Förslag på utrustning till cockervalpen

Här har vi även några tips inför hösten och vintern!

Ovanstående samt https://www.zoofast.se/ är bra firmor att beställa från genom webben! Klicka på resp logga!

Matskål – helst i keramik eller rostfritt speciellt för spaniel som står stadigt och är lätt att gära ren

Vattenskål -         ”             ”             ”             ”             ”


Artnr: 9866 Häromi webbutik

 


Artnr: 1557 Häromi webbutik

 

Bädd

– gärna en oval i hårdplast som är lätt att göra ren och som valpen inte kan bita sönder
 PLASTBÄDD OVAL 65cm


Artnr: 8028 Häromi webbutik

 

Fiberfäll

– wetbed – ventapad t ex
FÄLL 75x60 HALLON m.TASSAR


Artnr: 1175 Häromi webbutik

 

Koppel
KOPPEL BOMULL 15MM SVART


Artnr: 1636 Häromi webbutik

 

Halsband

En 2-månaders valp är cirka 19-20 cm i halsomfång, en 3-månaders valp är cirka 29-30 cm i halsomfång och en vuxen cocker är cirka 35 cm i halsomfång.

gärna ett sk halvstryp i mjukt tyg med reglerbar storlek.
Lätt att ta av och på, eftersom valpen inte ska det på inomhus eller under lek utan bara vid promenader

 BOMULLSHALVSTRYP 15mm SVART


Artnr: 1729 Häromi webbutik

Pris inkl. moms: 43.90

Allra bäst till valpar är halsband i fleece som bilderna visar med invävd reflex. De är lätta att ta av och på och mjuka för valpens hals. Den här typen av halsband är inte så lätta att få tag på i butikerna, men de finns på webbshopen ProPet som även har många andra bra produkter som fällar, burar, leksaker mm.

Bur

Det är mycket viktigt att ha hunden i bur i bilen av trafiksäkerhetsskäl för både hunden och människorna som sitter i bilen. Dessutom kommer hunden lättare till ro i sin egen lilla vrå och kan varken störa eller förstöra. Man ska alltså inte ha hunden lös i bilen varken på golvet eller i något säte!!!

OBS! En hund som väger runt 10 kg får vid en frontalkrock i 90 km/tim en vikt på cirka 300 kg!!

Detta är den allra bästa trafiksäkra buren! Klicka på någon av bilderna för vidare information!

Variocage är krocktestade i enlighet med SP:s SPCT-metod och uppfyller dess samtliga kriterier för krock framifrån, bakifrån samt rullning. Utöver de generella krav på lastsäkring som gäller fordon finns inga lagkrav eller direktiv när det gällerkrocksäkerhet för transportburar men med SPCT-testet säkerställer vi de skyddande funktionerna vid en krock.

Denna sele finns bl a på Häromi webshop!

Har man inte möjlighet att använda bur i bilen så ska man se till att ha hunden i en säkerhetssele!

Låt din hund åka säkert i baksätet. Använd en säkerhetssele som hindrar att hunden far fram vid en kollision. Detta är en säker och bekväm sele som också kan användas på promenaden.

OBS!!! Att ha hunden lös i bilen är olagligt - och riskfyllt!!

Nedanstående burar är inte trafiksäkra, men de är i alla fall bättre än om hunden är lös i bilen:


Djurbur i kraftigt metallnät med 2 vinklade sidor för att passa de flesta kombibilar. Dubbla dörrar. Bottenplatta skyddar bilens inredning. Enkelt att montera ihop. L810xB480xH550. Pris 549:-

Om buren inte har vinklade sidor så bör måtten vara ungefär 62 x 46 x 52 för en cocker och 75 x 57 x 64 för två cockrar.

 Hundbur i stål, Svart

Den här buren säljs av Häromi webb-butik och kostar 399:- i storlek för en cocker. Det är viktigt att det finns dörr både på kort- och långsidan, så att det även går att ha den i baksätet.

  Längd Bredd Höjd  
S
61
44
52
 cm

För flygtransport är det bara vissa typer av burar som är godkända! Den mest välkända är Varikennel enl bilden nedan!

En vuxen cocker väger över 8 kg och får därför inte åka med inne i cabinen utan måste flyga cargo och vara i bur. Räknar man med att ta flyget ibland så är det därför viktigt att hunden är van att komma till ro i bur.

 

Pälsvårdsverktyg - se även "Skötselråd"!

