Skötselråd

När man har cocker spaniel måste man vara beredd på en del pälsvård även om man inte ställer ut sin hund utan bara har den som vanlig familjehund -

En välskött cockerpäls fäller i stort sett inte alls....

Här har vi en förteckning över trimmare i vårt avlånga land som är rekommenderade av cockerägare!

Kom ihåg att inte anlita vilken trimsalong som helst! De uppger ibland att de kan trimma cocker, men totalförstör pälsen så att den intye går att återställa till normal cockerpäls!

Här har vi information och några detaljbeskrivningar på vardagstrimning!

Här är filmklipp från youtube!

På Facebook har vi en grupp som heter "Cocker spanielns pälsvård" - som nu är pausad, men alla medlemmar som var med innan den gick i vila kan fortfarande se beskrivningar och inlägg.

Människan bakom hunden - Pälsvårdsguide för Cocker spaniel!

Finns att beställa på Rebecca Goviks webshopp. Se länk nedan.

https://w95369.shop.textalk.se/sv/bocker/

 

 

Före och efter!

Här visar Mike Wildman hur man kan trimma en cocker spaniel!

Jag skriver "kan" eftersom det finns fler läror som leder i stort sett till samma resultat

- längst ned på denna sida finns beskrivning av fler sätt att trimma, samt länkar till sidor där det beskrivs tydligare än här!

 

Trimbordet som används finns här!

Trimmar man ofta så är det skönt att få sitta på den här stolen!

Man "måste" inte ha sin cocker trimmad enl ovan! Många som är mycket ute i skog och mark och t ex som Rex och Ellas son Ralph är med sin husse och jagar ibland, föredrar att ha sin cocker s k "sporttrimmad". Då är alla behäng kortklippta. För övrigt trimmar man på vanligt sätt, alltså att man (på de röda) plockar det ljusa ulliga på huvudet för hand och drar ur underullen och effilerar övergångarna från det maskinklippta. På ryggen får man absolut inte ha något skärande verktyg. Ralph har idealisk päls med i stort sett trimfri rygg, så den ska man vara rädd om och inte förstöra. Det är viktigt att behålla den rastypiska cockerlooken!

Lär hunden från början att stå på ett bord när du hanterar den, det underlättar och du slipper onödigt ryggont. Skötselstunderna ska man utveckla till "mysstunder" genom att smeka och massera redan den lilla valpen. På så sätt blir hunden avslappnad och många gånger somnar den till och med - då är det ännu lättare att klippa klorna;-)

Bada hunden helst var 14:e dag. Då kan man ha två uppochnedvända brödlådor på varandra för att slippa stå alltförför krokig. Det är viktigt att efter shamponeringen använda ett balsam så att pälsen blir lätthanterlig och ej tovar. Lägg en fuktig handduk eller gummimatta på bordet så står hunden stadigare. Efter badet torkas och borstas pälsen. När pälsen är nästan torr borstar man igenom den igen, då blir den rak och fin. Man kan även föna pälsen torr - själv fönar jag bara vissa hundar inför utställning.

Cockern behöver trimmas åtminstone fyra gånger om året för att hållas fräsch. Cocker spanielklubbens lokalavdelningar anordnar trimkurser för dem som vill lära sig att sköta trimningen själv.

Information om var du hittar trimmare får du på trimlistan!

Den första riktiga trimningen gör man inte förrän valppälsen är mogen och släpper lätt, det brukar vara när hunden är mellan 7 och 9 månader. Se sidan "Pälsvård och trimning! Dessförinnan gör man en lättare putsning och klipper runt tassar, under svansen, öronfästen och hals. När man lämnar cockern för trimning ska man förvissa sig om att trimmaren inte använder något skärande verktyg på ryggpälsen, eftersom den inte ska klippas utan man ska bara dra ur underullen där. I annat fall blir ryggpälsen lockig och matt och hunden tappar sin rastyp.

