"Dogs are not our whole lives - they make our lives whole!" R. Caras

Valpinfo

Vi följer SKK:s grundregler och Cocker Spanielklubbens avelsstrategier. Alla valpar från oss levereras tidigast vid 8 veckors ålder och är då registrerade med stamtavla i Svenska Kennelklubben, veterinärbesiktade (intyget är högst 7 dagar, annars gör vi en ombesiktning om valpen hämtas senare), ID-märkta med microchip, vaccinerade samt rutinmässigt avmaskade. Det medföljer utfodringsanvisningar med "startpaket" av valpfoder, diverse skötselråd, Svenska Kennelklubbens häfte "Välkommen valp" och "Valpmanual" (bok om valpens fostran det första året). Vi har valpkullförsäkring mot ev dolda fel som gäller i tre år och vi har "livstids" support och valpträffar. Vi har en facebookgrupp för våra valpköpare (OBS! Inte för dem som önskar köpa valp från oss utan bara för dem som redan har valp från oss) och en grupp för de som har äldre hundar från oss så vi lätt kan hålla kontakt. Den äldsta hunder där är nu 14 år. Vi har i år (2019) 25-årsjubileum som cockeruppfödare. Vi har inga krav på att man ska vara utställningsintresserad och ställa ut sin hund för det finns ju så mycket annat roligt man kan göra med sin cocker som t ex rallylydnad, nosework, spår osv....

Förslag på utrustning till cockervalpen finns här!

Sommaren en farofylld tid för hunden!!

Råd för den mörka årstiden!

Här kommer du vidare till hundägarcertifiering och ser vad det innebär!

Vi ser gärna att våra valpspekulanter har gjort denna certifiering!

Vill även rekommendera Fredrik Steen Play, där man kan utöka sitt hundkunnande! Man ska inte tro att man är fullärd även fast man haft hund i många år - som en del äldre gör! ??
Även på Youtube finns en liten del av hans råd och tips som vi vet, bl a från TV4 Nyhetsmorgon.

I väntan på valp är det mycket man behöver lära sig för att vara väl förberedd! Svenska Kennelklubben har därför "Köpahundpodden"!

 Valpskolan - många nyttiga tips före, under och efter valpköpet!

Amichien bonding!

Föregående valpkull!

Februarikullen!

Decemberkullen!

 

Är du intresserad av en valp och kan erbjuda ett tryggt, kärleksfullt och aktivt hem är du välkommen att maila (som en första kontakt) eller ringa på tfn 076-103 35 35

OBS! Läs nedan om att vi INTE säljer valp till de som planerar att kastrera den!!

Vi har inget kösystem utan förbehåller oss att välja från intresselistan.

OBS! Det är ingen idé att ringa oss! Vi tar själva kontakt när valparna är födda och har blivit några veckor

Så här går det till när man är intresserad av att köpa valp hos oss:

1. Vi uppdaterar på hemsidan när parning är gjord och därpå när vi säkert vet att tiken är dräktig.

2. När valparna är födda så uppdaterar vi hemsidan med det! Har ni inte hört något ifrån oss vid den tiden så kan ni höra av er igen (så vi vet att ni fortfarande är intresserade) helst på email eftersom vi inte alltid är vid telefonen! - glöm inte att lämna ert namn och telefonnummer! Det är alltså inte bråttom, eftersom valparna behöver bli några veckor innan vi vet hur de passar att bli fördelade och vilken/vilka vi behåller själva.

3. Efter att ni hört av er vid denna tid ringer vi upp (oftast när valparna är 3 - 5 veckor) och vi kommer överens om en tid att besöka valparna när de är 5 - 6 veckor!

4. Valparna är leveransklara tidigast när de blivit 8 veckor, men det gör absolut inget att de stannar längre. Det är bara bra för tiken att valparna flyttar successivt och så blir det alltid eftersom de olika köparna har varierande tider då de bäst kan ta emot valpen.

Så här såg det ut när Mirja lekte med två av sina valpar, Liam och Lilja! De fem övriga syskonen har flyttat till sina nya hem.

Minna med rosetten hade flyttat till sin familj och ser nästan ut som den leksakshund jag fick som barn ;-) - tror kärleken till cocker grundlades redan då...

