Sommaren en farofylld tid för hunden

Varje sommar hör vi talas om hundar som blivit ormbitna, dött av algförgiftning mm - så visst är det en farofylld tid för hunden.....

Värme

För våra hundar är värmen inte lika efterlängtad och kan utgöra en allvarlig fara. Det är inte bara i sommarsolen som bilen kan bli en dödsfälla. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga.

Fakta om temperaturen i bilen

Klockslag   Temp ute   Väderlek   Temp i bil
 
08.30         + 14 C o     skugga      + 19 C o 
09.30         + 18 C o     skugga      + 38 C o 
10.30         + 20 C o     blandat      + 47 C o 
11.10         + 20 C o     sol            + 57 C o 
12.00         + 23 C o     sol            + 62 C o 
13.30         + 22 C o     sol            + 85 C o  

När du ser en varm hund i en bil SMS:a bilnumret till: 71456
 
Då kommer det uppgifter om bilägaren till mobilen och det blir lättare att ringa nummerupplysningen och få fram ett telefonnummer. Då kan man ropa upp ägarnamnet och inte bara bilnumret på utställning, affärscentrum eller liknande.

Brottsbalken ger stöd att rädda varm hund!

När värmen stiger blir bilen lätt en dödsfälla för hunden. Snabbare än många tror höjs temperaturen i bilen, oavsett om den står i sol eller skugga. Det hjälper föga att dra ner en eller flera rutor. När luften står stilla och värmen stiger över 25 grader hjälper inte ens en öppen baklucka som ventilation för en flåsande hund.

Semestertider innebär för många hundägare bilresor, både inom och utanför Sveriges gränser. När vi packat bilen full och placerat hunden i lastutrymmet, glömmer vi bort att luften i bilen inte har samma möjlighet att cirkulera. Lika så tänker vi inte på den sol som strålar genom den stora bakrutan, detta kan också leda till att hunden drabbas av värmeslag.

Hundar svettas inte genom huden som vi människor gör. De svettas bara genom tassar och mun. Av den anledningen är de mycket känsliga för värme och överhettning. Hunden blir varm, den börjar flåsa och efter en kort tid blir hunden stressad, temperaturen stiger och hunden får en cirkulationskollaps vilket innebär att vissa organ slutar att fungera. Hunden kan då komma i chock och dö om den inte omedelbart kommer under veterinärvård! Om man ser att hunden är lättare medtagen kan man kyla ner den med vatten, blöta handdukar eller bad i närmaste vattendrag. Skulle hunden vara okontaktbar ska man så snabbt som möjligt, efter att först kylt ner hunden, bege sig till veterinär.

Vad kan man själv göra ifall man ser en hund (eller ett barn!) må dåligt i en varm bil?

Svenska Kennelklubben rekommenderar att först och främst kontakta polisen, tel: 112.

Är faran större än så och situationen akut, bör man se till att ha ett vittne som också kan bekräfta att hunden är i fara. Då kan man handla i nöd (Brottsbalken 24:4) och slå sönder bilrutan, öppna dörren och få ut hunden så snabbt som möjligt. Se därefter till att snabbt kyla ner hunden och uppsök veterinär!

Eftersom det tycks bli extremvärme varje sommar så måste man hjälpa hunden att härda ut var den än befinner sig. En kyldyna är då bra. Det finns även andra hjälpmedel som man kan se här! Det är kylvästar, silverdukar och badpooler mm. Självklart tar man promenader först när kvällen kommer! Särskilt asfalt blir kokande het när solen ligger på!

ReDog Västerås Veterinärklinik och Hundrehabilitering

SOMMARVÄRMEN är skön men inte alltid för hundens tassar. Idag klockan 17.00 mäter asfalten utanför kliniken 43,1 grader och hunden fotograferas i tassarna och på endast 2-3 minuter har tassarna nästan samma temperatur vilket hunden har svårt att reglera själv. Det innebär att hundar kan få brännskador av att bli stående på asfalten så rasta gärna hundarna på gräset och håll dem i rörelse så det luftar tassarna när dem är ute. Svartare asfalt blir varmare än grå asfalt (bild)

 

Att ha hunden lös i bilen är olagligt - och riskabelt!!

Här har vi burar av olika slag!

När du reser med din hund, tänk på detta:

• Att vid långa turer välja tider när solen inte står som högst
• Att rasta ofta och gärna vid en sjö så att kanske både hund och förare kan svalka sig
• Att tänka på att solen förflyttar sig snabbt, efter bara en kort stund kan värmen vara olidlig
• Att om du har en kombi – installera grindar eller en bur så att du kan öppna luckan och låta hunden få frisk luft när du stannar till
• Att inte fylla bilen med så mycket packning att lufttillförseln stryps bak till hunden
• Att aldrig binda hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande – det kan sluta mycket olyckligt ifall man plötsligt måste åka vidare eller flytta bilen!
• Att hellre placera hunden hos goda vänner eller på pensionat om resan går till platser som hunden inte är lika välkommen till. Då behöver man inte oroa sig för att hunden får sitta långa, varma och kanske farliga timmar i bilen.

