2018 - andra gången vi upplever mardrömmen med bortsprungen hund

Här kan man se hur det det var den första gången vi upplevde bortsprungen hund!

Meddelande

(snart orkar man inte se bilder på Sanna - det gör FÖR ont att hon skulle drabbas så hårt.....)

Det är alltså Sanna som flyttade till Skåne när hon blev pensionär för snart ett år sedan!

Hon rymde för att söka sin rara matte i Malmö - som hon blivit så fäst vid. En mycket seriös och noggrann matte, som intet ont anande drabbades hårt! Sanna var hos hundvakt medan matte vakade över sin döende man...- en mardröm för alla. Sanna hämtades av mattes dotter när matte måste följa med sin man till sjukhuset. Hon hade aldrig varit ensam hos dottern och kände henne inte speiellt väl. Varken person eller miljö att knyta an till därmed.

Hon försvann alltså 11 mars och är fortfarande borta - antagligen död, eftersom inga obsrevationer kommit in mer än en felaktig!

Så som jag känner Sanna och de omständigheter hon säkert kände av var hon väldigt uppstressad när hon satt och ylade vid dörren hos mattes dotter. Hon är väldigt allert och signalkänslig/lyhörd. Lätt att kommunicera med. Smart helt enkelt. Det hade inte ett dugg att göra med att hon var nödig. Kennelhundar, så som hon ju varit till hon blev nästan 6 år, lär sig inte "säga till" om det såsom familjehundar gör eftersom de släpps ut i lagom intervall. Att dörren öppnades då kan man likna vid starten på en galoppbana. Full fart ut och iväg.... förtvivlat! Hon ville ju hem till matte...som behövde henne när husse var sjuk.....En hund känner vad som är i görningen! Hon kände säkert att husse var döende också!

Det blir många sömnlösa nätter...
Det kan inte nog poängteras så viktigt det är att hunden INTE får tillfälle att vara lös, inte ens på inhägnad tomt, om hunden lämnas till någon där den inte är van att vara! De kan alltid - såsom Sanna hitta någon springa där de kan ta sig ut, t ex vid grinden.
Det är alltför vanligt att de blir stressade och rymmer för att söka upp sin ägare, så som Sanna nu gjort! GLÖM INTE DET!!!!!

Som en skänk från ovan visade det sig att en underbar cocker spanieluppfödare råkade bo just i Sjöbo där Sanna försvann och hade mycket bra lokalkännedom. Hon var outtröttlig och hjälpte till på alla sätt som tänkas kan. Hon var min "förlängda arm" både fysiskt och psykiskt. När andra började ge upp fortsatte hon att leta i diken längs vägen......

Sannas grupp heter "Sanna är försvunnen"!

Tyvärr har vi upplevt detta hemska förut när en hund inte är van med de den lämnas hos - därför vill vi göra ALLT för att förebygga denna smärta!

KOM IHÅG!!.....det är sååå angeläget att sprida denna kunskap så vi slipper alla dessa bortsprungna hundar...... Det slutade inte lika lyckligt som med Maja som gick i en grävlingsfälla - redan efter 4 dagar - där man lagt in mat -

DE FÖRSTA DAGARNA ÄR DE SOM ÄR ALLRA VIKTIGAST ATT SÖKANDET GÅR TILL PÅ ORGANISERAT SÄTT!

För Sanna försummades mycket de första dagarna då det var trögt att få igång det organiserade söket. Det var även dåligt väder med snöstorm. Isen på den närbelägna Vomb-sjön började smälta....

 

Meddelande

Sanna är fortfarande borta! :-( och vi har inte fått något svar på vad som hänt henne...

För de som är intresserade av varför så många hundar kommer på vift och vill förebygga det så har Missing Dog Skåne lite statistik

Här är statistik som sammanställts av Missing Dog Skåne!

*****************************************************************************************
Har man som vi varit med om detta vill man göra allt man kan för att sprida information för att förebygga, så färre hundar och ägare drabbas!! Kan man bara rädda någon så är det betydelsefullt. Det är en plåga för hund och ägare - en djurskyddsfråga! Vi människor får skydda oss genom att lära oss vad som gäller! Se nedan!

*****************************************************************************************
TIDER/PLATSER DÅ DU BÖR VARA EXTRA VAKSAM PÅ DIN HUND!

Dessa tillfällen och omständigheter, är de vanligast förekomna, då en hund rymmer/försvinner:

************************************************************************

-Nyår Påsk Valborg samt andra tider då smällare och fyrverkerier är vanliga och då många hundar blir oroliga/får panik.

