"Dogs are not our whole lives - they make our lives whole!" R. Caras

Valpinfo

Vi följer SKK:s grundregler och Cocker Spanielklubbens avelsstrategier. Alla valpar från oss levereras tidigast vid 8 veckors ålder och är då registrerade med stamtavla i Svenska Kennelklubben, veterinärbesiktade (intyget är högst 7 dagar, annars gör vi en ombesiktning om valpen hämtas senare), ID-märkta med microchip, vaccinerade samt rutinmässigt avmaskade. Det medföljer utfodringsanvisningar med "startpaket" av valpfoder, diverse skötselråd, Svenska Kennelklubbens häfte "Välkommen valp" och "Valpmanual" (bok om valpens fostran det första året). Vi har valpkullförsäkring mot ev dolda fel som gäller i tre år och vi har "livstids" support och valpträffar. Vi har en facebookgrupp för våra valpköpare (OBS! Inte för dem som önskar köpa valp från oss utan bara för dem som redan har valp från oss) och en grupp för de som har äldre hundar från oss så vi lätt kan hålla kontakt. Den äldsta hunder där är nu 14 år. Vi har i år (2019) 25-årsjubileum som cockeruppfödare. Vi har inga krav på att man ska vara utställningsintresserad och ställa ut sin hund för det finns ju så mycket annat roligt man kan göra med sin cocker som t ex rallylydnad, nosework, spår osv....

Förslag på utrustning till cockervalpen finns här!

Sommaren en farofylld tid för hunden! - uppdaterad 2019-07-26

Planerad valpkull i höst-vinter!

Valpkull 1!

Individuella bilder på Fionas och Rex valpar när de är 7 veckor!

Valpkull 3!

Individuella bilder på Brittas och Charlies valpar!

(Charlie är bror med Chilli och det är Ella och Rex som är deras föräldrar)

Valpkull 4!

Individuella bilder på Chillis och Mios valpar!

(valpkull 3 och 4 är alltså kusiner:-)

 

Är du intresserad av en valp och kan erbjuda ett tryggt, kärleksfullt och aktivt hem är du välkommen att maila (som en första kontakt) eller ringa på tfn 0175-91415!

Bilder på kullarna under den gångna veckan finns här!

(Bilderna uppdaterade månd 19 aug)

Blogg om sommarens valpkullar:

Måndag 19 augusti: Idag flyttade den sista av Chillis tikvalpar. I slutet av veckan flyttar den ende hanen i den kullen. Det har varit en härlig tid med alla valpar och deras mödrar. De har gjort ett fint jobb så valparna har haft en fantastiskt fin uppväxt. De har kunnat vara ute mycket på dagarna då vädret inte varit alltför varmt i år.

Vi har förstås sparat några valpar också! Det är Ace, Affi, Fleur och Frey.

Efter sommaren planerar vi att ha valpträff för sommarens valpar!

Vi önskar alla ett fortsatt gott liv och avslutar nu denna blogg!

 

Måndag 5 augusti: Idag har vi varit och veterinärbesiktigat, vaccinerat och id-chippat Brittas och Chillis valpar. Alla friska och sunda. I morgon 6 aug blir Brittas valpar 8 veckor och börjar flytta till sina nya ägare. Chillis valpar blir 8 veckor på söndag den 11 aug och börjar då flytta till "eget boende" och få egna hussar och mattar. Igår tog vi individuella bilder på båda dessa kullar som kan ses här och här!

Onsdag 31 juli: Idag har vi fått tillbaka vårt fasta telefonnät! Hoppas det håller nu och inte fortsätter att strula som det gjort alltför länge! Så nu kan jag ringa utan att det bryts eller att ljudet försvinner. Vill ni i sommarens kullar prata eller fråga något så skicka först ett mail, så ringer jag upp. Vi har fortsatt prioritet på valpar och övriga hundar, så vi är inte ofta vid telefonen. Alla valpar, även Brittas och Chillis har nu vilande färsäkringar i Sveland som gäller 10 dagar efter leverans. Försäkringsombudet Irene Ellström kommer att kontakta er först via sms där ni meddelar er emailadress, så skickar hon info som ni kan läsa i lugn och ro. Hon är väldigt bra att prata med och förklara om ni tycker det är bättre!

