Cocker-statistik

"Det finns tre slags lögner: Lögn, förbannad lögn och statistik."/Mark Twain

"Alla sanningar genomgår tre stadier:

Först blir de förlöjligade. Sedan blir de våldsamt motarbetade Slutligen blir de accepterade som alldeles självklara"/Arthur Schopenhauer (1788-1860)


 

2023

Cockern ligger stadigt på 5e plats! ��
Opåverkad av modenycker och trender!
Hos Jordbruksverket finns mer statistik https://jordbruksverket.se/.../statistik-ur-hundregistret
"de hundar som föds upp inom SKK-organisationen brukar utgöra ungefär 70 procent av det totala antalet hundar varje år"

 

2022

Cockern ligger fortfarande stadigt på 5:e plast!

????I vårt grannland Finland ser det lite annorlunda ut för cockern:

I Norge ser det också annorlunda ut:

Border collie var nok en gang den mest populære hunden i Norge i 2022. Det viser registreringstallene fra Norsk Kennel Klub, som nå er klare.

Publisert: 02.02.2023

Totalt ble det registrert 32361 hunder i NKK. Det er nedgang på i underkant av 5000 hunder fra 2021, men er likevel det nest høyeste tallet i NKKs 125-åringe historie.
De eksepsjonelt høye tallene i 2021 skyldtes koronaepidemien og den store etterspørselen etter valper den skapte. Og selv om etterspørselen har sunket ettersom samfunnet har blitt normalisert, var det fortsatt svært mange registreringer i 2022.
Den mest populære rasen i Norge er fortsatt border collie, en typisk gjester- og brukshund. Rasens allsidige bruksegenskaper gjør at den egner seg for aktive hundeeiere som kan gi den nok fysisk og mental stimulering. Dette er en hund med stor arbeidskapasitet, og ofte førstevalg for dem som driver med lydighet, agility og andre relaterte aktiviteter. I 2022 ble det registrert 1701 nye border collies, og dette er en av få raser som har hatt oppgang også etter koronaen.
Sporty bruks- og jakthunder er populære i Norge. Alle de ti mest populære rasene er robuste og aktive hunder.
På andreplassen finner vi den populære familiehunden golden retriever. Rasen har vært populær i mange tiår, først og fremst som familiehund. Det ble registrert 1160 nye, ganske likt fjorårets tall. 
På tredjeplass havnet den populære fuglehunden engelsk setter, som har falt en plass på lista. Det ble registrert 1076 eksemplarer, ca. 300 færre enn året før. Dette er en enestående fuglehund, og en ypperlig familiehund for dem som er glad i å ferdes mye i naturen.
På de neste plassene følger disse rasene (tall fra 2021 i parentes):
4. Staffordshire bullterrier     1026 (1235)
5. Labrador retriever         963 (1094)
6. Norsk elghund grå         863 (968)
7. Cocker spaniel         777 (848)
8. Finsk lapphund         751 (692)
9. Schäferhund normalhår     664 (914)
10. Dansk-svensk gårdshund     644 (836)

Se mer här: https://www.nkk.no/statistikk/category1098.html

2021

Cockern ligger fortfarande stadigt på 5:e plats

Alla raser:

2020

Cockern ligger stadigt på 5:e plats

Så här skriver SKK: "Valpboom under coronaåret
12 jan 2021Coronapandemins hemarbete och isolering ledde till att många beslutade sig för att skaffa hund under 2020. Ökningen av antalet nyregistrerade hundar i SKKs register var nästan elva procent, den största ökningen under hela 2000-talet.
Även om det är en bit upp till rekordåret 1971, då ökningen var hela 18 procent, så är det en verklig valpboom vi fått uppleva under 2020. Ökningen under förra året tros bero på att många som redan tidigare velat skaffa hund nu sett en möjlighet att ta hand om en valp när arbetet flyttat hem. Rekommendationerna om att minska våra sociala kontakter och hålla distans till andra människor har säkert också fått fler att längta efter en hund. Att det har skrivits mycket om detta i medierna har troligen ökat intresset ytterligare.
Trots en ökning från 51 462 till 57 076 hundar är det fortfarande ganska långt till rekordnivåerna under 70-talet och mitten av 00-talet då antalet nyregistrerade hundar låg en bit över 60 000.
Små förändringar i toppen
Labrador retriever är fortfarande den överlägset mest populär hundrasen med 3 201 nyregistreringar. Tysk schäferhund återtog andraplatsen på listan från golden retriever, som nu ligger på tredje plats.
Bland de 20 raser med flest registreringar är ändringarna små. Mops och pomeranian får lämna listan och engelsk springer spaniel och cavalier king charles spaniel kommer in. Bland de numerärt lite större raserna som ökar mest finns just engelsk springer spaniel som ökat med runt 45 procent och border collie som ökat med 39 procent till över 1 000 nyregistreringar, vilket innebär att den klättrar från 15:e till den på 7:e plats i listan. Chihuahua, som länge låg högt på topplistan, har tappat placeringar och den korthåriga varianten återfinns nu först på plats 34 medan den långhåriga håller sig kvar på topp-20-listan

Se mer här!

2018

Cockern ligger som alltid stabilt. Inga större förändringar, vilket är bra för rasen och varje valp, som därmed har stor chans att komma till seriösa hem där valpköpet är noga genomtänkt och förberett. Det märker vi uppfödare också och kan välja det bästa för våra älskade valpar.

10-i-topp
1 Labrador retriever 2 667
2 Tysk schäferhund 1885
3 Golden retriever 1882
4 Jämthund 1576
5 Cocker spaniel 982
6 Shetland sheepdog 963
7 Chihuahua, långhårig 956
8 Staffordshire bullterrier 933
9 Dansk-svensk gårdshund 859
10 Bichon havanais 831


https://www.skk.se/?newsitem=150525

I England, rasens hemland ser statistiken för registrerade valpar i gruppen Gundogs, som cocker spanieln tillhör, ut så här:

 

2017

Cockern ligger stadigt på 6 - 8 plats genom åren!

20-i-topp-listan

SKKs statistik

Jordbruksverkets statistik

2016

20-i-topp-listan

SKKs statistik

Jordbruksverkets statistik

2015

Även detta år har våra hanar varit populära för uppfödare att använda till sina tikar.

Av Merry Cocktails hanar så är det bara MC Unity som ägs helt av oss och bor på vår kennel.