När du varit med och sett hur det går till att trimma cockern kan du säkert börja hålla efter tassarna för att senare klara hela trimningen själv om du är intresserad av det. Cockerklubbens lokalavdelningar brukar ordna åtminstone en trimkurs per år.

Bland de bästa pälsvårdsprodukterna är D-serien från Active Pet Care som är svensktillverkade: Schampo D101, oljebalsam D102, rinse D103 och antistat-utredningsspray D104 som finns att köpa i de flesta djuraffärer, bl a hos Granngården (fd Odal, Lantmännen)

När man hämtar sin lilla valp brukar vi börja med att bada den, för att visa hur vi gör då. Sen fortsättter vi med att visa vilka verktyg man behöver beroende på hur mycket man räknar med att göra själv, eller om man vill ta hjälp med trimningen - så rekommenderar vi kunniga trimmare där man bor. Man ska alltså inte anlita vilken "salong" som helst! Sen går vi igenom valpens utvecklingsstadier osv....Vi ger mycket informaton, både muntligt och skriftligt, så att man har en bra grund och vet vad man kan förvänta sig....

Strandbodarnas snöskydd spray hundtassar & ben Strandbodarnas vacker tass spray

Vacker Tass sprayas på hundtassar, hundens ben & mage för att slippa isbildning & snöbollar i pälsen. Vacker Tass Spray för snöiga vinterpromenader med hund. Strandbodarnas tassimpregneringsspray gör att snönklumparna inte fastnar under hundtassarna på hunden

Kan beställas här!

Klicka på bilden ovan för att komma till Petster!

Så här skriver en cockerägare om "The Stuff" när hon viltspårat med sin cocker:

"Vi har inte alls med skogen hem...
Jag måste verkligen dela med mig till alla er som kämpar med tex pinnar, tallbarr, löv och annat som trasslar i pälsen så fort man går ut...
Har hittat en pälsprodukt som jag verkligen inte vill vara utan.
Sprayar på en stund innan jag ska till skogen idag har hon fått spårat och ännu en gång som hon inte har en enda pinne eller skräp i pälsen med sig hem.
Kan verkligen rekommendera "The Stuff Conditioner and detangler". Den kan också sprayas i svåra tovor efter bad och fönas och när man gjort så är det jättelätt att bara kamma ur svåra tovor efter det. Funkar även bra att sprayas innan man går ut i snön för att slippa snöbollar i pälsen. Tänk vad mycket lättare pälsen är att sköta när man hittar såå bra produkter ��"

ALLERGENIUS SPECIALSCHAMPO 250ML

Allergenius

Allergenius schampot minskar mängden allergen hos hundarna.  Det fångar in och tvättar effektivt bort allergen på ett mycket milt sätt. Avlägsnar även andra hudirriterande ämnen som finns i hudens ytskikt. Den unika sammansättningen återfuktar och vårdar huden på ett nytt sätt. OCH ger samtidigt pälsen en fin lyster.
Finns som spray- eller moussebalsam som är leave-in produkter som kapslar in allergen. Finns även schampo för katt

Ett specialschampo som minskar antalet allergener på hunden. Passar utmärkt för den som är lite känslig, har bekanta som hälsar på och är allergiska och man vill underlätta för dom. 
Regelbunden tvätt med vårt specialschampo minskar förekomsten av allergen i pälsen med upp till 90 %. Rekommendationen är att tvätta 1 gång var eller varannan vecka. Då schampot är milt och hudvårdande är det inga problem att tvätta ofta. Schampot är drygt och kan spädas ut till tunnare koncistens som är lätt att schamponera in hunden med. 4 av 5 som testat schampot upplever att det fungerar bra! 250ml

 

 

....samt dessa produkter:

 

Verktyg du behöver för att sköta pälsen innan du lärt dig trimma själv: Karda, kam, och matbreaker tovskärare (se bild nedan!)