Fredag 26 juli: Värmeböljan har slagit till, så de minsta valparna, Chillis, kan vi inte ta ut förrän det blivit svalare mot kvällen. Idag har vi putsat och badat dem, se bild! Under veckan har både Brittas och Chillis valpar haft besök av sina blivande ägare. Alla har eller har haft cocker och kan även trimma själva. Det är betryggande för oss att valparna kommer till hem som har erfarenhet av rasen - och älskar den liksom vi. Extra roligt att få besök av Lottie, 12 år, som är Adams och Bibbis dotter. De är två hundar som har betytt väldigt mycket för oss, särskilt när det gäller temperamentet är de i särklass. Dottern till Lotties ägare är nu sugen på en egen cocker. Så är det ofta att man "ärver" kärleken till rasen genom den erfarenhet man har i sin uppväxt. I den kommande veckan ska vi ta individuella bilder på Brittas och Chillis valpar! Vi fortsätter även att ta emot besök. Månd 5 aug har vi tid för veterinärbesiktning, vaccinering och id-chip. Tisd 6 aug blir Brittas valpar flygfärdiga och sönd 11 aug blir Chillis detsamma! Men vi har fortfarande några veckor kvar att njuta av dem!

Söndag 21 juli: Dagarna och veckorna går fort! Lika fort som valparna växer! Idag blir Chillis och Mios valpar 5 veckor! Fionas och Rex blir 11 veckor. På tisdag blir Jill och Mio-valparna 10 veckor. De flesta av de valparna har flyttat, men vi behåller några - och några ska hämtas senare. Brittas valpar blir 6 veckor på tisdag och just den kommande veckan och veckan därpå (v31 & 32) tar de emot besök.

Onsdag 10 juli: Nu är även Jill- och Mio-valparna veterinärbesiktigade, id-chippade och har vaccinerats. De är också på väg ut ur boet. Chilli- och Mio-valparna blev 3 veckor i söndags och Britta- Charlie-valparna blev 4 veckor igår. Tider för besök till de kullarna är inbokade v 30 - 31.

Chillis valpar 3 veckor har börjat med avvänjningen!

Måndag 8 juli: De som sedan tidigare har hund från oss har förtur på valp - detta sagt för att vi fått mail med besvikna kommentarer om att inte få köpa valp. Intresselistan går alltså inte i turordning så som väntelistor på sjukhus mm. Vi prioriterar våra uppfödarvänner och de vi redan känner som har eller har haft hund från oss. Ingenting är heller bestämt förrän vi träffas personligen vid den första valptitten då valparna är som yngst 5 veckor, men allra helst 6-7 veckor - och kommit överens om det. Är det då bestämt så säljer vi förstås inte valpen till någon annan. Som t ex MC Zowie (på bildsidan) har flera uppfödare både i Sverige och utomlands varit intresserade av. Men eftersom hon var tingad av familjen jag känner och har träffat sedan tidigare så är det förstås de som ska få köpa henne. Vi får massor med mailförfrågningar om valp som vi inte alltid hinner läsa och ännu mindre ringa upp och prata. Därför har vi för att spara tid som behövs bäst till att sköta valpar och övriga hundar i år - då valpkullarna föddes så ovanligt tätt - den här bloggen för att kommunicera med alla intressenter och om möjligt öka förståelsen för situationen! Hoppas alla förstår!

Torsdag 4 juli: Veckan ägnas åt leveranser av Fionas och Rex valpar och en hel del annat förstås.

I nästa vecka, v 28, på tisdagen ska vi veterinärbesiktiga, vaccinera och id-chippa Jill och Mio-valparna! Det är samma dag de blir 8 veckor. Sen meddelar jag när ni som ska ha valp ur den kullen kan komma och hämta valpen. Bra att ni meddelar mig önskemål om dag, som några har gjort!