Det känns som en fjäder i hatten att de är så omtyckta. Mest betydelsefullt är att de har det rätta cockertemperamentet och är rastypiska, som gör att uppfödare både här i landet och utomlands är intresserade av dem. Extra roligt var det att tre av uppfödarna som använde dem till sina tikar är domare för vår ras.

Cockertidningen Nr 1 2016

Tre av våra hundar är de som fått flest barnbarn, vilket betyder att även avkommorna håller måttet för att gå vidare i avel. "Marion" MC Debonair är den tik som fått näst flest barnbarn. Hon har själv fått tre kullar med 5 valpar i varje kull (vilket inte är särskilt många) och är nu pensionär. Några av hennes avkommor bor utomlands, så hon har egentligen betydligt fler barnbarn.

"Marion" MC Debonair

"Beppe" Merry Cocktails Quadrant

"Laban" Merry Cocktails Xenon

"Moray" Merry Cocktails Moray

"Phil" Merry Cocktails Unity

Tre av de andra hanarna i denna statistik har fått avkommor hos oss och är alltså använda av oss, med mycket lyckat resultat:

Fonesse Finlorian - är far till Phil, Teo och Sofi

Ozzie Black Petrs - är far till Tessan, Queeny, Fasu och Beppe

Charbonnel War Paint - är far till Golda Judy, Thea och Joe

Labbe & Molly ohotade i topp

13 jan 2016När statistiken från Svenska Kennelklubben, SKK, och Jordbruksverket summeras kan man konstatera att labrador retriever utökat sitt försprång som den mest populära hundrasen bland de hundar som registrerats av SKK och att Molly fortsatt är det populäraste hundnamnet i Jordbruksverkets hundregister. SKK och Jordbruksverket för olika register över hundar och hundägare men samarbetar för att förenkla för hundägarna.

Sammantaget registrerades 50 234 nya hundar i SKKs register, vilket innebär en minskning med omkring 2 procent från 51 111 hundar 2014. Samtliga retrieverraser ökade och populärast av alla var labrador retriever med 2 489 nyregistreringar före golden retriever med 1 963. Jämthunden, som förra året klättrade upp på en andra plats, backade nu tillbaka till tredje plats före tysk schäferhund. Border collie, som förra året låg på 9:e plats får lämna listan över de 20 mest populära raserna tillsammans med den normalstora strävhåriga taxen, den finska lapphunden och chinese crested dog. Nya på listan i år är drever, som med en ökning på 30 procent är tillbaka topp-20-listan liksom rottweilern, den dansk-svenska gårdshunden och lagotto romagnolo. Flera av stövarraserna ökade också efter att ha minskat under några år.

Antalet importerade hundar som registrerades var 3 373 att jämföra med 3 430 föregående år. Nu som då var fransk bulldog den ras som toppade importlistan.

Tre nya raser registrerades i Svenska Kennelklubbens register; bouvier des ardennes, estnisk stövare och griffon bleu de gascogne. Den förstnämnda är en boskapsvallare från Belgien medan de båda andra är drivande jakthundar från Estland respektive Frankrike. Sammanlagt finns nu 342 raser och rasvarianter registrerade i Svenska Kennelklubben.

Molly fortfarande i topp och Elsa avancerar

I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 817 000 hundar och 608 000 ägare. I denna statistik kan det ingå hundar som är döda eftersom alla hundägare inte är medvetna om att de ska meddela när hunden dött. År 2012 gjorde SCB en undersökning som visade på att det finns uppskattningsvis 780 000 hundar totalt i Sverige.

– I vårt register är Molly fortfarande det populäraste namnet på hundar. I övrigt är det i stort sett samma namn i toppen på namnlistan för 2015 jämfört med året innan. Störst förändring i toppen har Elsa gjort, som klättrat fem placeringar upp till plats 15, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket. 

Samverkan ska förenkla för hundägaren 

I Sverige finns det två register över hundar och deras ägare, där det ena administreras av Svenska Kennelklubben och det andra av Jordbruksverket. Under 2016 kommer Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket att börja samverka i registerfrågor. Avsikten med samarbetet är att förenkla för hundägarna som på sikt endast ska behöva registrera sin hund en gång. Samarbetet förväntas även höja kvaliteten i registren.

20-i-topplistan 2015 

2014

Nu ökar antalet valpregistreringar

15 jan 2015Efter flera års nergång ökar nu antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubben. Jämthunden, en av Sveriges nationalraser, har de högsta siffrorna någonsin och är nu bara knappt hundra registreringar efter labrador retriever som återigen toppar listan över de populäraste hundraserna.

Sedan 2007 har antalet nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubben (SKK) minskat men i år bröts trenden då SKK registrerade 51 111 nya rashundar. Den största ökningen räknat till antal hundar står tysk schäferhund för som ökade med hela 349 individer eller 26 procent, följd av berner sennenhund med 217 (+63 procent) och jämthund med 200 (+10 procent), vilket innebar den högsta noteringen någonsin för rasen med 2 135 nyregistreringar. Troligen beror det ökande intresset för jämthunden på att den blivit populär att använda vid vildsvinsjakt.

– I topplistan är det i stort sett oförändrat med labrador retriever på förstaplatsen med 2 232 nyregistreringar följd av jämthund, golden retriever, tysk schäferhund och den långhåriga varianten av chihuahua. Lägger man ihop de två hårlagen är faktiskt den lilla chihuahuan Sveriges populäraste hundras sett till antalet nyregistreringar under 2014, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

En ny ras har registrerats under året och det är den österrikiska steirische rauhhaarbracke, som är en oöm och robust jakthund.

Molly är ohotad

Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 791 000 hundar och 590 000 ägare.

– I vårt register kan vi se att hundnamnet Molly behåller sin plats i toppen på namnlistan, men ett namn som kommit starkt under det senast året är Ester. Andra namn som ökat i popularitet under 2014 är Enzo och Kira, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

Samverkan ska förenkla för hundägaren

Sverige finns det två register över hundar och deras ägare, där det ena administreras av Svenska Kennelklubben och det andra av Jordbruksverket. Från och med 2015 kommer Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket att försöka hitta gemensamma beröringspunkter för att samverka i registerfrågor. Avsikten med samarbetet är att förenkla för hundägarna som på sikt endast ska behöva registrera sin hund en gång. Samarbetet förväntas även höja kvaliteten i registren.

Fakta om registren

Sedan 2001 är det lag på att id-märka sin hund och registrera den i Jordbruksverkets centrala hundregister. Det lagstadgade registret används bland annat av polis, tull och länsstyrelse för att hitta ägare till lösspringande hundar eller hundar som uppträder illa. Det finns även en e-tjänst för allmänheten där man kan söka på registrerade hundar.

