaderna av er tomt, särskilt på våren innan växtligheten kommer! Se till att inte DIN hund är den som anmäls som försvunnen, nästa gång.

Se även till att hunden är registrerad med sin ägare i Centrala hundregistret www.jordbruksverket.se/hundregistret där alla hundar enligt svensk lag ska vara registrerade, 0771-223223

Tillbaka