Måndag 1 juli: Idag har vi varit till veterinären och besiktigat, vaccinerat och id-chippat Fionas och Rex valpar. Alla åtta var utan anmärkning och alla fem hanarna har sina båda testiklar. I morgon börjar valparna flyga ur boet! Tiden går alltför fort.....

Fredag 28 juni: Igår tog vi individuella bilder med stamtavlenamn på Fionas och Rex valpar som man kan se här!

Vi tog även individuella bilder på Jill och Mio-valparna, men vi har inte hunnit med att göra dem klara ännu! Nu spånar vi först på stamtavlenamnen för att skicka in registreringsanmälan till SKK! De valparna är ännu bara 6 veckor, så vi har mer tid på oss att klura på det.

Onsdag 26 juni: Måndagen den 1 juli har vi tid för veterinärbesiktning! Då är Fionas valpar 8 v + 1 dag. Vi kontaktar och kommer överens om dag och tid de kan börja flyga ur boet! Men skicka gärna önskemål per email!

Måndag 24 juni: Det var trevligt att träffa de blivande ägarna till Fionas och Jills valpar! Vi hör av oss i slutet av denna vecka, v 26, när det är klart med veterinärbesiktningen för att komma överens om eller bekräfta önskemålet om lämplig dag att hämta de små liven!

Under v 30 - 31 tar vi emot besök till Brittas och Chillis valpar. Ni som inte redan blivit kontaktade om det kommer vi att meddela dessförinnan för att boka in lämplig dag och tid!

Fredag 21 juni, midsommarafton: Hoppas alla har en härlig midsommarhelg! Väldigt roligt att så pass många kan komma i morgon och på söndag för att träffa valparna. Vi har ju inte riktigt hunnit med den delen så bra! Vi ses!

Välkomna!

Tisdag 18 juni: Idag blir Brittas sex valpar en vecka! Se bild nedan! Fionas åtta valpar blev sex veckor i söndags - se bildsidan! Jills sex valpar blir fem veckor idag - se bildsidan! Allt är bra med alla kullar!

Några valpbesök till Fionas valpkull som är den äldsta kullen är inbokade (men ännu inte alla). Den här veckan, v 25, midsommarveckan, kan vi ta emot flera besök till Fionas valpar (och i mån av tid även till Jills valpar) i slutet av veckan. Trots att det är midsommar tar vi emot bokade besök lördag 22 juni som är midsommardag från kl 16 - 20 och söndagen 23 juni samma tider. Därför ber jag er som har möjlighet att komma under midsommarhelgen att maila 91415@telia.com och meddela vilken tid som passar, så ringer jag upp eller mailar och vi kommer överens om lämplig tid mm!

I mitten av veckan därpå, v 26, kommer vi att ta individuella bilder med stamtavlenamn då dessa två valpkullar är registrerade i SKK. På söndagen i den veckan, 30 juni, blir Fionas valpar åtta veckor och har mölighet att flyga ur boet. Men det beror även på om vår veterinär har tid att veterinärbesiktiga, id-chippa och vaccinera dem denna vecka. Han har semester innevarande vecka men kommer i tjänst efter midsommar.

Britta med sina sex valpar som blev en vecka idag.

Det är fem tikar och en hane. De växer och frodas. Britta är erfaren och har mycket mjölk.

 

Söndag 16 juni: Idag har Chilli fått sina valpar! Tacksamt när det sker på dagtid, så fler i familjen är vakna och hjälper till med allt. Det blev fyra tikar och en hane som alla är stora och kraftiga, väger 350 g. Men de första 3-4 dygnen är alltid kritiska. Även fastän allt verkar normalt när de är nyfödda, kan det då visa sig att alla inte är livskraftiga. Därför brukar vi uppfödare inte vara så snabba med att uppdatera hemsidor utan vänta några dagar med det. Nu gör jag ett undantag. Hittills i år har alla i varja kull varit livskraftiga och inte heller någon dödfödd. Det är verkligen skönt. För det är vanligare än vad folk i allmänhet vet och tror och det tär på oss att uppleva. Det kan även tillstöta negativa saker senare under valpstadiet. Men det har vi varit förskonade från att uppleva. Vi uppfödare delar med oss av erfarenheter och upplevelser till varandra men utåt sett kan det verka som att allt är frid och fröjd . Nu glädjer vi oss åt att åter ha fått en valpkull där allt hittills verkar normalt och att de senare ska fortsätta att glädja sina blivande ägare...

