"Dogs are not our whole lives - they make our lives whole!" R. Caras

Valpinfo

Vi följer SKK:s grundregler och Cocker Spanielklubbens avelsstrategier. Alla valpar från oss levereras tidigast vid 8 veckors ålder och är då registrerade med stamtavla i Svenska Kennelklubben, veterinärbesiktade, ID-märkta med microchip, vaccinerade samt rutinmässigt avmaskade. Det medföljer utfodringsanvisningar med "startpaket" av valpfoder, diverse skötselråd, Svenska Kennelklubbens häfte och videofilm "Välkommen valp" och "Valpmanual" (bok om valpens fostran det första året). Vi har valpkullförsäkring mot ev. dolda fel som gäller i tre år. Vi gör gärna den första trimningen till reducerat pris då valppälsen är mogen och vi har "livstids" support och valpträffar. Vi har inga krav på att man ska vara utställningsintresserad och ställa ut sin hund för det finns ju så mycket annat roligt man kan göra med sin cocker...

Är du intresserad av en valp och kan erbjuda ett tryggt, kärleksfullt och aktivt hem är du välkommen att maila (som en första kontakt) eller ringa på tfn 0175-91415!

Först när båda de väntade valpkullarna är födda och det blivit stabilt med dem så uppdaterar vi hemsidan utförligare och svarar på email! Detta för att få en klarare bild av hur de kan fördelas enl intresselistan!

Chilli är dräktig! - Se "Väntad valpkull 3!

Allt är bra med båda kullarna!

Rex och Fionas valpar har blivit två veckor och börjat tulta runt så smått de korta stunder de är vakna. Ögon och öron öppnades när de var 1,5 vecka. Mios och Jills valpar har blivit en vecka och bara äter och sover.Allt är så normalt det kan vara. För oss tvåbenta är det fortfarande mycket passning dag och natt, framför allt de första två veckorna. Kanske att det finns tid i nästa vecka att ta tag i intresselistan. För vår del är det inte bråttom, men förstår ju att alla som väntar på besked är ivriga att få veta. Men allt som gäller valpar och de övriga hundarna kommer i första hand för oss.

Fionas och Rex kull är inte leveransklar förrän tidigast 30 juni då de är 8 veckor. Jills och Rex kull är leveransklar tidigast 9 juli då de är 8 veckor.

Rex och Fionas åtta valpar ........&....... Mios och Jills sex valpar

Det är sammanlagt 7 tikar och 7 hanar i färgerna röd, svart och black and tan

Så här går det till när man vill tinga och köpa valp hos oss:

1. Vi uppdaterar på hemsidan när parning är gjord och därpå när vi säkert vet att tiken är dräktig.

2. När valparna är födda så uppdaterar vi hemsidan med det! Har ni inte hört något ifrån oss vid den tiden så kan ni höra av er igen (så vi vet att ni fortfarande är intresserade) helst på email då det inte finns mycket tid att svara i tfn! - glöm inte att lämna ert namn och telefonnummer!

Det är alltså inte bråttom, eftersom valparna behöver bli några veckor innan vi vet hur de passar att bli fördelade.

3. Efter att ni hört av er vid denna tid har vi kontakt (oftast när valparna är 3 - 5 veckor) och vi kommer överens om en tid att besöka valparna när de är 5 - 6 veckor!

4. Valparna är leveransklara tidigast när de blivit 8 veckor, men det gör absolut inget att de stannar längre. Det är bara bra för tiken att valparna flyttar succsesivt och så blir det alltid eftersom de olika köparna har varierande tider då de bäst kan ta emot valpen. Se vidare på sidan "Valpar"!

 

Nej till rutinmässig kirurgisk kastrering av hund! - Läs detta om du går i sådana tankar!

Vi vill alltså inte medverka till denna kastreringsvåg och säljer inte valp om man har för avsikt att kastrera den. Tyvärr så driver även vissa hunddagis på denna våg!

Här kan man läsa om SKKs policy avseende kastrering!

Norm Sveriges Veterinärförbund

Mirjas och Rex dotter Minna, 7 månader, kom på besök! Då satte vi in henne och syskonen Lilja och Liam i valparnas sommarhage, så vi kunde hålla dem samlade för att filma. Flame vår import från Skottland som är en dag äldre fick förstås vara med. Men vem är vem? Jo jag kan förstås se det....

Merry Cocktails Keaton har valpar hos Big Green Valleys kennel, Coxicas kennel och Liljeblommans kennel!

På skärtorsdagen föddes Jayce och Happys valpar hos kennel Perchwater!