Karda

KOPIA DOGGY MAN liten KARDA

   

Artnr: 1937 Häromi webbutik

 

Till att börja med räcker det med en mjuk karda och en kam. Efter några månader när behängen vuxit ut är

tovskäraren oumbärlig för att hålla pälsen tovfri efter skogspromenader då det kan ha fastnat

kardborrar och annat skräp i pälsen- se "Skötselråd"

 

Kam

KAM JAGUAR antistat A515 IONIC HANDTAG


Artnr: 1952 Häromi webbutik

 

 

Klotång

De första två månaderna är det lättast att ofta klippa med en vanlig "nagelnypare" som finns i vilken livsmedelsbutik som helst.

Därefter går man över till en riktig klotång. Den ska vara liten och smidig och framför allt inte klumpig i skäret så att man ser exakt var kan klipper.....

KLOTÅNG Mars


Artnr: 2011 Häromi webbutik
 

När det gäller skötsel av pälsen se vidare på sidan "Skötselråd"

Tänder

Man bör vänja valpar vid att man borstar deras tänder. Man behöver inte göra det varje dag, men lite då och då så att valpen lär sig tycka om det. Det kan göras på olika sätt. Man kan t ex ha en bit gasbinda på fingret i början och gnida lite på tänderna. Det finns fingertutor som man gör detsamma med eller tandborstar. Tandkräm finns av olika slag.

Själva använder vi emmi-pet till våra hundar.

Det är en ultraljudstandborste som ser ut som en eltandborste. Den låter inte utan ultraljudet verkar genom att man håller borsten mot tänderna i 10 sekunder på varje ställe. Sen går det lättare att skrapa bort eventuella beläggningar. Använder man den tillräckligt ofta så blir det inga beläggningar.

 

Den kan beställas här!

Orörlig och mjukt rengörande utan att borsta. Fungerar upp till 12 mm djupt i tandköttet och hjälper till att förhindra tandkötts inflammation, parodontit, tandsten och illa lukt.

Stora borsthuvudet för stora kindtänderna.

Lilla borsthuvudet för framtänder och små kindtänder.

Detta ingår i paketet:
1 st Emmi-pet handstycke
1 st Emmi 100-240A laddstation
1 st Emmi-pet A1 / A2 (Ultraljud borsthuvud - stora och små)
1 st Emmi-pet ZA - Ultraljuds tandkräm för djur - 75ml

Fördelen med att sköta hundens tänder själv är att man inte behöver lämna den till veterinärer och hunden behöver inte sövas, vilket kan vara en risk i sig.

Tandbehandlingar täckes inte heller av försäkringar.

Mira-pet är också en ultraljudstandborste som fungerar på samma sätt.

Försäkring

Våra hundar är försäkrade i Sveland. Valparna är försäkrade mot dolda fel i 3 år samt försäkrade 10 dagar efter leverans.Där ingår tre kostnadsfria besök per år hos FirstVet! Valpköparen kan förstås välja något av de andra försäkringsbolagen istället, t ex eller

Valpfoder

Det foder vi använder till våra valpar är och som valpen får med sig ett startpaken av vid leveransen.

Valparna får även färskfruset Vom och Hundemat. Valpköparna rekommenderas detta eller motsvarande från Mush att blanda i torrfodret från Mera Dog som man låtit stå att svälla några timmar. Särskilt den första tiden i det nya hemmet bör valpen få även det färskfrusna. OBS! Man ska aldrig byta valpfoder till en valp. De har mycket känsliga magar och det är därför viktigt att fortsätta med samma som de är upfödda på.

Under tiden hos uppfödaren har de även fått majsvälling och A-fil. Det senare är bra att ge valpen när det är sommar och varmt.

 

 

 

 

 

 

Rekommendationer vid behov:

Nedanstående varor kan även beställas via Apotekets webbshop:

Man kan i vissa situationer ta hjälp av

I vissa situationer som t ex bilsjuka, ensamträninng, skotträdsla mm kan man ta hjälp av ADAPTIL-preparaten.

Klicka på bilden ovan och nedan och läs mer om feromoner!

Eftersom det tycks bli extremvärme år efter år så måste man hjälpa hunden att härda ut. En kyldyna är då bra. Det finns även andra hjälpmedel som man kan se här! Det är kylvästar, silverdukar och badpooler mm.

ALLERGENIUS SPECIALSCHAMPO 250ML......