Chilli har fått sina valpar med Mio!

Fredag 14 juni: Det har alltså fortsatt att inte gå enligt planerna, så som det ofta gör med levande varelser. Planeringen var att när telefonnätet skulle komma i funktion igen i mitten av v 24, fortsätta att kontakta valpintressenter för att planera in besök, så fick vi istället ta hand om Brittas valpning, samt att en tik från annan kennel kom hit för att paras med Mio. Allt har gått bra med parning och valpning. Se bild nedan! Vi fortsätter att ta tag i intresselistan och kontakta våra valpspekulanter när tid ges! Närmast på agendan är nu Chillis valpning som stundar samt ta hand om alla valpar och vuxna i första hand. Valparna är ju fortfarande inte mer än 4 v, 5 v resp 4 dagar ......Vi fortsätter att uppdatera bloggen med förhoppning om förståelse och tålamod. Ska även läsa mailen som inte blivit gjort under veckan.

Bilder på kullarna under den gångna veckan finns här!

Nu när vi äntligen kommit igång med intresselistan så fungerar det inte att ringa! Något har hänt med vår telefonledning! Mobilnätet har dålig täckning, så det fungerar inte heller. Därför kommer det att dröja ytterligare några dagar innan vi kan göra allt klart med valpintressenter tyvärr!

Vi håller på och betar av intresselistan, men har inte hunnit kontakta alla som vi tycker känns bra - så ännu finns det hopp! Eftersom vi väntar två valpkullar till i slutet av juni så kommer vi återigen att senare ta tag i intresselistan när de är födda och det är klart med de två äldre kullarna. Det är tillräckligt svårt att hålla ordning på alla intressenter till de nuvarande kullarna när det gäller färg, kön mm så vi vill ha allt klart med dem först innan vi "blandar in" de två väntade kullarna.

Britta har fått sina valpar med Charlie ! - Se "Valpkull 3"

11 juni tyckte Brittas valpar att det var dags att födas. Det är 5 tikar och en hane.

Allt är bra med båda kullarna!

Här har vi individuella bilder på Jills och Mios valpar när de är 3 veckor!

Rex och Fionas valpar började äta själva ett mål om dagen några dagar innan de blev 3 veckor. Sen flyttade de in i valphagen i köket.

Så har det gått en vecka till och Fionas och Rex valpar har blivit tre veckor. Avvänjningen har börjat så de började för några dagar sedan att äta ett mål valpfoder per dag och för övrigt diar de. Sen ökar man på så de får två mål per dag, tre mål, fyra mål osv....tills tiken sinat vid 5-6 veckors ålder. Då har de fått vassa tänder så mamman vill slippa.

Jill- och Mio-valparna har blivit två veckor och är hela tiden mätta och nöjda med att bara dia och sova. De har öppnat ögon och öron, men är inte alls intresserade av världen utanför ännu.

Rex och Fionas valpar har blivit två veckor och börjat tulta runt så smått de korta stunder de är vakna. Ögon och öron öppnades när de var 1,5 vecka. Mios och Jills valpar har blivit en vecka och bara äter och sover.Allt är så normalt det kan vara. För oss tvåbenta är det fortfarande mycket passning dag och natt, framför allt de första två veckorna. Kanske att det finns tid i nästa vecka att ta tag i intresselistan. För vår del är det inte bråttom, men förstår ju att alla som väntar på besked är ivriga att få veta. Men allt som gäller skötsel av valpar och de övriga hundarna kommer i första hand för oss.