Vatten

Se till att din hund alltid har tillgång till friskt vatten. När det är som allra varmast kan man lägga isbitar i vattnet. Ta med dig vatten på skogspromenaden så blir hunden inte frestad att dricka i smutsiga pölar. Låt gärna hunden bada, men se upp då det är algblomning. Algblommningen kan innebära hälsofara för såväl människor som djur eftersom en del alger producerar gift. Om hunden uppvisar symtom som kräkning och diarré och man kan misstänka att den har fått i sig sjö- eller havsvatten ska man uppsöka veterinär. - se avsnittet ovan!

Fästingar

Gå igenom hundens päls dagligen för att hitta fästingar. Hundar kan liksom vi människor drabbas av fästingburna sjukdomar och ju fortare de avlägsnas desto mindre är smittorisken. Fästingarna bör avlägsnas med speciella fästingborttagare. Preparaten nedan innehåller olika gifter som en och annan hund kan reagera på, men med tanke på alternativet som fästingar ställer till med, så är det ett lätt val.

Läs mer om fästingburna sjukdomar här!

Man skyddar hunden mot fästingburna sjukdomar (anaplasmos, borrelios och TBE) med Expot, Frontline eller Scalibor som finns receptfritt på apoteket och apotea!

För att skydda valpar börjar man med de svagare mer giftfria preparaten, som visas här! Visar det sig att de inte håller fästingarna tillräckligt ifrån sig så får man steg för steg välja kraftigare preparat, men inte kraftigre än Frontline det första året. De mest effetiva är Scalibor, Seresto och Bravecto. Det sistnämnda som är en tablett avråder vi ifrån eftersom det har rapporterats en hel del biverklingar, t o m att hundar avlidit. Däremot har vi inte upplevt några biverkningar av fästinghalsbanden Scalibor och Seresto, även om det tydligen förekommer att vissa hundar inte tål dem, men då kan man ju lätt ta av dem eftersom det visar sig ganska snart - vilket det inte alltid gör med tabl Bravecto.

Det finns nu giftfria fästingavvisare för både hund och människa! SKUDO!

Det finns olika modeller av fästingplockare, men den allra bästa tycker vi är TRIX som även gör det lätt att ta de allra minsta krypen! Den kan man beställa på apoteket och apotea!

TRIX Fästinglasso är ett säkert, snabbt och smärtfritt sätt för att ta bort fästingar. Den unika konstruktionen gör att hela fästingen tas bort på en gång, och på så sätt minskar risken för infektion.

TRIX fungerar som ett lasso och greppar automatisk fästingen på rätt sätt dvs. glider intill huden där fästingen är som hårdast utan att nypa eller krossa. Att greppa fästingen går mycket snabbt, därför är metoden extra bra till barn som har svårt att hålla sig stilla någon längre stund. Den långsmala formen underlättar bortplockning i öron och på andra svåråtkomliga ställen. Plockaren fungerar bra även om hår kommer in i snaran. Den mjuka öglan skadar inte fästingen, vilket är viktigt för att undvika infektioner och få snabbare sårläkning.
 
Fästingen förblir alltid kvar på den blå spetsen efter bortplockningen och kan hanteras på lämpligt sätt utan beröring. Knackar man den blå spetsen "lätt" mot tex. en bordskiva, dör fästingen omedelbart.

 

Ormbett

Huggormsbett kan ge skador på hjärta, lever och njurar och bör snarast behandlas av veterinär. Vistas man i ormtäta områden kan man be sin veterinär att skriva ut kortison att ha till hands, men blir hunden ormbiten håll den lugn, lyft upp den och åk genast till veterinär.

Läs mer om ormbett här!

Algförgiftning hos hund

Är hunden orolig, darrar den, kräks och vinglar efter strandutflykten? Kontakta omedelbart veterinär om du misstänker att hunden fått algförgiftning. Har hunden fått i sig algtoxiner kan detta leda till döden inom en timme.

Att hundar drabbas av algförgiftning är inte speciellt vanligt, men det händer och varje år förlorar alltför många sina fyrfota vänner på detta sätt. Därför finns det all anledning att hålla koll på sin hund så att den inte badar och dricker av algblommande vatten.

Symtomen för algförgiftning kommer snabbt, i vissa fall redan inom 30 minuter. De varierar i styrka beroende på hur gammal hunden är, hur mycket alger den fått i sig och hur mycket den ätit innan.