Allergenius schampot minskar mängden allergen hos hundarna.  Det fångar in och tvättar effektivt bort allergen på ett mycket milt sätt. Avlägsnar även andra hudirriterande ämnen som finns i hudens ytskikt. Den unika sammansättningen återfuktar och vårdar huden på ett nytt sätt. OCH ger samtidigt pälsen en fin lyster.
Finns som spray- eller moussebalsam som är leave-in produkter som kapslar in allergen. Finns även schampo för katt

Ett specialschampo som minskar antalet allergener på hunden. Passar utmärkt för den som är lite känslig, har bekanta som hälsar på och är allergiska och man vill underlätta för dom. 
Regelbunden tvätt med vårt specialschampo minskar förekomsten av allergen i pälsen med upp till 90 %. Rekommendationen är att tvätta 1 gång var eller varannan vecka. Då schampot är milt och hudvårdande är det inga problem att tvätta ofta. Schampot är drygt och kan spädas ut till tunnare koncistens som är lätt att schamponera in hunden med. 4 av 5 som testat schampot upplever att det fungerar bra! 250ml

Öronrengöring

Finns hos veterinärer och på Apoteket

Om VetriDerm Ear Cleaner

För djur. 
För rengöring av öron på hund och katt. Innehåller milda och rengörande ämnen som verkar lösande på smuts och vax i örongången. Är ett komplement vid behandling av otiter (öroninflammation) samt som förebyggande behandling av djur med återkommande otiter. Ska endast användas på oskadade trumhinnor. pH 5

Finns hos veterinärer och på Apoteket

Diarsanyl är ett dietiskt fodertillskott i pastaform som kan ges till hund, katt, föl och kalv för att återställa tarmfunktionen vid akut, okomplicerad diarré.

Diarsanyl innehåller lättsmält socker, elektrolyter, vatten och montmorrillonitlera som bindemedel. Leran kan normalisera avföringen och minska näringsförlusterna.

Diarsanyl kan ges till djur i alla åldrar inklusive dräktiga och digivande honor och kan användas ensamt eller som komplement till medicinsk behandling rekommenderad av veterinär.

Djuret behöver inte fasta under behandlingen utan kan ges dietfoder. Djuret ska ha fri tillgång till vatten under hela behandlingstiden.

Förpackningar;

Doseringsspruta 10 ml, 24 ml och 60 ml. Pris 195:-

 

Finns endast på Apoteket och är numera receptfritt

Halsband 0,76 g (48 cm) används till små och medelstora hundar.

Scalibor® vet.
Intervet AB

Deklaration
1 halsband 0,76 g (48 cm) innehåller: Deltametrin 0,760 g, titandioxid (E171), trifenylfosfat.
1 halsband 1 g (65 cm) innehåller: Deltametrin 1 g, titandioxid (E171), trifenylfosfat.

Egenskaper
Deltametrin är en ektoparasiticid substans för topikal användning och tillhör gruppen syntetiska pyretroider.
Insekter och kvalster exponeras för deltametrin genom kontakt. Verkningsmekanismen baseras på en i tid utdragen ökning av natriumpermeabiliteten i insektens nervmembran. Detta resulterar i hyperaktivitet, vilken följs av paralys (chockeffekt), tremor och parasitens död.
Deltametrin frisätts kontinuerligt från halsbandet till pälsen och den fettfilm, vilken täcker huden. Den aktiva substansen sprids från området med direktkontakt över hela hudytan via fettfilmen och i hårremmen. Deltametrin absorberas inte systemiskt.

Indikationer
Hund: Förebyggande av infestation med fästingar (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus) och av blodsugning från phlebotomina fjärilmyggor (Phlebotomus perniciosus) under en tid av fem till sex månader.
Förebyggande av blodsugning från adulta myggor (Culex pipiens pipiens) under en tid av sex månader.

Kontraindikationer
Skall ej användas till valpar yngre än sju veckor.
Skall ej användas till hundar med hudskador.
Skall ej användas till djur med känd pyretroidöverkänslighet.
Skall ej användas till katter.

Försiktighet
Eftersom halsbandet utövar sin fulla effekt efter en vecka, bör halsbandet sättas på en vecka innan djuret förväntas bli exponerat för infektion. Hunden skall avhållas från bad under de första fem dagarna efter det att halsbandet applicerats.
Normal kontakt med vatten minskar inte effekten hos halsbandet, men halsbandet bör alltid tagas av innan hunden skall bada. Deltametrin är skadligt för fisk och vattenlevande organismer samt bin.