Alla svartvita!

I Italien har Jayce blivit pappa till sex underverk, tre tikar och tre hanar, alla rödvita som föräldrarna:

Föregående valpkull:

Mirjas valpar är 8 veckor och har fått komma ut en stund!

 

Valparna har blivit 6 veckor. De har badat och fått garn i olika färger om halsen så vi ska veta vem som är vem och att det blir rättvist med gos och kel.

Senare ska vi ta individuella bilder också!

 

Mirjas och Rex valpar 5 veckor. De är så matfriska så de har fått en större valpbar nu! De äter valpfoder fyra gånger per dag.

När de var 3 veckor flyttade de ut från valplådan i sovrummet till en stor hage i köket, där de fortfarande är.

Mamma Mirja rör sig fritt och går in till dem lite då och då och ger dem en slurk att dia.

Premiär för "Köpahundpodden"!

Våra valpar äter:

Trötta valpar efter en dag med bus och lek

 

Fakta om valparnas utveckling

VALPNINGEN: När tempen går ner till under 37 så är det ett tecken på att valparna är på gång. När tempen vänder uppåt igen sätts öppningsstadiet igång och inom ett dygn sker valpningen.
Majoriteten av alla valpningar är komplikationsfria och de flesta tikar klarar av förlossningen på ett utmärkt sätt.
Det är ändå viktigt att man finns där till hands om något skulle gå fel eller tiken behöver hjälp. Tikarna känner sig oftast tryggare om matte eller husse finns i närheten.


Valpningarna kan variera betydligt och vara olika från gång till gång eller från tik till tik.
När fostren är färdigutvecklade frisätts hormonet (kortikosteroider) från deras binjurar som signalerar till tiken att förlossningsarbetet kan starta. Östrogen frisätts som stimulerar produktionen av prostaglandin som i sin tur stimulerar äggstockarna till frisläppning av relaxin. Relaxin och östrogen mjukar upp ligament och förlossningsvägar så att fostren kan passera.


Livmodermunnen som normalt är ca. 1mm. ska vara minst 4-5 cm bred för att valparna ska kunna komma ut. Väggarna i slidan mjukas också upp. Prostaglandin  verkar också på äggstockarna så att produktionen av progesteron avtar på hypofysen i hjärnan så att oxytocin frigörs så att livmodern kan dra ihop sig och pressa ut valparna.

Öppningsstadiet inleder valpningen och kan vara allt från 4 timmar till 36 timmar. Då förbereder sig tiken för att föda, hon är orolig, hässjar och skakar. Skakningarna beror på den låga kroppstemperaturen.
Tiken krafsar och bäddar.


Utdrivningsstadiet är nästa steg, då har tiken synbara krystvärkar, det är då valparna föds fram. Det är mycket olika hur lång tid det tar att föda fram valparna. Det är olika från valpning till valpning, ibland kan det vara bara några minuter mellan valparna ibland flera timmar. Om tiken bär på en stor kull kan hon ibland behöva vila några timmar mellan de första och sista valparna. Ibland kommer moderkakan samtidigt som valpen eller också senare. Modern vill gärna äta upp dem, vilket är nyttigt för henne för de innehåller viktiga näringsämnen, men man brukar bara låta dem äta upp ett par, annars finns risken för att de får diarré
...

Det är viktigt att valparna får i sig råmjölken (den första mjölken)  den innehåller förutom näringsämnen även andra ämnen (immunoglobuliner)
som bidrar till att stärka valparnas immunförsvar. Första dygnet har valpens tarm lättast att ta upp detta ämne.


Tiken har sedan avslag som kommer från livmodern som håller på att läka. Detta håller på i några veckor, samtidigt som livmodern drar ihop sig.

 

Valpens första veckor: De närmaste dagarna efter födseln ägnar valparna åt att äta och sova. De ökar snabbt i vikt.
Valparna har till en början svårt att reglera sin kroppstemperatur. Det är därför viktigt att det är relativt varmt i valplådan och att liggunderlaget är torrt. Valparna får värme av tiken och när de ligger själva i lådan kryper de ihop i en hög för att hålla värmen.
Så länge valparna bara diar tiken så är det hon som sköter om dem, slickar dem rena. Under första tiden är denna stimulans nödvändig för att valparna ska kunna göra ifrån sig.

När valparna föds så är både öron och ögon slutna. Ögonen öppnas gradvis vid åtta till fjorton dagars ålder. Men det tar ytterligare någon vecka innan de kan fästa blicken ordentligt.
är valpen föds är öronlapparna tjocka och hörselgångarna slutna. Även hörselgångarna öppnas gradvis och man räknar med att valpen kan höra vid två veckors ålder.