Svenska Kennelklubbens ägarregister är frivilligt och används främst till att hitta ägare till bortsprungna hundar och har öppet dygnet runt med personlig service. Registret används även för att nå ägare i frågor som gäller avel, hälsa och hundars välmående samt att ras- och specialklubbar ska kunna nå ägare av den egna rasen i olika frågor. Svenska Kennelklubbens ägarregister har bedrivits sedan mitten av 1900-talet och är i och med det lika värdefullt som Jordbruksverkets hundregister i frågor som exempelvis hundbestånd och liknande.

20-i-topplistan 

  Rasnamn Antal 2014   Antal 2013 
1 LABRADOR RETRIEVER 2 232 2 276
2 JÄMTHUND 2 135 1 935
3 GOLDEN RETRIEVER 1 897 1 809
4 TYSK SCHÄFERHUND 1 688 1 339
5 CHIHUAHUA, LÅNGHÅRIG 1 465 1 321
6 SHETLAND SHEEPDOG 1 013 916
7 COCKER SPANIEL 957 1 047
8 CAVALIER KING CHARLES SPANIEL 888 1 034
9 BORDER COLLIE 866 768
10  CHIHUAHUA, KORTHÅRIG 862 912
11  STAFFORDSHIRE BULLTERRIER 831 762
12  FRANSK BULLDOGG 779 699
13  NORSK ÄLGHUND, GRÅ (GRÅHUND) 715 797
14  CHINESE CRESTED DOG 682 667
15  BICHON HAVANAIS 679 605
16  JACK RUSSELL TERRIER 664 685
17  TAX, STRÄVHÅRIG NORMALSTOR 662 584
18  FLATCOATED RETRIEVER 654 796
19  FINSK LAPPHUND 651 581
20  MOPS 646 596
  Summa 20 966 20 129

Totalt har cirka 339 raser och varianter registreras i Svenska Kennelklubbens hundregister.

Läs mer

Även förra årat drog våra hanar sitt strå till stacken både inom- och utom landet - men här är bara de svenska kullarna med:

(OBS! Flera av dessa hanar ägs av andra kennlar)

      2014 2014 2014 2014 2014 Totalt Totalt
Regnr Namn OBS! % Antal kullar % Antal valpar Antal kullar Antal valpar Kull-snitt Antal kullar Antal valpar
SE35668/2011 Merry Cocktails Barlon   1,8 1,7 3 15 5,0 15 72
SE39260/2012 Merry Cocktails Quadrant   1,8 1,5 3 13 4,3 3 13
SE35665/2011 Merry Cocktails Derby   1,2 1,5 2 13 6,5 2 13
S42459/2008 Merry Cocktails Unity   1,2 1,4 2 12 6,0 3 17
SE18031/2011 Merry Cocktails Stromboli   1,2 1,3 2 11 5,5 2 11
S41038/2009 Merry Cocktails Charity   1,2 1,0 2 9 4,5 18 100
SE20030/2011 Merry Cocktails Moray   0,6 0,8 1 7 7,0 9 43
S60389/2008 Merry Cocktails Victory   0,6 0,6 1 5 5,0 7 34
SE31214/2010 Merry Cocktails Honour   0,6 0,5 1 4 4,0 7 42
S59687/2008 Quettadene Up Front   1,2 1,0 2 9 4,5 2 9

.......och det har även våra tikar gjort förstås, men av naturliga skäl bara med en valpkull om året:) - se "Föregående valpkullar"!

Antal kullar:   171     Totalt valpar:   860     Kullsnitt:   5,0

Registreringsstatistik cockerspaniel t o m 2013

  Antal reg/år    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012    2013 
Tikar (varav importer)      716    ( 16)     729    ( 23)     632    ( 9)     685    ( 10)     613    ( 9)     659    ( 11)     579    ( 11)     494    ( 11)     513    ( 13) 
Hanar (varav importer)      731    ( 23)     746    ( 7)     631    ( 18)     736    ( 16)     574    ( 16)     638    ( 16)     605    ( 9)     572    ( 17)     534    ( 12) 
Totalt     1 447    ( 39)    1 475    ( 30)    1 263    ( 27)    1 421    ( 26)    1 187    ( 25)    1 297    ( 27)    1 184    ( 20)    1 066    ( 28)    1 047    ( 25)

Antal kullar:   182     Totalt valpar:   924     Kullsnitt:   5,1

Våra hanar har dragit sitt strå till stacken.....

Hundens andel av rasen
2013-
2014 
2013-
2014 
2013-
2014 
2013-
2014 
2013-
2014 
Totalt Totalt
Regnr Namn OBS! % Antal kullar % Antal valpar Antal kullar Antal valpar Kull-snitt Antal kullar Antal valpar
SE35668/2011 Merry Cocktails Barlon 4,4 3,8 8 35 4,4 12 57
S41038/2009 Merry Cocktails Charity 3,3 3,5 6 32 5,3 16 91
SE20030/2011 Merry Cocktails Moray 3,3 3,2 6 30 5,0 7 34
SE31214/2010 Merry Cocktails Honour 1,1 1,3 2 12 6,0 6 38
S60389/2008 Merry Cocktails Victory 0,5 0,6 1 6 6,0 6 29

.......och det har även våra tikar gjort förstås, men av naturliga skäl bara med en valpkull om året:) - se "Föregående valpkullar"!

De 20 mest registrerade raserna 2013

 

1.Labrador retriever (2 275 st)
2.Jämthund (1 935 st)
3.Golden retriever (1 809 st)
4.Tysk schäferhund (1 339 st)
5.Chihuahua, långhårig (1 320 st)
6.Cocker spaniel (1 047 st)
7.Cavalier king charles spaniel (1 034 st)
8.Shetland sheepdog (916 st)
9.Chihuahua, korthårig (913 st)
10.Norsk älghund, grå (797 st)
11.Flatcoated retriever (796 st)
12.Border collie (769 st)
13.Straffordshire bullterrier (762 st)
14.Rottweiler (722 st)
15.Fransk bulldog (699 st)
16.Jack Russell terrier (685 st)
17.Chinese crested dog (667 st)
18.Dansk-svensk gårdshund (641 st)
19.Lagotto romagnolo (633 st)
20.Bichon havanais (605 st)

Se ytterligare info SKK!