 

Nej till rutinmässig kirurgisk kastrering av hund! - Läs detta om du går i sådana tankar!

Vi vill alltså inte medverka till denna kastreringsvåg och säljer inte valp om man har för avsikt att kastrera den. Tyvärr så driver även vissa hunddagis på denna våg!

Här kan man läsa om SKKs policy avseende kastrering!

 

Våra valpar äter:

Fakta om valparnas utveckling

VALPNINGEN: När tempen går ner till under 37 så är det ett tecken på att valparna är på gång. När tempen vänder uppåt igen sätts öppningsstadiet igång och inom ett dygn sker valpningen.
Majoriteten av alla valpningar är komplikationsfria och de flesta tikar klarar av förlossningen på ett utmärkt sätt.
Det är ändå viktigt att man finns där till hands om något skulle gå fel eller tiken behöver hjälp. Tikarna känner sig oftast tryggare om matte eller husse finns i närheten.


Valpningarna kan variera betydligt och vara olika från gång till gång eller från tik till tik.
När fostren är färdigutvecklade frisätts hormonet (kortikosteroider) från deras binjurar som signalerar till tiken att förlossningsarbetet kan starta. Östrogen frisätts som stimulerar produktionen av prostaglandin som i sin tur stimulerar äggstockarna till frisläppning av relaxin. Relaxin och östrogen mjukar upp ligament och förlossningsvägar så att fostren kan passera.


Livmodermunnen som normalt är ca. 1mm. ska vara minst 4-5 cm bred för att valparna ska kunna komma ut. Väggarna i slidan mjukas också upp. Prostaglandin  verkar också på äggstockarna så att produktionen av progesteron avtar på hypofysen i hjärnan så att oxytocin frigörs så att livmodern kan dra ihop sig och pressa ut valparna.

Öppningsstadiet inleder valpningen och kan vara allt från 4 timmar till 36 timmar. Då förbereder sig tiken för att föda, hon är orolig, hässjar och skakar. Skakningarna beror på den låga kroppstemperaturen.
Tiken krafsar och bäddar.


Utdrivningsstadiet är nästa steg, då har tiken synbara krystvärkar, det är då valparna föds fram. Det är mycket olika hur lång tid det tar att föda fram valparna. Det är olika från valpning till valpning, ibland kan det vara bara några minuter mellan valparna ibland flera timmar. Om tiken bär på en stor kull kan hon ibland behöva vila några timmar mellan de första och sista valparna. Ibland kommer moderkakan samtidigt som valpen eller också senare. Modern vill gärna äta upp dem, vilket är nyttigt för henne för de innehåller viktiga näringsämnen, men man brukar bara låta dem äta upp ett par, annars finns risken för att de får diarré
...

Det är viktigt att valparna får i sig råmjölken (den första mjölken)  den innehåller förutom näringsämnen även andra ämnen (immunoglobuliner)
som bidrar till att stärka valparnas immunförsvar. Första dygnet har valpens tarm lättast att ta upp detta ämne.


Tiken har sedan avslag som kommer från livmodern som håller på att läka. Detta håller på i några veckor, samtidigt som livmodern drar ihop sig.

 

Valpens första veckor: De närmaste dagarna efter födseln ägnar valparna åt att äta och sova. De ökar snabbt i vikt.
Valparna har till en början svårt att reglera sin kroppstemperatur. Det är därför viktigt att det är relativt varmt i valplådan och att liggunderlaget är torrt. Valparna får värme av tiken och när de ligger själva i lådan kryper de ihop i en hög för att hålla värmen.
Så länge valparna bara diar tiken så är det hon som sköter om dem, slickar dem rena. Under första tiden är denna stimulans nödvändig för att valparna ska kunna göra ifrån sig.

När valparna föds så är både öron och ögon slutna. Ögonen öppnas gradvis vid åtta till fjorton dagars ålder. Men det tar ytterligare någon vecka innan de kan fästa blicken ordentligt.
är valpen föds är öronlapparna tjocka och hörselgångarna slutna. Även hörselgångarna öppnas gradvis och man räknar med att valpen kan höra vid två veckors ålder.