Valparna har tre olika utvecklingsstadier. Den första är den nyfödda fasen och varar under tiden 0-13 dagar.
Den motoriska förmågan är ganska begränsad hos valpen. De kan kravla sig fram långsamt och valpen rör sig i cirklar eller halvcirklar.
Kontrollen behöver valpen också vid mjölktrampet under diandet.
Trots att valparna inget hör, låter de en hel del.
Förmodligen överför de viktig, omedveten information till tiken vilket påverkar hennes omvårdnadsbeteende.


Luktsinnet är inte färdigutvecklat men däremot fungerar delar av smaksinnet. Man har gjort tester som visar att de kan välja vad de vill äta. Glasstavar har doppats i olika vätskor och valpen suger intensivt på stavar som doppats i mjölk eller köttsaft men drar undan huvudet om staven smakar beskt eller surt.

Känselsinnena i huden - beröring, tryck och smärta fungerar relativt väl.
Särskilt känslig är valpen för beröring i ansiktet eller på tassarna vilket är viktigt i sökandet efter tikens spenar
.
 

Nästa fas är övergångsfasen: 13-20 dagar.  När ögonen öppnas börjar en dramatisk utveckling i valpens liv.. På en vecka förändras den från att till synens vara helt ovetande om sin omvärld till att börja visa grunden till den vuxna hundens beteenden. Förmågan att ta emot och reagera på sinnesintryck från omvärlden ökar snabbt.

Ögonen fungerar inte som hos den vuxna hunden än. För att synen ska fungera perfekt måste bland annat pupillreflexen, ögats muskler, näthinnan, synnerven och syncentrum i hjärnan vara färdigutvecklade.
Efter några dagar fungerar pupillens sammandragning vid starkt ljus.
Valpen kan följa rörliga objekt, till exempel syskonen med blicken.
När man lyfter dem flackar blicken fram och tillbaka som om de försöker fixera olika föremål i omgivningen.
Troligen ser de skugga och ljus, kontrastförändringar och rörelser men det är tveksamt om de ser några detaljer.
Näthinnan och synnerven börjar likna den vuxna hundens först under fjärde till femte veckan.
Man har mätt den elektriska aktiviteten i hjärnans syncentrum med EEG och det visar sig att den liknar den vuxna hundens mönster först vid sju till åtta veckors ålder.

Det enklaste sättet att kolla om valpens hörsel fungerar är att se när valpen börjar rycka till vid kraftiga ljud som handklappning.
Sen vet man inte riktigt när hundens hörsel är färdigtutvecklad så att den kan höra alla nyanser..

Den motoriska utvecklingen: Under denna period börjar valpens nervmuskelkontroll över bakbenen att komma ikapp utvecklingen av frambenen, vilket gör att valpen börjar kunna gå.
Utvecklingen av dessa sensoriska signaler från musklerna och in mot centrala nervsystemet börjar komma ikapp de motoriska signalerna ut till musklerna. Detta är en förutsättning för att rörelserna ska kunna fininställas.

En annan viktig mognadsprocess mot slutet av denna period är att de första tänderna börjar spricka fram, hörntänderna i överkäken.
Man ser att valpen börjar tugga på saker i sin omgivning.

Valpen börjar vifta på svansen i olika sociala situationer och man kan se att den har mera kontroll över sin svans.

Tre veckor: Vid denna ålder börjar valpen att kunna stå och slicka eller lapa i sig mat som är väl uppblött. Det är nu man kan börja med smakportioner.
Finns det möjlighet så börjar valpen gå ur lådan för att göra sina behov.
De klarar att styra denna funktionen själva utan att modern stimulerar med sina slickningar.
Många tikar fortsätter ändå att tvätta och slicka sina valpar ytterligare flera veckor.
Valparna reagerar mer och mer på varandra. De morrar och slåss under lek även om det ser klumpigt ut. De mognadsprocesser och den träning som behövs för att rörelsemönstren ska likna vuxna hundar tar tid.

De första ordentliga rädslereaktionerna vid ljud och synretningar börjar uppträda. Valpen rycker till och drar sig undan.

Temperaturregleringen börjar att komma igång, vilket visar i att valparna börjar ligga mer utspridda i valplådan.

Inlärningsförmågan: Studier har gjorts och man kan konstatera att vid denna ålder så sker en märkbar förbättring. Valpen lär sig koppla ihop vissa ljud med olika händelser.