Biverkningar
I sällsynta fall kan begränsade hudlesioner, lokal dermatit och erytem, klåda och håravfall ses. I ytterst sällsynta fall har neurologiska symptom såsom skakningar och slöhet rapporterats. Om detta skulle inträffa, bör halsbandet tagas av. Sådana symptom avklingar därvid vanligtvis inom 48 timmar. Behandling kan endast vara symptomatisk, eftersom kännedom om specifik antidot saknas.

Dosering
Halsband 0,76 g (48 cm) används till små och medelstora hundar.
Halsband 1 g (65 cm) används till större hundar.
Halsbandet fästes runt hundens hals. Ett halsband per hund.
För strikt utvärtes bruk.
Kan användas under dräktighet och laktation.
Tag ut halsbandet från det förseglade skyddskuvertet och lägg det kring hundens hals. Drag inte åt för hårt. Två fingrar i bredd skall få plats mellan halsbandet och hundhalsen. För in den fria änden i spännet och klipp bort eventuellt överflödig längd utöver fem cm.

Interaktioner
Skall ej användas tillsammans med andra ektoparasiticida medel innehållande organiska fosforföreningar.

Skulle hunden tugga i sig av halsbandet kan följande symptom förväntas uppträda: Okoordinerade rörelser, tremor, salivering, kräkningar och stelhet i bakdelen. Symptomen klingar vanligtvis av inom 48 timmar. Diazepam kan användas för symtomatisk behandling om nödvändigt.
Observera
I sällsynta fall kan fästingar uppträda på en hund som bär halsbandet. Överföring av infektionssjukdom via fästingar eller fjärilmyggor under ogynnsamma omständigheter kan därför inte helt uteslutas.
Om hudlesioner iakttas avlägsnas halsbandet till dess symptomen avklingat.

Övrigt
Tvätta händerna med tvål och kallt vatten efter applicering av halsbandet.
Produkten skall ej hanteras av personer som är allergiska mot trifenylfosfat.
Tillåt inte barn, särskilt ej barn yngre än 2 år, att hantera halsbandet, leka med det eller stoppa det i sin mun.
Se till att små barn inte tillåts ha långvarig, intensiv kontakt, t.ex. sova, med en hund som bär halsbandet.

Förvaring
Halsbandet i det förseglade skyddskuvertet bör förvaras i kartongen.

2006-10-19

Scalibor® vet. halsband 0,76 g ÖV 1 x 48 cm. Pris 156:-

 

Finns endast på Apoteket och är numera receptfritt

Appliceras på huden. Hund: 1 pipett à 0,67 ml (3 pipetter 198:-) för hund upp till 10 kg kroppsvikt, 1 pipett à 1,34 ml (3 pipetter 237:-) för hund mellan 10 och 20 kg kroppsvikt

Frontline vet.
Veter AB

Deklaration
1 ml lösning innehåller: Fipronil. (racemat) 100 mg, constit. et dietylenglykolmonoetyleter ad 1 ml.

Egenskaper
Fipronil tillhör fenylpyrazolfamiljen och har insekticid och akaricid effekt. Det verkar genom att inhibera GABA-komplexet genom bindning till kloridkanalen och därigenom blockera den pre- och postsynaptiska överföringen av kloridjoner över membran. Detta resulterar i okontrollerad aktivitet i parasitens nervsystem, vilket leder till döden för insekter och kvalsterdjur.


Hund: Fipronil har såväl insekticid som akaricid effekt vid angrepp av loppor (Ctenocephalides spp) och fästingar (Rhipicephalus spp, Dermacentor spp, Ixodes spp) samt löss (Trichodectes canis, Linognathus setosus) hos hund. Effekten mot loppor inträder inom 24 timmar och mot fästingar 48 timmar efter applikation av produkten.


Katt: Fipronil har såväl insekticid som akaricid effekt vid angrepp av loppor (Ctenocephalides spp) och fästingar (Rhipicephalus spp, Dermacentor spp, Ixodes spp) samt löss (Felicola subrostratus) hos katt.


Farmakokinetik: Efter lokal applikation av FRONTLINE VET. till hund absorberas ca 15% genom huden. Plasmakoncentrationen varierar mycket mellan olika hundar. Efter applikation sprids preparatet inom 24 timmar från applikationsstället till övriga delar av djuret. Absorberad fipronil metaboliseras huvudsakligen till sulfonderivat, som också har insekticida och akaricida egenskaper. Det föreligger inga data på systemisk exponering efter administrering av FRONTLINE VET. till katt. Topikal administrering (inklusive den orala exponeringen som eventuell slickning medförde) av ett kombinationspreparat innehållande fipronil resulterade i en systemisk exponering av fipronil på c:a 18%.