Fionas och Rex kull är inte leveransklar förrän tidigast 30 juni då de är 8 veckor. Jills och Rex kull är leveransklar tidigast 9 juli då de är 8 veckor.

Rex och Fionas åtta valpar ........&....... Mios och Jills sex valpar

Det är sammanlagt 7 tikar och 7 hanar i färgerna röd, svart och black and tan

 

Så här går det till när man vill tinga och köpa valp hos oss:

1. Vi uppdaterar på hemsidan när parning är gjord och därpå när vi säkert vet att tiken är dräktig.

2. När valparna är födda så uppdaterar vi hemsidan med det! Har ni inte hört något ifrån oss vid den tiden så kan ni höra av er igen (så vi vet att ni fortfarande är intresserade) helst på email då det inte finns mycket tid att svara i tfn! - glöm inte att lämna ert namn och telefonnummer!

Det är alltså inte bråttom, eftersom valparna behöver bli några veckor innan vi vet hur de passar att bli fördelade.

3. Efter att ni hört av er vid denna tid har vi kontakt (oftast när valparna är 3 - 5 veckor) och vi kommer överens om en tid att besöka valparna när de är 5 - 6 veckor!

4. Valparna är leveransklara tidigast när de blivit 8 veckor, men det gör absolut inget att de stannar längre. Det är bara bra för tiken att valparna flyttar succsesivt och så blir det alltid eftersom de olika köparna har varierande tider då de bäst kan ta emot valpen. Se vidare på sidan "Valpar"!

 

Nej till rutinmässig kirurgisk kastrering av hund! - Läs detta om du går i sådana tankar!

Vi vill alltså inte medverka till denna kastreringsvåg och säljer inte valp om man har för avsikt att kastrera den. Tyvärr så driver även vissa hunddagis på denna våg!

Här kan man läsa om SKKs policy avseende kastrering!

Norm Sveriges Veterinärförbund

Mirjas och Rex dotter Minna, 7 månader, kom på besök! Då satte vi in henne och syskonen Lilja och Liam i valparnas sommarhage, så vi kunde hålla dem samlade för att filma. Flame vår import från Skottland som är en dag äldre fick förstås vara med. Men vem är vem? Jo jag kan förstås se det....

Merry Cocktails Keaton har valpar hos Big Green Valleys kennel, Coxicas kennel och Liljeblommans kennel!

På skärtorsdagen föddes Jayce och Happys valpar hos kennel Perchwater!

Alla svartvita!

I Italien har Jayce blivit pappa till sex underverk, tre tikar och tre hanar, alla rödvita som föräldrarna:

Föregående valpkull:

Mirjas valpar är 8 veckor och har fått komma ut en stund!

 

Valparna har blivit 6 veckor. De har badat och fått garn i olika färger om halsen så vi ska veta vem som är vem och att det blir rättvist med gos och kel.

Senare ska vi ta individuella bilder också!

 

Mirjas och Rex valpar 5 veckor. De är så matfriska så de har fått en större valpbar nu! De äter valpfoder fyra gånger per dag.

När de var 3 veckor flyttade de ut från valplådan i sovrummet till en stor hage i köket, där de fortfarande är.

Mamma Mirja rör sig fritt och går in till dem lite då och då och ger dem en slurk att dia.

Premiär för "Köpahundpodden"!

Våra valpar äter:

Trötta valpar efter en dag med bus och lek

 

Fakta om valparnas utveckling

VALPNINGEN: När tempen går ner till under 37 så är det ett tecken på att valparna är på gång. När tempen vänder uppåt igen sätts öppningsstadiet igång och inom ett dygn sker valpningen.
Majoriteten av alla valpningar är komplikationsfria och de flesta tikar klarar av förlossningen på ett utmärkt sätt.
Det är ändå viktigt att man finns där till hands om något skulle gå fel eller tiken behöver hjälp. Tikarna känner sig oftast tryggare om matte eller husse finns i närheten.