Man kallar också den här perioden för socialiseringsfasen. Valpen lär sig känna igen sina artfränder och övriga sociala kompisar - människor, kanske även andra djur i sin omgivning. De lär sig att samverka med dem i sina beteenden.
De sociala erfarenheter som en valp gör under sina två första levnadsmånader har stor betydelse för dess vidare utveckling.
Flertalet försök har gjorts i detta ämne och valpar har fötts upp under olika experimentella förhållanden.. Bland annat har det visat sig att valpar som inte haft kontakt med människor under sina första 14 veckor blev mycket svåra att handskas med. De var rädda för människor och gick inte att dressera med större framgång.
I denna period är det därför ytterst viktigt att man börjar handskas med valparna mycket så att de blir bra och sociala sällskapshundar.

3 – 5 veckor

Prägling = valpen identifierar sig med arten, valparna är positiva och nyfikna och börjar leka. De börjar äta annat än modersmjölk. Det är viktigt med daglig, cirka 15 minuter, enskild mänsklig
kontakt.

 

5 – 7 veckor

 

Valparna börjar bli mer intresserade av jaktlekar. De ger sig gärna ut på små upptäcktsfärder. Under denna tid är det bra för valparna att få träffa vuxna snälla hundar.

 

7 – 12 veckor

Ledarprägling. Ökad flykttendens. Valpen börjar få minnesbilder = mer bestående inlärning sker. Dominansförhållanden i flocken utvecklas mer och mer. Det är viktigt att den som senare ska ta hand om dressyren dagligen gör något meningsfyllt med valpen.

 

12 – 16 veckor

Produktionen av könshormon ökar vilket gör att valpen försöker klättra på rangskalan. Erfarenheten får allt större betydelse. OBSERVERA förhållandet till eventuella barn eller liknande i familjen.

 

16 v – 7 mån

En lugn period som lämpligen tas tillvara för inlärning. Den lydnad som man lär in under denna period är till nytta vid dominanshandlingar senare.

 

7 mån – 10 mån

Fysisk könsmognad = klättrar på rangskalan. En ålder där en hel del problem kan uppstå, speciellt i samband med ökad självständighet.

 

10 – 17 mån

En lugn period som är mycket lämpad för dressyr.

 

17 – 22 mån Psykisk mognad = klättrar på rangskalan. Aggressivitet mot både hundar och människor är relativt vanlig. Det är viktigt att innan denna period ha befäst sitt ledarskap med god kontakt och lydnad.

 

Här kan man läsa om mjölkens sammansättning och betydelse hos hund!

Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På juldagen fick Jills och Linas valpkullar komma ut för första gången!

Tikarna blir alltid så uppspelta och leker mer med sina valpar när de får gott om utrymme!

Det är lite skilllnad på årets gröna jul jämfört med julen för två år sedan!

Här är Jill med sina valpar som är drygt 6 veckor:

Här är Lina med sina valpar som är drygt 7 veckor:

 

Pappa till Jills och Linas valpkullar är Moray, som är en glad och utåtriktad kille, mycket showig, vilket också syns på videon nedan från Cockerklubbens Club Show!

 

Två glada tikar i väntans tider! Jill och Lina...

 

Är du intresserad av en valp och kan erbjuda ett tryggt, kärleksfullt och aktivt hem är du välkommen att maila (som en första kontakt) eller ringa på tfn 0175-91415!

"Injustice To Our Ladies
Author Unknown

You've bred a bitch, a winning thing,
And make her a Champion of the ring.
She's sound, she's lovely, a joy to see.
You want to breed her carefully.

Taking lots of time, you look around.
The stud must be both typey and sound.
You study pedigrees till you're blind,
Faithfully building the litter in your mind.

Several possibilities appear,
You write to all, and wait to hear.
Some write back, "My dog's the best".
You never hear from all the rest.

You choose the one you hope is right,
Although the stud fee's out of sight.
You breed your bitch...the die is cast,
The next nine weeks don't go by fast.

Of course, the lady whelps in the middle of the night
With luck and care, all comes out alright.
The next eight weeks you fret and strain,
Feed and scoop and try to train.

You take such care with home they get,
This one a show dog...that one a pet.
The new owners call with problems dear,
You're on the phone for half a year.

At last, the grand moment you've longed to know,
Your lady's pups have come to their first show.
They all look fine, not one a dud,
Then from behind they comes, WOW...nice pups...who's the STUD!"


Ett bekant fenomen, eller? =)


De här valparna som är sobelfärgade föddes i början av april -08 på Kennel QuilMhair i Skottland.