– De första symtomen är att hunden blir orolig, börjar darra och kräkas. Redan då måste hunden komma i omedelbar kontakt med veterinären, förklarar Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Nästa tecken är att hunden får kramper. Hunden vinglar, ramlar omkull och kan inte resa sig igen. Sedan går allt fort. Symtomen i slutfasen är koma innan hunden dör.

– Men det går att rädda en algförgiftad hund om man kommer till veterinären direkt. På väg in till veterinären bör man ringa och förvarna kliniken som ligger närmast. Minuterna är viktiga, säger Lena. Hon fortsätter:

– Om hunden visar symtom, se till att den har tillgång till rent vatten, men ge den inte något att äta.

Förgiftningen gör att både lever och njurar slås ut med urinförgiftning, gulsot och dödsfall som följd.
 

Symtom på algförgiftnig

Åk omedelbart till veterinär om din hund efter att ha druckit algvatten:

  • Är orolig
  • Darrar
  • Kräks
  • Vinglar
  • Krampar

Andra faror

Paddor utsöndrar gift om de blir bitna. Giftet kan göra att hunden blir slö och dreglar.

Kvarlämnade rester från picknickar, till exempel kycklingben, glass- och grillpinnar, majskolvar och annat skräp kan skada hundens mage om den äter upp det. Även risken för att trampa på glasskärvor ökar under sommartider.

Trivsamt för alla

Sommartid vistas vi mycket med våra hundar ute bland andra människor och djur. Då är det viktigt att alla hundägare visar hänsyn och har god ordning på hundarna. Det kan vara på badstranden, på campingplatsen eller i skog och mark där hunden under inga omständigheter får störa viltet som nu har ungar.

Det finns särskilda badplatser för hundar

Picknick-rester farliga för hundar

Fint väder innebär att vi svenskar spenderar mer tid utomhus. Vi tar också gärna med oss mat ut i naturen. Så länge vi tar med oss resterna hem är allt frid och fröjd men kvarlämnade picknick-rester kan innebära livsfara för våra hundar.

Exempel på picknick-mat som kan vara farlig för hunden är olika sorters benrester. Tillagade fågel-, fläsk- och fiskben ska hundägare vara särskilt uppmärksamma på eftersom de kan splittras till mycket vassa bitar i magsäcken.

– Benrester kan också sätta sig fast i gommen och i matstrupen på en glupsk hund som inte tar sig tid att tugga sönder dem ordentligt, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Även glasspinnar blir sylvassa när de splittras och det händer att både flisor och hela pinnar perforerar hundars tarmar och magsäck.

– Se också upp med engångsgrillspett i trä som hunden tycker smakar gott av kött men som kan sticka hål på magsäcken och tarmen om hunden sväljer det, säger Lotta.

Majskolvar är populärt att lägga på grillen men inte alls bra för en hund att sätta i sig.

– De sätter sig som proppar i tarmen. Enda sättet att rädda en hund som svalt en bit majskolv är att operera den, berättar Lotta som själv varit med och plockat ut bitar av majskolvar ur flera hundar.

Picknick-tider innebär inte enbart ätbara faror. En krossad glasflaska skär lätt sönder en hundtass. Och sönderskurna engångsgrillar av aluminium är också mycket vassa för en hund att sticka nosen i eller kliva på.

– Det bästa sättet att förhindra sådana här tråkiga olyckor är såklart att alltid slänga sitt picknick-skräp i närmsta papperskorg. Att hålla lite extra koll på vad den egna hunden pysslar med i buskar och snår är givetvis också bra.

Alla faror till trots hoppas vi att alla hundar får en riktigt skön semester och sommar med sin familj!

Beställ fästingpreparat och övriga "bra-att-ha-produkter" på Apotekets webb-shop!

Akuta tillstånd


Allmäntillstånd
För att kontrollera blodcirkulationen hos en skadad hund trycker man med fingret några sekunder på insidan av läppen, som ska vara rosa. Läppen blir vit när man trycker för att snabbt bli rosa igen, när man tar bort fingret. Man kan också kontrollera om munslemhinnan ovanför hörntänderna eller insidan av läppen är blek. – ska vara rosafärgad (det finns hundar som har svart tandkött). Då är blodcirkulationen bra.
Pulsen kan man känna i ljumsken. Hjärtat ligger till vänster bakom armbågen.
Kontrollera också om tassarna är varma eller kalla.
Kontrollera om det finns blinkreflex i ögonvrån genom att peta försiktigt vid ögat.

Extern hjärtmassage
Hjärtmassage är inte möjligt på hund p g a att bröstkorgen inte är platt utan spetsig vilket gör att kompression av hjärtat utifrån är nästan omöjligt. Hjärtat sitter placerat ganska i mitten av bröstkorgen men lutar åt vänster vilket gör att det är lättare att känna och höra det från vänster.