10-i-topp hundraser per kommun

 

Registreringsstatistik cockerspaniel t o m 2012

(Importer kan visas fr.o.m. 2004)

  Antal reg/år    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011    2012     
Tikar (varav importer)      650    ( 14)     716    ( 16)     729    ( 23)     632    ( 9)     685    ( 10)     613    ( 9)     659    ( 11)     579    ( 11)     494    ( 11)       
Hanar (varav importer)      704    ( 9)     731    ( 23)     746    ( 7)     631    ( 18)     736    ( 16)     574    ( 16)     638    ( 16)     605    ( 9)     572    ( 17)     
Totalt     1 354    ( 23)    1 447    ( 39)    1 475    ( 30)    1 263    ( 27)    1 421    ( 26)    1 187    ( 25)    1 297    ( 27)    1 184    ( 20)    1 066    ( 28)

De 20 mest registrerade raserna 2012

  1. Labrador retriever (2 282 st)
  2. Tysk schäferhund (1 844 st) 
  3. Golden retriever (1 788 st)
  4. Jämthund (1 742 st) 
  5. Chihuahua, långhårig (1 287 st) 
  6. Chihuahua, korthårig (1 073 st)
  7. Cocker spaniel (1 066 st) 
  8. Cavalier king charles spaniel (1 016 st)
  9. Shetland sheepdog (948 st) 
  10. Jack russell terrier (845 st)
  11. Chinese crested dog (838 st) 
  12. Flatcoated retriever (825 st)
  13. Fransk bulldog (818 st)
  14. Border collie (788 st)
  15. Staffordshire bullterrier (787 st) 
  16. Rottweiler (737 st) 
  17. Norsk älghund, grå (714 st) 
  18. Finsk lapphund (697 st) 
  19. Mops (686 st)
  20. Dansk-svensk gårdshund (681 st)

 

 


Totalt har cirka 335 raser och varianter registrerats i Svenska Kennelklubbens hundregister.

Registreringsstatistik 2012 alla raser

Rashunden fortfarande populärast

7 jan 2013 Svenska Kennelklubben registrerade under förra året nära 53 400 nya hundar, en liten minskning jämfört med 2011. Den stora majoriteten svenskar väljer rashundar framför blandraser, och de tre populäraste hundraserna är fortfarande labrador retriever, schäfer och golden retriever. Även den lilla chihuahuan är fortsatt mycket populär, tillsammans med flera andra mindre hundraser.

Enligt Svenska Kennelklubbens årliga registreringsstatistik registrerades 53 395 nya rashundar 2012. Det är en minskning med cirka 1 procent, eller 513 hundar i jämförelse med 2011 (53 908 st). I Jordbruksverkets hundregister ligger blandrashunden i topp i antal registreringar. Men då räknas den som en enskild ”ras” och ställs mot andra raser som schäfer och golden retriever. Fortfarande väljer den stora majoriteten i Sverige en i Svenska Kennelklubben registrerad rashund med dokumenterad bakgrund. Enligt den beräkning som SCB gjorde 2006 finns omkring 730 000 hundar i landet. Av dessa är cirka 70 procent rashundar registrerade i Svenska Kennelklubben, 20 procent är blandraser och 10 procent är oregistrerade rashundar.

Labrador retriever kvar på toppen

Högst upp på 2012 års topplista finns labrador retrievern med 2 282 nyregistreringar. Schäfern (1 844 st) gick under året om golden retrievern (1 788 st) med 56 registreringar. Flest antal nyregistreringar, om man räknar samman hårlagen lång- och korthårig, står den populära chihuahuan för (2 360 st). Taxen, som finns i tre olika storlekar och tre olika hårlag, skulle kvala in på en 6:e plats om man räknade samman de nio varianterna. Nya på topplistan är den finska lapphunden och mopsen. Klättrat på listan har shetland sheepdog, flatcoated retriever, fransk bulldogg och den norska älghunden (gråhund). Rottweiler har däremot lämnat toppskiktet och hamnat på 16:e plats. Sammantaget kan vi se att de mindre rashundarna är fortsatt mycket populära – 9 av de 20 hundraser med högst antal nyregistreringar under 2012 är små i sin storlek.

För några av de svenska nationalraserna, särskilt stövarraserna, ser läget fortsatt mörkt ut. Sifforna visar dock att drevern har återhämtat sig starkt under året med nästan en fördubbling av registreringsantalet; 616 nya registreringar 2012 mot 365 året innan. Intresset är också fortsatt starkt för våra olika älghundsraser.

Sex nya hundraser till Sverige

Sex nya hundraser kom till Sverige under 2012. Det rör sig om redan erkända hundraser som förra året för första gången registrerades i vårt land. Mer information om de nya hundraserna, deras bakgrund och olika användningsområden finns under Hundraser.

Rafeiro de alentejo är en vakt- och herdehund från Portugal, hemmahörande i rasgrupp 2 (schnauzer, pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar).

Nihon teria är en japansk dvärgterrier som återfinns i rasgrupp 3 (terrier).

Thai bangkaew dog är en sällskapshund från Thailand och tillhör rasgrupp 5 (spetsar och hundar av urhundstyp).

Bosanski ostrodlaki gonic-barak är en utpräglad jakthund från Bosnien, som används till jakt på vildsvin. Hundrasen hör till rasgrupp 6 (drivande hundar samt sök- och spårhundar).

Porcelaine är en drivande jakthund från Frankrike som i sitt hemland jagar i pack, ett jaktsätt som är förbjudet i Sverige. Porcelaine hör hemma i grupp 6 (drivande hundar samt sök- och spårhundar) och går att använda för jakt på både hare och vildsvin.

Deutsche brache är en långsamt drivande jakthund lämpad för jakt på hare, kanin och räv. Hundrasen kommer från Tyskland och hör hemma i rasgrupp 6 (drivande hundar samt sök- och spårhundar).