-Rastning eller lössläpp vid tidigare helt okänd plats för hunden.

-Hundvakt som ej har full insikt i och om din hunds agerande och mentalitet.

-Hundvakt som släpper hunden lös trots och med avsaknad av tidigare säkerhet på inkallning.

-Omplaceringshundar som inte lärt känna miljön eller de nya ägarna

-Adopterade/importerade hundar som nyss kommit till Sverige.
De är oftast vana att leva "på gatan" så de känner ingen större längtan/behov att hitta tillbaka till sina ägare som de inte hunnit lära känna.

-Rastning utförd av yngre barn och/eller andra, som inte kan handskas och klara av ett möte med en, för hunden, svår/hotfull/otäck situation.

************************************************************************

Dessa scenarior är vanliga vid många hundars försvinnande

Tyvärr är det inte första gången vi upplevt detta hemska när en hund inte är van med de den lämnas hos - därför vill vi göra ALLT för att förebygga denna smärta!

TÄNK PÅ SÄKERHETEN
Skulle något av ovan nämnda anledningar till flykt/försvinnande kunna drabba er?
Undvik att utsätta din hund för faror. Se över säkerheten. Se till att inte DIN hund är den som anmäls som försvunnen, nästa gång.

Se även till att hunden är registrerad med sin ägare i Centrala hundregistret www.jordbruksverket.se/hundregistret där alla hundar enligt svensk lag ska vara registrerade, 0771-223223

Tack Anneli Fergeus för en bra och informativ text!

Tyvärr så tillhör Sanna de 11 st, 4,8% som fortfarande är saknade 

 

 

En obs har inkommit den 20 april om en lösspringande hund cirka en mil från rymningsplatsen i Skåne, som mycket väl kan vara en cocker enl de som såg hunden bara 3 meter bort!!! Hoppet tänds!

Tyvärr så visade det sig vara en annan cocker :-(

Nu har vi inte mycket till hopp kvar....det är obeskrivligt tungt....

Det letas i diken och sjöar i Skåne....

9 april 2018: Sannas och Heros valpar för ett år sedan...

En av de röda valparna är Signe - så vi uppfödare kan alltid i alla fall trösta oss med att den avlidna/försvunna hunden lever vidare i sina avkommor....


Är så ledsen......Snart, den 11 april, är det en månad sedan Sanna försvann. Hon har inte setts sedan dess, inga säkra spår... Tänker på henne hela tiden, vaknar med tankar om henne, allt vi gjort tillsammans, den närhet vi haft, särskilt innerligt när hon haft sina valpkullar....Varför skulle det sluta så här??? Vi vet inte hur det slutat, eller om det slutat...Gruppen om henne fortsätter - men har kommit in i ett stadium av uppgivenhet...- liksom jag som fött upp henne och levt med henne i nästan sex år...Sanna är verkligen värd ett bättre öde - det liv vi ville ge henne hos Birgitta...

 Nu släpper jag fram tårarna som hållits tillbaka för att hjälpa till med allt jag kunnat.....

Tyvärr inget resultat av denna skallgång heller! - så mardrömmen fortsätter på sin fjärde vecka.....

Aktiviteterna fortsätter! Men uppgivenheten sätter in mer och mer....

Vi kommer att fortsätta uppdatera denna sida med länkar och annan info som är viktig om man trots allt råkar ut för detta!

Sannas matte i Malmö har förlorat både sin man och sin hund - som hon i denna situation skulle behöva mer än någonsin......

- och vår intention att ge Sanna ett fortsatt bra liv, med en alldeles egen matte som månar om bara henne, har slutat i en tragedi som vi ännu inte vet slutet på.........

*****************************************************************************************

Vårt råd till hundägare som av någon anledning akut måste lämna hunden är att verkligen betona så viktigt det är att hundvakten ALLTID har hunden kopplad och inte bara släpper ut den på tomten!!

För att vara förvissad om detta är det i så fall bättre att låta någon som bor i LÄGENHET ha hand om hunden - då lär de i alla fall ha den kopplad när den ska ut!!

Eller lämna den på HUNDPENSIONAT!

*****************************************************************************************

*********************************************************************************************************

Det första man ska göra är att polisanmäla händelsen!

- men man ska veta att man måste själv hela tiden höra av sig till polisen eftersom det är ingen prioritet från polisens sida att meddela om någon hund som hittats lämnats in

SIDOR MAN KAN LÄGGA IN SIN EFTERLYSNING

OBS! att de fyra översta är via Facebook!