Valpningarna kan variera betydligt och vara olika från gång till gång eller från tik till tik.
När fostren är färdigutvecklade frisätts hormonet (kortikosteroider) från deras binjurar som signalerar till tiken att förlossningsarbetet kan starta. Östrogen frisätts som stimulerar produktionen av prostaglandin som i sin tur stimulerar äggstockarna till frisläppning av relaxin. Relaxin och östrogen mjukar upp ligament och förlossningsvägar så att fostren kan passera.


Livmodermunnen som normalt är ca. 1mm. ska vara minst 4-5 cm bred för att valparna ska kunna komma ut. Väggarna i slidan mjukas också upp. Prostaglandin  verkar också på äggstockarna så att produktionen av progesteron avtar på hypofysen i hjärnan så att oxytocin frigörs så att livmodern kan dra ihop sig och pressa ut valparna.

Öppningsstadiet inleder valpningen och kan vara allt från 4 timmar till 36 timmar. Då förbereder sig tiken för att föda, hon är orolig, hässjar och skakar. Skakningarna beror på den låga kroppstemperaturen.
Tiken krafsar och bäddar.


Utdrivningsstadiet är nästa steg, då har tiken synbara krystvärkar, det är då valparna föds fram. Det är mycket olika hur lång tid det tar att föda fram valparna. Det är olika från valpning till valpning, ibland kan det vara bara några minuter mellan valparna ibland flera timmar. Om tiken bär på en stor kull kan hon ibland behöva vila några timmar mellan de första och sista valparna. Ibland kommer moderkakan samtidigt som valpen eller också senare. Modern vill gärna äta upp dem, vilket är nyttigt för henne för de innehåller viktiga näringsämnen, men man brukar bara låta dem äta upp ett par, annars finns risken för att de får diarré
...

Det är viktigt att valparna får i sig råmjölken (den första mjölken)  den innehåller förutom näringsämnen även andra ämnen (immunoglobuliner)
som bidrar till att stärka valparnas immunförsvar. Första dygnet har valpens tarm lättast att ta upp detta ämne.


Tiken har sedan avslag som kommer från livmodern som håller på att läka. Detta håller på i några veckor, samtidigt som livmodern drar ihop sig.

 

Valpens första veckor: De närmaste dagarna efter födseln ägnar valparna åt att äta och sova. De ökar snabbt i vikt.
Valparna har till en början svårt att reglera sin kroppstemperatur. Det är därför viktigt att det är relativt varmt i valplådan och att liggunderlaget är torrt. Valparna får värme av tiken och när de ligger själva i lådan kryper de ihop i en hög för att hålla värmen.
Så länge valparna bara diar tiken så är det hon som sköter om dem, slickar dem rena. Under första tiden är denna stimulans nödvändig för att valparna ska kunna göra ifrån sig.

När valparna föds så är både öron och ögon slutna. Ögonen öppnas gradvis vid åtta till fjorton dagars ålder. Men det tar ytterligare någon vecka innan de kan fästa blicken ordentligt.
är valpen föds är öronlapparna tjocka och hörselgångarna slutna. Även hörselgångarna öppnas gradvis och man räknar med att valpen kan höra vid två veckors ålder.


Valparna har tre olika utvecklingsstadier. Den första är den nyfödda fasen och varar under tiden 0-13 dagar.
Den motoriska förmågan är ganska begränsad hos valpen. De kan kravla sig fram långsamt och valpen rör sig i cirklar eller halvcirklar.
Kontrollen behöver valpen också vid mjölktrampet under diandet.
Trots att valparna inget hör, låter de en hel del.
Förmodligen överför de viktig, omedveten information till tiken vilket påverkar hennes omvårdnadsbeteende.


Luktsinnet är inte färdigutvecklat men däremot fungerar delar av smaksinnet. Man har gjort tester som visar att de kan välja vad de vill äta. Glasstavar har doppats i olika vätskor och valpen suger intensivt på stavar som doppats i mjölk eller köttsaft men drar undan huvudet om staven smakar beskt eller surt.