Valparna har tre olika utvecklingsstadier. Den första är den nyfödda fasen och varar under tiden 0-13 dagar.
Den motoriska förmågan är ganska begränsad hos valpen. De kan kravla sig fram långsamt och valpen rör sig i cirklar eller halvcirklar.
Kontrollen behöver valpen också vid mjölktrampet under diandet.
Trots att valparna inget hör, låter de en hel del.
Förmodligen överför de viktig, omedveten information till tiken vilket påverkar hennes omvårdnadsbeteende.


Luktsinnet är inte färdigutvecklat men däremot fungerar delar av smaksinnet. Man har gjort tester som visar att de kan välja vad de vill äta. Glasstavar har doppats i olika vätskor och valpen suger intensivt på stavar som doppats i mjölk eller köttsaft men drar undan huvudet om staven smakar beskt eller surt.

Känselsinnena i huden - beröring, tryck och smärta fungerar relativt väl.
Särskilt känslig är valpen för beröring i ansiktet eller på tassarna vilket är viktigt i sökandet efter tikens spenar
.
 

Nästa fas är övergångsfasen: 13-20 dagar.  När ögonen öppnas börjar en dramatisk utveckling i valpens liv.. På en vecka förändras den från att till synens vara helt ovetande om sin omvärld till att börja visa grunden till den vuxna hundens beteenden. Förmågan att ta emot och reagera på sinnesintryck från omvärlden ökar snabbt.

Ögonen fungerar inte som hos den vuxna hunden än. För att synen ska fungera perfekt måste bland annat pupillreflexen, ögats muskler, näthinnan, synnerven och syncentrum i hjärnan vara färdigutvecklade.
Efter några dagar fungerar pupillens sammandragning vid starkt ljus.
Valpen kan följa rörliga objekt, till exempel syskonen med blicken.
När man lyfter dem flackar blicken fram och tillbaka som om de försöker fixera olika föremål i omgivningen.
Troligen ser de skugga och ljus, kontrastförändringar och rörelser men det är tveksamt om de ser några detaljer.
Näthinnan och synnerven börjar likna den vuxna hundens först under fjärde till femte veckan.
Man har mätt den elektriska aktiviteten i hjärnans syncentrum med EEG och det visar sig att den liknar den vuxna hundens mönster först vid sju till åtta veckors ålder.

Det enklaste sättet att kolla om valpens hörsel fungerar är att se när valpen börjar rycka till vid kraftiga ljud som handklappning.
Sen vet man inte riktigt när hundens hörsel är färdigtutvecklad så att den kan höra alla nyanser..

Den motoriska utvecklingen: Under denna period börjar valpens nervmuskelkontroll över bakbenen att komma ikapp utvecklingen av frambenen, vilket gör att valpen börjar kunna gå.
Utvecklingen av dessa sensoriska signaler från musklerna och in mot centrala nervsystemet börjar komma ikapp de motoriska signalerna ut till musklerna. Detta är en förutsättning för att rörelserna ska kunna fininställas.

En annan viktig mognadsprocess mot slutet av denna period är att de första tänderna börjar spricka fram, hörntänderna i överkäken.
Man ser att valpen börjar tugga på saker i sin omgivning.

Valpen börjar vifta på svansen i olika sociala situationer och man kan se att den har mera kontroll över sin svans.

Tre veckor: Vid denna ålder börjar valpen att kunna stå och slicka eller lapa i sig mat som är väl uppblött. Det är nu man kan börja med smakportioner.
Finns det möjlighet så börjar valpen gå ur lådan för att göra sina behov.
De klarar att styra denna funktionen själva utan att modern stimulerar med sina slickningar.
Många tikar fortsätter ändå att tvätta och slicka sina valpar ytterligare flera veckor.
Valparna reagerar mer och mer på varandra. De morrar och slåss under lek även om det ser klumpigt ut. De mognadsprocesser och den träning som behövs för att rörelsemönstren ska likna vuxna hundar tar tid.

De första ordentliga rädslereaktionerna vid ljud och synretningar börjar uppträda. Valpen rycker till och drar sig undan.

Temperaturregleringen börjar att komma igång, vilket visar i att valparna börjar ligga mer utspridda i valplådan.