Indikationer
Mot fästingar, loppor och löss på hund och katt.
Hund: Skyddet mot fästingar varar i 3-5 veckor, och mot loppor i minst 7 veckor.
Katt: Skyddet mot fästingar varar i 3-4 veckor, och mot loppor i 3-5 veckor.

Kontraindikationer
Känd fipronilöverkänslighet.
FRONTLINE VET. ska inte anv ändas på sjuka djur.
Anv änd inte på kaniner.

Försiktighet
Valpar och kattungar yngre än 8 veckor bör ej behandlas med FRONTLINE VET. eftersom inga undersökningar är utförda på djur under 8 veckors ålder.

Kan användas till dräktiga och digivande tikar och katter.


Biverkningar
Om det behandlade djuret slickar sig kan en kort period av hypersalivering observeras, vilket framför allt beror på bärarsubstansens egenskaper. Biverkningar är mycket sällsynta men lokala hudreaktioner vid applikationsstället och generell klåda eller alopeci har rapporterats. I undantagsfall har hypersalivering, reversibla neurologiska symptom (hyperesthesi, depression, oro), kräkningar eller respiratoriska symptom observerats efter behandling.

Dosering
Appliceras på huden. Hund: 1 pipett à 0,67 ml för hund upp till 10 kg kroppsvikt, 1 pipett à 1,34 ml för hund mellan 10 och 20 kg kroppsvikt, 1 pipett à 2,68 ml för hund mellan 20 och 40 kg kroppsvikt, 1 pipett à 4,02 ml för hund mellan 40 och 60 kg kroppsvikt. Katt: 1 pipett à 0,5 ml per katt.
S äkerhetsstudier med kortare behandlingsintervall än var 4:e vecka saknas.


Bruksanvisning: Sära pälsen och applicera lösningen på huden. Bäst är att applicera lösningen på två ställen på huden på katt. På hund är ett applikationsställe oftast tillfyllest. Överskott av väta gör pälsen klibbig på applikationsstället. Pälsen återfår emellertid sitt ursprungliga utseende inom 24 timmar efter applikation.

Inga biverkningar har iakttagits hos djur behandlade med 5 gånger den maximalt rekommenderade dosen en gång i månaden i 6 på varandra följande månader.


Observera
Det är viktigt att produkten appliceras på ett område där djuret inte kommer åt att slicka. Undvik kontakt med djurets ögon. Behandlade djur bör inte hanteras förrän applikationsstället har torkat.
Hundar bör ej bada i vattendrag inom 2 dagar efter applikationen. Enstaka fästingar kan bita sig fast på den behandlade hunden eller katten. Överföring av smittsamma sjukdomar kan därför inte helt uteslutas.


Undvik kontakt med preparatet, vid spill på händerna tvätta med tvål och vatten. Vid kontakt med ögonen, skölj noggrannt med rikligt med rent vatten. Barn bör inte leka med behandlade djur förrän applikationsstället har torkat.
Kontaminera inte dammar, vattendrag eller diken med produkten eller tomma förpackningar.

2006-03-24

 

 

Finns hos veterinärer och på Apoteket

D.A.P. innehåller en syntetisk motsvarighet till hundens lugnande feromon (luktämne).

Feromonet påverkar hunden så att den känner sig lugn och trygg i sin miljö.

D.A.P. doftavgivare används inomhus för en långvarigt lugnande och stabiliserande effekt på hunden vid bl a skotträdsla (till exempel smällare och fyrverkerier), destruktivt beteende, överdrivet skällande och separationsproblem. Doftavgivaren kopplas in i ett elektriskt uttag. En doftavgivare täcker ca 50-70 kvm och en flaska lösning räcker i ca 4 veckor.

D.A.P. spray kan användas både inomhus och utomhus vid till exempel bilåkning, tillvänjning i nya miljöer och veterinärbesök. Sprayas till exempel i bilen eller transportburen ca 15 minuter innan hunden introduceras i den nya miljön. Effekten varar i 1-2 timmar.

Förpackingar;

D.A.P. doftavgivare + D.A.P. lösning 48 ml, pris 420:-

D.A.P. lösning refil 48 ml, pris 210:-

D.A.P. spray 60ml. Pris 298:-