Känselsinnena i huden - beröring, tryck och smärta fungerar relativt väl.
Särskilt känslig är valpen för beröring i ansiktet eller på tassarna vilket är viktigt i sökandet efter tikens spenar
.
 

Nästa fas är övergångsfasen: 13-20 dagar.  När ögonen öppnas börjar en dramatisk utveckling i valpens liv.. På en vecka förändras den från att till synens vara helt ovetande om sin omvärld till att börja visa grunden till den vuxna hundens beteenden. Förmågan att ta emot och reagera på sinnesintryck från omvärlden ökar snabbt.

Ögonen fungerar inte som hos den vuxna hunden än. För att synen ska fungera perfekt måste bland annat pupillreflexen, ögats muskler, näthinnan, synnerven och syncentrum i hjärnan vara färdigutvecklade.
Efter några dagar fungerar pupillens sammandragning vid starkt ljus.
Valpen kan följa rörliga objekt, till exempel syskonen med blicken.
När man lyfter dem flackar blicken fram och tillbaka som om de försöker fixera olika föremål i omgivningen.
Troligen ser de skugga och ljus, kontrastförändringar och rörelser men det är tveksamt om de ser några detaljer.
Näthinnan och synnerven börjar likna den vuxna hundens först under fjärde till femte veckan.
Man har mätt den elektriska aktiviteten i hjärnans syncentrum med EEG och det visar sig att den liknar den vuxna hundens mönster först vid sju till åtta veckors ålder.

Det enklaste sättet att kolla om valpens hörsel fungerar är att se när valpen börjar rycka till vid kraftiga ljud som handklappning.
Sen vet man inte riktigt när hundens hörsel är färdigtutvecklad så att den kan höra alla nyanser..

Den motoriska utvecklingen: Under denna period börjar valpens nervmuskelkontroll över bakbenen att komma ikapp utvecklingen av frambenen, vilket gör att valpen börjar kunna gå.
Utvecklingen av dessa sensoriska signaler från musklerna och in mot centrala nervsystemet börjar komma ikapp de motoriska signalerna ut till musklerna. Detta är en förutsättning för att rörelserna ska kunna fininställas.

En annan viktig mognadsprocess mot slutet av denna period är att de första tänderna börjar spricka fram, hörntänderna i överkäken.
Man ser att valpen börjar tugga på saker i sin omgivning.

Valpen börjar vifta på svansen i olika sociala situationer och man kan se att den har mera kontroll över sin svans.

Tre veckor: Vid denna ålder börjar valpen att kunna stå och slicka eller lapa i sig mat som är väl uppblött. Det är nu man kan börja med smakportioner.
Finns det möjlighet så börjar valpen gå ur lådan för att göra sina behov.
De klarar att styra denna funktionen själva utan att modern stimulerar med sina slickningar.
Många tikar fortsätter ändå att tvätta och slicka sina valpar ytterligare flera veckor.
Valparna reagerar mer och mer på varandra. De morrar och slåss under lek även om det ser klumpigt ut. De mognadsprocesser och den träning som behövs för att rörelsemönstren ska likna vuxna hundar tar tid.

De första ordentliga rädslereaktionerna vid ljud och synretningar börjar uppträda. Valpen rycker till och drar sig undan.

Temperaturregleringen börjar att komma igång, vilket visar i att valparna börjar ligga mer utspridda i valplådan.

Inlärningsförmågan: Studier har gjorts och man kan konstatera att vid denna ålder så sker en märkbar förbättring. Valpen lär sig koppla ihop vissa ljud med olika händelser.

Man kallar också den här perioden för socialiseringsfasen. Valpen lär sig känna igen sina artfränder och övriga sociala kompisar - människor, kanske även andra djur i sin omgivning. De lär sig att samverka med dem i sina beteenden.
De sociala erfarenheter som en valp gör under sina två första levnadsmånader har stor betydelse för dess vidare utveckling.
Flertalet försök har gjorts i detta ämne och valpar har fötts upp under olika experimentella förhållanden.. Bland annat har det visat sig att valpar som inte haft kontakt med människor under sina första 14 veckor blev mycket svåra att handskas med. De var rädda för människor och gick inte att dressera med större framgång.
I denna period är det därför ytterst viktigt att man börjar handskas med valparna mycket så att de blir bra och sociala sällskapshundar.