Inlärningsförmågan: Studier har gjorts och man kan konstatera att vid denna ålder så sker en märkbar förbättring. Valpen lär sig koppla ihop vissa ljud med olika händelser.

Man kallar också den här perioden för socialiseringsfasen. Valpen lär sig känna igen sina artfränder och övriga sociala kompisar - människor, kanske även andra djur i sin omgivning. De lär sig att samverka med dem i sina beteenden.
De sociala erfarenheter som en valp gör under sina två första levnadsmånader har stor betydelse för dess vidare utveckling.
Flertalet försök har gjorts i detta ämne och valpar har fötts upp under olika experimentella förhållanden.. Bland annat har det visat sig att valpar som inte haft kontakt med människor under sina första 14 veckor blev mycket svåra att handskas med. De var rädda för människor och gick inte att dressera med större framgång.
I denna period är det därför ytterst viktigt att man börjar handskas med valparna mycket så att de blir bra och sociala sällskapshundar.

3 – 5 veckor

Prägling = valpen identifierar sig med arten, valparna är positiva och nyfikna och börjar leka. De börjar äta annat än modersmjölk. Det är viktigt med daglig, cirka 15 minuter, enskild mänsklig
kontakt.

 

5 – 7 veckor

 

Valparna börjar bli mer intresserade av jaktlekar. De ger sig gärna ut på små upptäcktsfärder. Under denna tid är det bra för valparna att få träffa vuxna snälla hundar.

 

7 – 12 veckor

Ledarprägling. Ökad flykttendens. Valpen börjar få minnesbilder = mer bestående inlärning sker. Dominansförhållanden i flocken utvecklas mer och mer. Det är viktigt att den som senare ska ta hand om dressyren dagligen gör något meningsfyllt med valpen.

 

12 – 16 veckor

Produktionen av könshormon ökar vilket gör att valpen försöker klättra på rangskalan. Erfarenheten får allt större betydelse. OBSERVERA förhållandet till eventuella barn eller liknande i familjen.

 

16 v – 7 mån

En lugn period som lämpligen tas tillvara för inlärning. Den lydnad som man lär in under denna period är till nytta vid dominanshandlingar senare.

 

7 mån – 10 mån

Fysisk könsmognad = klättrar på rangskalan. En ålder där en hel del problem kan uppstå, speciellt i samband med ökad självständighet.

 

10 – 17 mån

En lugn period som är mycket lämpad för dressyr.

 

17 – 22 mån Psykisk mognad = klättrar på rangskalan. Aggressivitet mot både hundar och människor är relativt vanlig. Det är viktigt att innan denna period ha befäst sitt ledarskap med god kontakt och lydnad.

 

Här kan man läsa om mjölkens sammansättning och betydelse hos hund!

Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Två glada tikar i väntans tider! Jill och Lina...

 

Är du intresserad av en valp och kan erbjuda ett tryggt, kärleksfullt och aktivt hem är du välkommen att maila (som en första kontakt) eller ringa på tfn 0175-91415!

"Injustice To Our Ladies
Author Unknown

You've bred a bitch, a winning thing,
And make her a Champion of the ring.
She's sound, she's lovely, a joy to see.
You want to breed her carefully.

Taking lots of time, you look around.
The stud must be both typey and sound.
You study pedigrees till you're blind,
Faithfully building the litter in your mind.

Several possibilities appear,
You write to all, and wait to hear.
Some write back, "My dog's the best".
You never hear from all the rest.

You choose the one you hope is right,
Although the stud fee's out of sight.
You breed your bitch...the die is cast,
The next nine weeks don't go by fast.

Of course, the lady whelps in the middle of the night
With luck and care, all comes out alright.
The next eight weeks you fret and strain,
Feed and scoop and try to train.

You take such care with home they get,
This one a show dog...that one a pet.
The new owners call with problems dear,
You're on the phone for half a year.

At last, the grand moment you've longed to know,
Your lady's pups have come to their first show.
They all look fine, not one a dud,
Then from behind they comes, WOW...nice pups...who's the STUD!"


Ett bekant fenomen, eller? =)


De här valparna som är sobelfärgade föddes i början av april -08 på Kennel QuilMhair i Skottland.