 

Registreringsstatistik cockerspaniel t o m 2011

(Importer kan visas fr.o.m. 2004)

  Antal reg/år    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010    2011 
Tikar (varav importer)      677       650    ( 14)     716    ( 16)     729    ( 23)     632    ( 9)     685    ( 10)     613    ( 9)     659    ( 11)     579    ( 11) 
Hanar (varav importer)      664       704    ( 9)     731    ( 23)     746    ( 7)     631    ( 18)     736    ( 16)     574    ( 16)     638    ( 16)     605    ( 9) 
Totalt     1 341      1 354    ( 23)    1 447    ( 39)    1 475    ( 30)    1 263    ( 27)    1 421    ( 26)    1 187    ( 25)    1 294    ( 27)    1 184    ( 20) 

De 20 populäraste hundraserna 2011

Rasnamn Antal 2011 Antal 2010 Ändr (st) Ändr (%)
1 LABRADOR RETRIEVER 2 299 2 197 102 4,6%
2 GOLDEN RETRIEVER 2 012 2 051 -39 -1,9%
3 SCHÄFER 1 992 2 092 -100 -4,8%
4 JÄMTHUND 1 685 1 742 -57 -3,3%
5 COCKER SPANIEL 1 184 1 294 -110 -8,5%
6 CHIHUAHUA, LÅNGHÅRIG 1 170 1 149 21 1,8%
7 CHIHUAHUA, KORTHÅRIG 1 168 1 223 -55 -4,5%
8 CAVALIER KING CHARLES SPANIEL 1 048 1 045 3 0,3%
9 ROTTWEILER 999 1 078 -79 -7,3%
10 CHINESE CRESTED DOG 927 968 -41 -4,2%
11 SHETLAND SHEEPDOG 896 955 -59 -6,2%
12 JACK RUSSELL TERRIER 844 953 -109 -11,4%
13 FLATCOATED RETRIEVER 791 935 -144 -15,4%
14 BORDER COLLIE 774 653 121 18,5%
15 STAFFORDSHIRE BULLTERRIER 758 797 -39 -4,9%
16 FRANSK BULLDOGG 732 650 82 12,6%
17 DANSK-SVENSK GÅRDSHUND 638 770 -132 -17,1%
18 PUDEL, DVÄRG 637 652 -15 -2,3%
19 NORSK ÄLGHUND, GRÅ (GRÅHUND) 624 735 -111 -15,1%
20 LAGOTTO ROMAGNOLO 624 740 -116 -15,7%
SUMMA Top 20 21 802 22 679 -877 -3,9%

 

Registreringsstatistik cockerspaniel t o m 2010

(Importer kan visas fr.o.m. 2004)

  Antalreg/år    2000    2001    2002    2003    2004    2005    2006    2007    2008    2009    2010 
Tikar (varav importer)      513     470     568     677     650    ( 14)     716    ( 16)     729    ( 23)     632    ( 9)     686    ( 10)  613     (9)   659   (11)  
Hanar (varav importer)      506     464     583     664     704    ( 9)     731    ( 23)     746    ( 7)     631    ( 18)     736    ( 16) 

574   

 ( 16)  638  ( 16) 
Totalt     1 019     934    1 151    1 341    1 354    ( 23)    1 447    ( 39)    1 475    ( 30)    1 263    ( 27)    1 422    ( 26) 
1 187 
 ( 25)    1297    ( 27)  

 

De 20 populäraste raserna i Svenska Kennelklubben 2010

Ras

2010

2009

(st)

(%)

1

Labrador retriever

2 197

2 127

70

3,3%

2

Schäfer 

2 092

2 431

-339

-13,9%

3

Golden retriever

2 051

2 020

31

1,5%

4

Jämthund

1 742

1 559

183

11,7%

5

Cocker spaniel

1 297

1 187

107

9%

6

Chihuahua, korthårig

1 223

1 118

105

9,4%

7

Chihuahua, långhårig

1 149

1 030

119

11,6%

8

Rottweiler 

1 078

1 284

-206

-16%

9

Cavalier king charles spaniel

1 045

1 075

-30

-2,8%

10

Chinese crested dog

968

1 013

-45

-4,4%

11

Shetland sheepdog

995

1 011

-56

-5,5%

12

Jack russel terrier

953

1 007

-54

-5,4%

13

Flatcoated retriever

935

843

92

10,9%

14

Staffordshire bullterrier

797

765

32

4,2%

15

Dansk-svensk gårdshund

770

663

107

16,1%

16

Lagotto romagnolo

740

605

135

22,3%

17

Norsk älghund grå

735

630

105

16,7%

18

Tax, strävhårig normalstor 

733

852

-119

-14%

19

Drever

705

739

-34

-4,6%

20

Siberian husky

675

591

84

14,2%

Summa Topp 20

22 837

22 550

287

1,3%

Totalt samtliga raser

57 900

58 712

-812

-1,4%

Antal raser i Sverige

329

325

Svenska Kennelklubbens Pressmeddelanden

Spånga 11 01 13

 Ikon för pdf-filLabrador retriever är nu störst  (106 kB)

Labrador retriever är nu störst 
– efter 44 år i toppen petas schäfern ner från tronen

När Svenska Kennelklubben summerar förra årets registreringsstatistik kan vi konstatera att det har skett ett tronskifte. Efter att ha legat i topp sedan 1966 är schäfern inte längre Sveriges populäraste hundras. Ny på förstaplatsen är i stället labrador retriever, som under många år legat på andra och tredje plats i registreringsstatistiken tillsammans med golden retriever. Att det blev ett tronskifte beror på att antalet registrerade schäfrar har gått ner snarare än att labrador har ökat. Värt att notera är också att om man slår samman de två hårlagen är chihuahua den numerärt största rasen i Sverige.  

Sett till rasgrupper är det vinthundarna som ökar klart mest med hela 30 procent. Ökningen sker dock från en ovanligt låg nivå förra året till en mer normal. Intressant är att rasen borzoi, som användes i marknadsföringen av 2009 års upplaga av Stockholm Hundmässa, ökade med 93 hundar och därmed fördubblade antalet registreringar. Det ska bli intressant att se om bostonterrier, som användes 2010, får uppleva samma effekt eller om det är slumpen som spelat in.  

En annan grupp av hundar som ökat kraftigt är de jagande spetsarna. Orsaken är de funnits dugliga i den alltmer omfattande vildsvinsjakten samt att de används vid björnjakt, som också har ökat på grund av en växande björnstam. Bland de hundtyper som minskar märks stövarna. Orsaken tros vara att äldre stövarjägare inte vill skaffa nya hundar på grund av det ökade rovdjurstrycket samt att det sedan en längre tid tillbaka har varit svårt att nyrekrytera yngre jägare till stövarjakt. Även brukshundsraserna, med bland annat schäfer, belgiska vallhundar och border collie, minskar generellt.  

Totalt sett har antalet registrerade hundar minskat marginellt (-1,4 %), en förväntad minskning som följer det normala mönstret över tid.Hela 20-i-topplistan:

Mer statistik, till exempel registreringssiffror för alla raser Ikon för excel-fil (excel-fil 63 kB, öppnas i nytt fönster).