3 – 5 veckor

Prägling = valpen identifierar sig med arten, valparna är positiva och nyfikna och börjar leka. De börjar äta annat än modersmjölk. Det är viktigt med daglig, cirka 15 minuter, enskild mänsklig
kontakt.

 

5 – 7 veckor

 

Valparna börjar bli mer intresserade av jaktlekar. De ger sig gärna ut på små upptäcktsfärder. Under denna tid är det bra för valparna att få träffa vuxna snälla hundar.

 

7 – 12 veckor

Ledarprägling. Ökad flykttendens. Valpen börjar få minnesbilder = mer bestående inlärning sker. Dominansförhållanden i flocken utvecklas mer och mer. Det är viktigt att den som senare ska ta hand om dressyren dagligen gör något meningsfyllt med valpen.

 

12 – 16 veckor

Produktionen av könshormon ökar vilket gör att valpen försöker klättra på rangskalan. Erfarenheten får allt större betydelse. OBSERVERA förhållandet till eventuella barn eller liknande i familjen.

 

16 v – 7 mån

En lugn period som lämpligen tas tillvara för inlärning. Den lydnad som man lär in under denna period är till nytta vid dominanshandlingar senare.

 

7 mån – 10 mån

Fysisk könsmognad = klättrar på rangskalan. En ålder där en hel del problem kan uppstå, speciellt i samband med ökad självständighet.

 

10 – 17 mån

En lugn period som är mycket lämpad för dressyr.

 

17 – 22 mån Psykisk mognad = klättrar på rangskalan. Aggressivitet mot både hundar och människor är relativt vanlig. Det är viktigt att innan denna period ha befäst sitt ledarskap med god kontakt och lydnad.

 

Här kan man läsa om mjölkens sammansättning och betydelse hos hund!

Tillbaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På juldagen fick Jills och Linas valpkullar komma ut för första gången!

Tikarna blir alltid så uppspelta och leker mer med sina valpar när de får gott om utrymme!

Det är lite skilllnad på årets gröna jul jämfört med julen för två år sedan!

Här är Jill med sina valpar som är drygt 6 veckor:

Här är Lina med sina valpar som är drygt 7 veckor:

 

Pappa till Jills och Linas valpkullar är Moray, som är en glad och utåtriktad kille, mycket showig, vilket också syns på videon nedan från Cockerklubbens Club Show!

 

Två glada tikar i väntans tider! Jill och Lina...

 

Är du intresserad av en valp och kan erbjuda ett tryggt, kärleksfullt och aktivt hem är du välkommen att maila (som en första kontakt) eller ringa på tfn 0175-91415!

"Injustice To Our Ladies
Author Unknown

You've bred a bitch, a winning thing,
And make her a Champion of the ring.
She's sound, she's lovely, a joy to see.
You want to breed her carefully.

Taking lots of time, you look around.
The stud must be both typey and sound.
You study pedigrees till you're blind,
Faithfully building the litter in your mind.

Several possibilities appear,
You write to all, and wait to hear.
Some write back, "My dog's the best".
You never hear from all the rest.

You choose the one you hope is right,
Although the stud fee's out of sight.
You breed your bitch...the die is cast,
The next nine weeks don't go by fast.

Of course, the lady whelps in the middle of the night
With luck and care, all comes out alright.
The next eight weeks you fret and strain,
Feed and scoop and try to train.

You take such care with home they get,
This one a show dog...that one a pet.
The new owners call with problems dear,
You're on the phone for half a year.

At last, the grand moment you've longed to know,
Your lady's pups have come to their first show.
They all look fine, not one a dud,
Then from behind they comes, WOW...nice pups...who's the STUD!"


Ett bekant fenomen, eller? =)


De här valparna som är sobelfärgade föddes i början av april -08 på Kennel QuilMhair i Skottland.