Beroende på var det hände är vissa lokala

*********************************************************

Tyvärr har det blivit alltför vanligt att hundar springer bort, särskilt när de kommer till någon de inte är vana att vara hos och inte heller är vana vid platsen

***********************************************************************************************************************

*****************************************************************************************

Men....man ska också veta att ID-hundverksamheten fått en hel del kritik som man kan läsa genom att klicka på bilden nedan!

De som hållit på med hundsök i många år menar att sedan ID-hundar kom med så återfinns färre bortsprungna hundar! Orsaken till detta kan man bl a läsa i länken ovan "ID-hundar under lupp"!

Enl Missing Dog Skånes statistik så var det också bara 1 av 29 (3,4%) som hittades av hundletande ekipage

*****************************************************************************************

Här kan man läsa om Maja som nämns ovan!

*****************************************************************************************

Klicka på nedanstående bilder!

**********************************************************************************************************

Marion Noiram Hellström som är admin för MDJönköping berättade att folk fortfarande är så dumma att de sätter sin hund utanför affären.

Därför har hon skrivit så här:
Att sätta hunden utanför affären.

Många förstår inte vad de utsätter den de kallar sin bästa vän för. Händer inte här och händer inte mig är en vanlig tanke dessa människor har. Tyvärr har de fel - Även om de bor på en liten ort.

Hunden riskerar inte enbart att bli stulen. Hunden utsätts även för risken att bli misshandlad, eller att någon kastar saker på den.

Du kan ju pröva själv: Sätt ett halsband runt halsen, sätt ett koppel i det, bind fast dig och bakbind sedan dina händer. Låt sedan någon göra vad de vill. Kan du försvara dig? Kan du ta dig därifrån? Har du inte svart bälte i karatesparkar, svarar du nej på dessa två frågor.

Hur tänker du då ang din hund?

Den kan heller inte ta sig därifrån eller försvara sig, om någon tex kastar sten på den. Om någon går fram till hunden och hunden känner sig trängd, kan hunden bita. Bits hunden, vet vi alla vad den riskerar få för dom, oavsett orsaken till bettet - AVLIVNING! För att du är dum och har satt den oskyddad utanför en affär. Bästa vän sa du?

Hunden kanske är jättesnäll, och tycker det är toppen att någon kommer fram till den. Viftar glatt på svansen och hälsar.. Personen som går fram, är inte alltid ute i ärliga avsikter, utan gör det för att ta loss din hund och stjäla den. Du kommer sedan ut ur affären, och upptäcker att din bästa vän är borta. Till vilket öde då? Hur var det där med bästa vän?

Vissa stjäl hunden och säljer den till någon intet ont anande. I bästa fall är den personen snäll, men försäljaren som stulit din hund, bryr sig inte om det - Den vill bara ha pengar.

Vilket också då innebär att de säljer till vem som helst, och då kan köparen vara någon som använder din bästa vän, som sparringpartner till sin hund = Din bästa vän råkar väldigt illa ut - Kanske inte ens överlever, och gör den det lär den inte få någon veterinärvård, snarare slängd i ett hörn, tillfälligt bortglömd till nästa gång. Slagen och sparkad på, för att den gnyr och gråter av smärtan.

Det är vad du riskerar att din bästa vän råkar ut för, om du sätter den utan uppsikt utanför en affär. Det händer här, det kan hända dig - och framför allt: Det kan hända din bästa vän!

Klicka på bilden eller använd länken: https://www.facebook.com/missingdogsverige/

 

 Hundar på vift - måste det bli ett slut på!!

Människan måste ta sitt ansvar att skydda hunden från det genom att lära sig hur hundar fungerar!!!!

Lyssna på SR-P1!!

Klicka på länken nedan!

Hunden Oddi efterlyses av Missing Dog. Foto: Anton Karis/Sveriges Radio

Missing Dog Stockholm letar bortsprungna hundar

Anton Karis var med när Missing Dog Stockholm letade efter Chihuahuan Oddi som försvunnit i Kallhäll utanför Stockholm.

9:16 min
Publicerat tisdag 20 november 2018 kl 14.54
När människor försvunnit har det flera gånger varit Missing People som gjort de avgörande fynden.Ett liknande frivilligt engagemang finns också när det gäller hundar. Det finns flera ideella organsiationer som rycker in när en hund kommit bort. En av dem är Missing Dog.

Tillbaka