20-i-topplistan 2009

De 20 populäraste raserna i Svenska Kennelklubben

Ras

2009

2008

(st)

(%)

1

Schäfer

2 431

2 616

-185

-7,1%

2

Labrador retriever

2 127

2 328

-201

-8,6%

3

Golden retriever

2 020

2 168

-148

-6,8%

4

Jämthund

1 559

1 635

-76

-4,6%

5

Rottweiler

1 284

1 502

-218

-14,5%

6

Cocker spaniel

1 187

1 422

-235

-16,5%

7

Chihuahua, korthårig

1 118

1 139

-21

-1,8%

8

Cavalier king charles spaniel 

1 075

1 165

-90

-7,7%

9

Chihuahua, långhårig

1 030

1 081

-51

-4,7%

10

Chinese crested dog 

1 013

915

98

10,7%

11

Shetland sheepdog

1 011

1 035

-24

-2,3%

12

Jack russel terrier 

1 007

1 080

-73

-6,8%

13

Tax, strävhårig normalstor 

852

832

20

2,4%

14

Flatcoated retriever 

843

1 027

-184

-17,9%

15

Border collie

798

789

9

1,1%

16

Engelsk springer spaniel

773

780

-7

-0,9%

17

Staffordshire bullterrier

765

622

143

23,0%

18

Drever 

739

611

128

20,9%

19

Dansk-svensk gårdshund

663

650

13

2,0%

20

Pudel, dvärg

649

716

-67

-9,4%

Summa Topp 20

22 944

24 113

-1 169

-4,8%

Totalt samtliga raser

58 712

61 014

-2 292

-3,8

Antal raser i Sverige

329

325

 

De svenska nationalraserna

Ras

2009

2008

(st)

(%)

Dansk-svensk gårdshund

663

650

13

2,0%

Drever

739

611

128

20,9%

Gotlandsstövare

50

0

50

 

Hamiltonstövare

399

380

19

5,0%

Hälleforshund

45

66

-21

-31,8%

Jämthund

1 559

1 635

-76

-4,6%

Norrbottenspets

152

147

5

3,4%

Schillerstövare

206

131

75

57,3%

Smålandsstövare

60

144

-84

-58,3%

Svensk lapphund

91

85

6

7,1%

Svensk vit älghund

91

61

30

49,2%

Västgötaspets

196

229

-33

-14,4%

Totalt

852

832

20

2,4%

Registreringsstatistik för övriga raser se SKK.se

Svenska Kennelklubbens Pressmeddelanden

Spånga 10 01 11

Nakna kineser är trendiga

När Svenska Kennelklubben summerar 2009 år registreringsstatistik är kinesisk nakenhund den enda rasen på tio i topp-listan som ökade och därmed avancerade från 13:e till 10:e plats. Ny bland de tio är också jack russell terrier. Överlag fortsätter trenden med småväxta hundar, bland annat har bichon havanais, mops och fransk bulldog varit populära under 2009. I övrigt har rasgrupperna 5 (spetsar och urhundar) och grupp 6 (drivande hundar) ökat medan övriga grupper har minskat. Mest har grupp 10 (vinthundar) minskat, men denna minskning är lite osäker eftersom raserna i gruppen är numerärt små.

Generellt finns det nog fog för att påstå att hundköpare är trögrörliga vad gäller valet av ras. Många gånger faller valet på en ras man har ett känslomässigt förhållande till. Det kan vara en hund som familjen hade när man var barn eller grannens underbara hund. Det är förmodligen en av förklaringarna till varför de tre raserna i toppen, schäfer samt labrador och golden retriver, är oförändrade från år till år. Även om schäfern är en fantastisk ras skulle den troligtvis inte nå en sådan populäritet om den introducerades i dag, då den i grunden är en brukshund med stora krav på aktivering och träning.

Trögrörligheten bland hundköpare kan också förklara varför många andra raser har svårt att slå igenom på bredden, trots att de på pappret verkar ha förutsättningarna. Raser som får stor uppmärksamhet i media, som chihuahua, kan snabbt öka i populäritet medan andra liknande raser fortsätter att vara numerärt små. När en ras ökar i popuäritet blir det lätt en positiv spiral eftersom fler hundköpare kommer i kontakt med rasen.

Det finns också en grupp hundköpare som gärna gör tvärtom och letar efter en ras som är originell och sticker ut. Under 2009 registrerades fyra nya raser med ursprung i fyra olika världsdelar. American foxhound är en drivande hund från USA som i hemlandet främst jagar i så kallade packs. Braque de bourbonnais är en stående fågelhund från Frankrike och används för bland annat jakt på vaktel. Cimarrón uruguayo är en bergshund från Uruguay och används som bokapshund och vakthund. Spetsrasen hokkaido kommer från Japan och är en kraftfull och mycket härdig jakthund.

Antalet nyregistreringar fortsatte att minska under 2009**, från 61 014 till 58 712 (3,8 %), vilket inte kom som någon överraskning. Nedgången, som började hösten 2008 i samband med finanskrisen, påminner om den vi hade i början av 90-talet. I en osäker framtid väljer förmodligen fler att inte skaffa hund då det är förknippat med fasta utgifter som är svåra att påverka. Förhoppningsvis innebär inte den ekonomiska nedgången att allt för många människor avstår från att skaffa hund då hundägande ger så mycket tillbaka i form av förbättrad hälsa, sällskap och ökad livskvalitet, något som är svårt att värdera i pengar.

En annan trend är att hunden tenderar att bli en fullvärdig familjemedlem och inte bara ett husdjur. Vi lägger ner allt mer pengar på veterinärvård, försäkringar, hundfoder, hälsovård, kurser och hundartiklar. Detta är positivt men kan förstås avskräcka en blivande hundägare. Hundägande måste dock inte vara så dyrt; en bra försäkring, ett hyggligt foder, en valpkurs och ett enkelt koppel och sunt förnuft räcker långt.

   

Hans Rosenberg, presstalesman: 08-795 30 18, 0705-83 83 32, e-post hans.rosenberg@skk.se
Ulf Uddman vd: 070-752 36 30, e-post ulf.uddman@skk.se

 

**I Norge däremot ökar registreringarna år från år. Cocker spanieln ligger där på 12e plats med 537 reg 2009

 

20-i-topplistan 2008
Mer statistik, till exempel registreringssiffror för alla raser, finns att hämta här (excel-fil, öppnas i nytt fönster).