MATBREAKER TOVSKÄRARE. Artnr: 9703, s 40, (99:90) i Häromikatalogen. Finns även på Granngården

HÄROMI SOM WEBBUTIK: http://www.haromi.se

När du trimmar själv behöver du förutom ovanstående: Rak sax, effileringssax (enkeleffiler), trimkniv (Mikki, röd) och klippmaskin (med skär 10).

HÄROMI 1500 RAK SAX 165mm. Artnr: 2166, (235:90)

HÄROMI 1902 ENKELEFFILER 46 tänder. Artnr: 2186 (399:90).

TRIMKNIV MIKKI, röd. Artnr: 3102, (69:90).

FURMINATOR mellanstor 6,73 cm Art.nr: 9029 (499,90) På Granngården och i en del djuraffärer finns en kopievariant till ungefär halva priset som också fungerar bra.

Det här är den senaste och den bästa faktiskt för rygg, bog och lår! Bättre än Furminator och Mikki-kniv. Lätt att arbeta med! Storlek 5 inch för hund. Kan beställas här!

 

KLIPPMASKIN av något slag ämnad för hund. De som är tillverkade för att klippa människohår brukar i allmänhet vara för svaga att slippa hundpäls med.Välj någon i passande prisläge från Häromi Den hittills bästa vi har haft är denna Andis AGR+ både med sladd och laddningsbar! Men har man bara en hund räcker det bra med en billigare, för cirka tusenlappen.

Ett mycket lättarbetat verktyg till att få bort underullen på rygg, lår och skuldror är Mars Coat-King (se bild nedan!) med 19 blad . Men tyvärr passar den inte för alla cockerpälsar - det finns de som blir lockiga av den. Vill man vara extra noga kan man plocka för hand istället. Det går lättast om man använder handskar eller s k trimkondom som finns bl a hos Häromi.

De här trimkondomerna är återanvändbara och faktiskt bättre än ovanstående. Finns också hos Häromi!

 

MARS COAT KING Fin Nr 19 (med 19 blad). Det finns även en med träskaft, men den är inte lika bra fastän den är dyrare. Finns bl a på Häromi

 

Underullskarda Andis, har samma princip som coatking, men anses ännu bättre. Finns hos http://satchmos.se/search/underullskarda och https://www.4dogs.se/searchresults?pagesize=20&searchstring=underullskarda

 

 

I samband med pälsvården klipper man klorna och gör en allmän koll av bl a öron och tänder så att man ser att hunden är i bra skick!

För en utförligare beskrivning på hur trimningen går till rekommeneras "pälsvård" på kennel Manacas hemsida, på kennel Honey Water's hemsida och
på kennel Pinifarinas hemsida

Förslag på utrustning till cockern finns här!

Råd för den mörka årstiden!

Sommaren en farofylld tid för hunden!

Inför utställning rekommenderas varmt dessa täcken som kan beställas hos

LS produkter!

Det finns många liknade, men inte lika bra som de här eftersom dessa är gjorda av ett kraftigt dubbelt sidentyg, vilket gär att pälsen blir mycket slät och blank.

SIDENTÄCKE/UTSTÄLLNINGSTÄCKE

Mycket välsytt av kraftig siden med tyngd och av högsta
kvalitet med fantastiskt sidenfoder som gör pälsen
slät och samtidigt härligt glansig. Lång krage i bomull
för optimal topline.
Löstagbara resårer under magen/bröstkorgen för
maximal passform.

Finns till följande raser:

Engelsk Springer Spaniel Tik 250:-
Engelsk Springer Spaniel Hanhund 250:-
Golden-/Flat Coated Retriever En storlek 300:-
Cocker Spaniel Tik 250:-
Cocker Spaniel Hanhund 250:-
Tax, standard En storlek 250:-
Tax, dvärg En storlek 250:-
Cavalier King Charles Spaniel En storlek 250:-

Finns endast i denna vackra purpurlila färg.

 

 

 


Nästa