Drunkning
Blås i näsborrarna och förhoppningsvis kommer andningen igång och vattnet kommer upp.

Klor
Om en klo slits bort blöder det mycket. Ha tassen högt, lägg tryckförband på benet. Veterinär tar bort ev rester. Nagellack kan användas och tratt över huvudet på hunden.

Klipp i pulpan
Här finns många idéer; blodstopp som kan köpas på apoteket, bränna, kyla, potatismjöl o s v. Om det blöder mycket försök få hunden att hålla sig stilla.

Trafikolycka
Vid stor skada som blöder, ta vad som helst och dra åt. Värme ev blås? Försök lägga hunden plant.
Åk till veterinär.
Mindre blodkärl och vener tätar sig själva.
Näsan blöder lätt inåt.
Blodet kan sätta stopp i halsen – stoppa ner fingrarna om det går. Åk till veterinär.

Fastnad krok
Dra inte – klipp av kroken med avbitare dra sedan ut den åt rätt håll. Åk till veterinär

Pinnar motsv
Låt sitta kvar och åk till veterinär.

Fraktur
Hårt stödförband, rullad tidning eller pinne motsv. Åk till veterinär.

Bitskador
Om en stor hund skakar en liten hund kan underhuden på den lilla hunden lossna. Det kan innebära att hunden kommer i chock och i värsta fall dö. Åk till veterinär. Kan vara bra att få dokumenterat till försäkringsbolaget.

Hudskador
Lösa flikar ska sys. Hål läker sig oftast själv men ska hållas rena och öppna så att de läker inifrån. Man kan tvätta med vanligt vatten och ev. tvål. Åk till veterinär.

Tarmar
Vid en stor skada i magen; lägg tillbaka tarmarna i hålet, håll fuktigt och dra åt med något.

Skärsår i tassar
Bör bedömas av veterinär.

Ormbett
Åk till veterinär!
Håll hunden i stillhet och var uppmärksam på reaktioner. Om hunden visar tecken på påverkan ska den till veterinär så snabbt som möjligt. Det kan vara vettigt att ta hunden till veterinär även om den inte upplevs som dålig för en bedömning av allmäntillståndet, hellre en gång för mycket än en gång för lite!

I de flesta fall (70%) sprutar inte ormen in något gift. Men det blir svullet och infekterat i alla fall. Om hunden blir biten i luftstrupen är det allvarligt men även illa i tassar och ben. Bålen och halsen är inte lika farligt.
Om man ska använda cortison finns olika uppfattningar om. Cortison tar bort smärta och svullnad men motverkar INTE giftet.
Hur farligt ett ormbett är beror inte på hundens storlek utan på hur mycket gift den fått i sig. Ormgiftet ger skador på lever.

Värmeslag och överhettning
Reaktionen är att de blir vingliga, matta kan svimma av. Det är inte säkert att de vill dricka. Kyl i första hand ansikte, tassar och ben. Lägg en blöt handduk över huvudet.

Råttgift
Sök veterinär för tömning av magsäcken (kräkning) och k-vitaminsprutor, har det däremot gått längre tid (kräkning inte möjlig) och hunden blir blek eller andas tungt SKA man åka till djursjukhus.

Magomvridning
Gäller i de allra flesta fall bara stora hundar. Magsäcken vrids om och maten jäser. Hunden sväller upp bakom revbenen. Cirkulationen hämmas, hunden kan gå i chock och dö. Till närmaste veterinär.
.

Läs mer om hundens sjukdomar på:

Agrias hemsida

SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt)

Reser man utomlands med hunden så är denna checklista från SKK bra:

Ska du på semester med hunden?

Kom ihåg att gå igenom den här checklistan i god tid innan avfärd:

  • Numera måste hundar som ska resa mellan länder inom EU vara chipmärkta. Djur med läslig tatuering gjord före 3 juli 2011, som har pass eller veteriärintyg där datum för tatueringen framgår, behöver inte märkas om.
  • Kontrollera att hunden uppfyller kraven på vaccination och id-märkning för det land du ska åka till.
  • Kontrollera införselreglerna för det land du ska resa till.
  • Kontrollera införselreglerna till Sverige så att din hund får följa med hem igen.
  • Kontrollera om det finns några sjukdomar eller parasiter du bör känna till på den plats du planerar att resa till.
  • Kontrollera dina kontaktuppgifter i DjurID.se så att du kan kontaktas om din hund springer bort på resan.
  • Kontrollera att alla uppgifter i hundens pass är korrekta.

Om hunden kommer bort

Då kan det vara bra att veta att SKKs ägarregister DjurID.se är medlem i Europetnet. Det innebär att alla chipmärkta hundar som finns med i DjurID.se också är sökbara via den gemensamma europeiska databasen Europetnet som används av djurhem, veterinärer och polis i Europa.

Europetnet

 

 

 

Tillbaka