De 20 populäraste raserna i SKK
  Ras
2008
2007
(st)
(%)
1 Schäfer
2 616
2 865
-249
-8,7%
2 Labrador retriever
2 328
2 485
-157
-6,3%
3 Golden retriever
2 168
2 625
-457
-17,4%
4 Jämthund
1 635
1 721
-86
-5,0%
5 Rottweiler
1 502
1 256
246
19,6%
6 Cocker spaniel
1 422
1 263
159
12,6%
7
Cavalier king charles spaniel
1 165
1 239
-74
-6,0%
8 Chihuahua, korthårig
1 139
881
258
29,3%
9 Chihuahua, långhårig
1 081
878
203
23,1%
10 Jack russel terrier
1 080
1 067
13
1,2%
11 Shetland sheepdog
1 035
1 007
28
2,8%
12 Flatcoated retriever
1 027
1 120
-93
-8,3%
13 Chinese crested dog
915
946
-31
-3,3%
14 Tax, strävhårig normalstor
832
956
-124
-13,0%
15 Border collie
789
737
52
7,1%
16 Engelsk springer spaniel
780
807
-27
-3,3%
17 Pudel, dvärg
716
695
21
3,0%
18 Borderterrier
675
620
55
8,9%
19 Dansk-svensk gårdshund
650
627
23
3,7%
20 Berner sennenhund
643
577
66
11,4%
Summa Top 20
24 198
24 372
-174
-0,7%
  Totalt samtliga raser
61 014
61 820
-806
-1,3
  Antal raser i Sverige
325
316
   

Pressmeddelande SKK

Spånga 09 01 09

Över 60 000 hundar för femte året i rad
- Fortsatt starkt hundintresse i Sverige


2008 nyregistrerades 61 014 hundar hos Svenska Kennelklubben! Det är en marginell minskning från föregående år och visar att hundintresset håller i sig. För femte året i rad registrerade Svenska Kennelklubben över 60 000 hundar vilket historiskt sett är exceptionellt. Nedgången av valpregistreringen, som kom under andra halvåret, kan vara ett första tecken på ett trendbrott men det kan också vara en anpassning till marknaden då ingen uppfödare vill stå med osålda valpar. Det viktigaste för majoriteten av Svenska Kennelklubbens uppfödare är inte att sälja så många hundar som möjligt utan att se till att de hundar man föder upp hamnar i goda händer.

En trend vi kan se idag är att svenska hundägare inte längre ser sin hund som bara ett husdjur utan som en familjemedlem och lägger därför ner mycket pengar, tid och omsorg på hunden. Det har också inneburit att marknaden för till exempel teveprogram, kurser, hundmat och hundprylar har ökat markant. Det ökade utbudet är positivt så länge det kommer hunden, hundägaren och i förlängningen samhället till gagn.

Schäfer, labrador retriever och golden retriever står ohotade på de tre första platserna på 20-i-topplistan över flest registrerade hundar trots att samtliga tre minskar med cirka 10–15 procent. Schäfern står kvar som etta, vilket den gjort sedan 1964!

Chihuahua ökar procentuellt mest bland de 20 största raserna. Om man  räknar ihop de två hårlagen skulle den hamna på en tredjeplats och knuffa ut golden retriever från pallplatsen. Ökar gör också rottweiler som är den femte mest registrerade rasen medan de utpräglade jakthundarna fortsätter att minska. Drever och norsk älghund grå försvann från topp 20 i år. Dansk-svensk gårdshund är nykomling på topplistan med en 19:e plats. Internationella kennelfederationen, FCI, godkände rasen internationellt så sent som förra året.

Vinthundar (grupp 10) och sällskapshundar (grupp 9) fortsätter att öka. Största ökningen, såväl procentuellt som  i antal hundar, står dock  den brokiga gruppen med schnauzer, pinscher, molosser, bergshundar samt  sennenhundar (grupp 2). Största minskningen finns i grupp 6, 7 och 8 som domineras av utpräglade jakthundar.

 

23% av alla cocker spaniel som höftledsröntgats 2007 har HD, en ökning med 10 procentenheter (77%!!!) sedan 2005....... Orsak och verkan?!?

Läs och begrunda denna  HD-artikel!! och många andra artiklar, bl a i Hundsport 5/2007 (Ensidig koncentration på det mätbara kan leda till utarmad genpool...) samt när det gäller vår ras, den motion som skrevs till Cocker Spanielklubbens årsmöte 2004 och den motion som skrevs 2008

 

149 kullar föddes 2007 med föräldrar som saknar OptiGen-status i SKKs databas

- läs om gentest för prcdPRA här! och på Svenska Kennelklubbens hemsida under "Avel" samt på Cocker Spanielklubbens hemsida under "Avel"!

SKK Pressmeddelanden 2008

Spånga 08 01 16

Svenska Kennelklubbens registreringsstatistik visar:
Hundintresset allt starkare!

2007 registrerades 61 820 hundar hos Svenska Kennelklubben! Det är en ökning från föregående år och visar att hundintresset håller i sig och till och med blir starkare. Jämfört med för 10 år sedan är det en ökning på över 30%.

Schäfer, golden retriever och labrador retriever står ohotade på de tre första platserna på 20-i-topplistan över flest registrerade hundar, även om golden för i år har seglat om labradorerna och nu innehar andraplatsen. Schäfern står dock kvar som etta, vilket den gjort sedan 1964!

Borderterriern, som 2006 låg på 15:e plats, föll i år utanför 20-i-topplistan och har ersatts av bichon havanais på 20:e plats, ännu en ras från grupp 9 "Sällskapshundar". Sällskapshundarna har flest raser representerade på listan med hela sex raser, följda av grupp 1 "Vall-, boskaps- och herdehundar" och grupp 8 "Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar" med tre raser var.
Den största ökningen i procent bland de 20 största raserna står korthårig chihuahua, bichon havanais och långhårig chihuahua för, i nu nämnd ordning. Om man skulle räkna ihop de två hårlagen för chihuahuan så skulle den hamna på en fjärdeplats, efter de tre "giganterna".

Vinthundsgruppen (grupp 10) står för störst ökning i procent med 9,1%, med sällskapshundsgruppen som god tvåa på 8,2%. Tittar man på störst ökning i antal hundar återkommer sällskaphundsgruppen som ökade med 835 hundar från föregående år, att jämföra med tvåan "Spetsar och raser av urhundstyp" (grupp 5) som ökade med 524 hundar.
Taxarna (grupp 4), drivande, sök- och spårhundar (grupp 6) samt stötande, apporterande och vattenhundsgruppen (grupp 8) minskar i antal. Förhoppningsvis innebär det att antalet hundar kommer att stabilisera sig till en nivå där det inte föds fler valpar än det finns efterfrågan på.

Nya raser registrerade i Sverige 2007
Aldrig förr har så många nya raser registrerats under ett år! Med anledning av Svenska Kennelklubbens ändrade bestämmelser för registrering av hundar, har hela 18 nya raser registrerats under 2007.

1263 cocker spaniel registrerades 2007

- vilket ger cockern en fortsatt 5:e plats på SKKs 20-i-topp-lista. Registreringssiffrorna ser nu ut att stabilisera sig eftersom 1475 cocker spaniel registrerades 2006.

2005 registrerades 1447, 2004 registrerades 1354 och 2003 registrerades 1341 osv...(se tabell nedan!).

Det är bra för rasen att inte bli alltför populär! - men mycket förståeligt att den blir det:-)

De 20 populäraste raserna i SKK
  Ras
2007
2006
(st)
(%)
1
Schäfer
2 865
2899
-34
-1,2
2
Golden retriever
2 625
2578
47
1,8
3
Labrador retriever
2 485
2611
-126
-4,8
4
Jämthund
1 721
1484
237
16,0
5
Cocker spaniel
1 263
1475
-212
-14,4
6
Rottweiler
1 256
1324
-68
-5,1
7
Cavalier king charles spaniel
1 239
1283
-44
-3,4
8
Flatcoated retriever
1 120
1126
-6
-0,5
9
Jack Russel terrier
1 067
919
148
16,1
10
Shetland sheepdog
1 007
949
58
6,1
11
Tax, strävhårig normalstor
956
924
32
3,5
12
Chinese crested dog
946
1010
-64
-6,3
13
Chihuahua, korthårig
882
671
211
31,4
14
Chihuahua, långhårig
877
728
149
20,5
15
Drever
864
896
-32
-3,6
16
Engelsk springer spaniel
807
1016
-209
-20,6
17
Border collie
737
797
-60
-7,5
18
Pudel dvärg
702
736
-34
-4,6
19
Norsk älghund, grå
679
765
-86
-11,2
20
Bichon havanais
678
538
140
26,0
  Totalt topp-20
24 776
24 729
47
0,2
  Totalt samtliga raser
61 820
60 693
1 127
1,8
  Antal raser i Sverige
316
298
 

Mer statistik, till exempel registreringssiffror för alla raser, finns att hämta här (excel-fil, öppnas i nytt fönster).

 

  1994 1996 1998 2000 2002 2003 2004 2005
Cockerregistreringar i Sverige
1021 982 (9:e plats) 933 (9:e plats)

 

1019 (11:e plats)

 

1151 (7:e plats)

1341 (6:e plats)

 

1354(5:e plats)

 

1447 (6:e plats)

                 
                 
    1985 1990 1995 2000 2002      
Enfärgade (röd, svart, black&tan, liver, liver & tan och sobel) 594 476 462  592 601      
(Siffrorna inom parentes anger ordningsföljden i antal reg)                  
Brokiga 841 659 415 427 486      
                   
1   Svart, S 239 (3) 226 (3) 175 (3) 295 (1) 258 (2)      
2   Black & tan, SR 33 (7) 21 (7) 41 (6) 50 (6) 85 (4)      
3   Röd, R 322 (2) 229 (2) 246 (1) 235 (3) 203 (3)      
4   Liver, L 0 0 0 12 (9) 34 (6)      
5   Liver & tan, L & R 0 0 0 5 (12) 17 (8)      
6   Blue roan, BLR 518 (1) 409 (1) 231 (2) 253 (2) 300 (1)      
7   Blue roan & tan, BRR 49 (6) 32 (6) 19 (7) 20 (7) 18 (7)      
8   Orange roan, ORR 92 (5) 74 (5) 71 (5) 59 (4) 79 (5)      
9   Liver roan, LR 19 (9) 8 (9) 2 (10) 10 (10) 11 (10)      
10 Liver roan & tan, LRR 1 (12) 3 (10) 0 4 (13) 6 (11)      
11 Vit & svart, VS 121 (4) 111 (4) 72 (4) 51 (5) 50 (5)      
12 Vit, svart & tan, VSR 12 (10) 8 (9) 8 (9) 8 (11) 4 (12)      
13 Vit & orange, VOR 23 (8) 14 (8) 11 (8) 14 (8) 16 (9)      
14 Vit & liver, VL 6 (11) 0 1 (11) 3 (14) 2 (13)      
15 Vit, liver & tan, VLR 0 0 0 0 0      
16 Sobel, SO 0 0 0 4 (12)      
               

Tjugo i topp hundraser 2000

i Sverige

(285 registrerade raser)

   

Tjugo i topp hundraser 2002

i Sverige

(293 registrerade raser)

   
1 Schäfer
3181
  1 Schäfer
3038
 
2 Golden retriever
2847
  2 Golden retriever
2912
 
3 Labrador retriever
2177
  3 Labrador retriever
2405
 
4 Jämthund
1948
  4 Jämthund
1713
 
5 Tax, str, normalstor
1378
  5 Tax, str, normalstor
1296
 
6 Cavalier King Charles sp
1123
  6 Rottweiler
1157
 
7 Norsk älghund, grå
1098
  7 Cocker spaniel 
1151
 
8 Drever
1050
  8 Cavalier King Charles sp
1106
 
9  Engelsk springer spaniel 
1033
  9 Drever
1081
 
10 Rottweiler
1022
  10 Engelsk springer spaniel
1069
 
11  Cocker spaniel 
1019
  11 Norsk älghund, grå
984
 
12 Shetland sheepdog
867
  12 Flatcoated retriever
961
 
13 Flatcoated retriever
781
  13 Shetland sheepdog
841
 
14 Hamiltonstövare
714
  14 Border Collie
749
 
15 Collie, långhårig
701
  15 Pudel, dvärg
639
 
16 Border Collie
666
  16 Borderterrier
622
 
17 Irish so.coa.we.terrier
656
  17 Cairnterrier
603
 
18 Finsk stövare
653
  18 Pudel, stor
598
 
19 Berner sennenhund
604
  19 Irish so.coa.we.terrier
582
 
20 Pudel, dvärg
575
  20 Boxer
571
 
                   
                   

Cockerns popularitet år 2001-2002

       
 

Land

Plats Registreringar          
  Australien 10 1500          
  Danmark 7 472          
  Finland 18 486          
Malta 8 ?          
  Nederländerna 9 1015          
  Norge 14 396          
  Portugal 10 802          
  Rumänien 8 ?          
  Spanien 3 4134          
  Storbritannien 3 12680          
Sverige 7 1151          
Tyskland 6 1663          

 


Nästa sida